Twee deeltijd studenten in techniek lab
Onderwijs

Wat is het verschil tussen deeltijd en voltijd?

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Je bent aan het werk en zit na te denken over je toekomst. Je wilt je verdiepen, verbreden of juist iets heel anders gaan doen. Je komt tot de conclusie dat je een studie wilt gaan volgen. Online ga je opzoek naar welke studie het beste bij je past en komt daarbij diverse voltijd- en deeltijdopleidingen tegen, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een voltijd- en deeltijdopleiding? In dit artikel leggen we je het verschil uit!

Studeren in deeltijd

Studeren in deeltijd betekent studeren naast je baan. Tijdens je deeltijdstudie werk je aan beroepsproducten, waarbij het belangrijk is dat je beschikt over een relevante werkomgeving. Dit kan in de vorm van een baan, stage of werkomgeving waar je opdrachten op hbo-niveau kunt uitvoeren. Je volgt één middag, avond of dag in de week college (afhankelijk van de gekozen deeltijdopleiding).

Studeren in voltijd

Bij een voltijdstudie volg je overdag colleges en hoef je niet over een relevante werkomgeving te beschikken. Je besteedt meer tijd bij Saxion (op locatie) in tegenstelling tot een deeltijdstudie waar je veel thuis of in je werkomgeving moet doen. Deeltijdopleidingen zijn bedoeld voor professionals die zich naast hun baan verder willen ontwikkelen, zich willen laten omscholen of toe zijn aan een carrièreswitch.

Ben jij klaar voor een studie bij Saxion?

Ontdek hier ons aanbod!

Verschil in studiebelasting

Het verschil tussen een deeltijd- en een voltijdopleiding zit dan ook in de tijd die je per week aan je opleiding kwijt bent. Een voltijdopleiding kent een studiebelasting van gemiddeld 40 uur per week: 20 contacturen en 20 uren zelfstudie. Bij een deeltijdopleiding is dit in totaal gemiddeld 20 uur per week, waarbij de contacturen vaak op één dag worden gecombineerd. Meestal heb je dan van ’s middags tot ’s avonds les.

Werk, privé en studie combineren

Het grote verschil tussen studeren in voltijd en studeren in deeltijd zit in het combineren van werk, privé en studie. Bij studeren in deeltijd moet je alle drie de elementen zien te combineren. Om je hierbij op weg te helpen hebben wij handige tips voor je op een rijtje gezet.

Past een deeltijdstudie bij jou?

Ben je toe aan een nieuwe stap en oriënterende of een deeltijdstudie bij je past? Check dan vooral deze pagina, waar je alles kunt vinden over in deeltijd studeren bij Saxion. Of lees de ervaringen van deeltijdstudenten. Heb je al een deeltijdopleiding op het oog, maar wil je graag zeker weten of deze studie de juiste keuze is? Bezoek dan onze open avond voor deeltijdonderwijs! 

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Beginnen met deeltijd: dit moet je weten

22 mei 2023
Brian Gruppelaar student FastSwitch hbo-v Saxion Onderwijs

Brian: ‘Wees niet bang dat iets niet kan, want er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt!’

16 mei 2022
Onderwijs

Voltijd studeren paste niet bij Diede, daarom studeert ze nu naast haar baan in deeltijd