OHSJ 1.jpg
Corporate

Opening Hogeschooljaar Saxion 2023: een hoopvolle voedingsbodem

Jos.jpg
Jos Eertink Leestijd Minuten

Aan grote thema’s en mooie prijzen geen gebrek tijdens de opening van het nieuwe hogeschooljaar. Een opening die in het teken stond van ‘Doeners met denkkracht’ en het aangaan van uitdagingen. Het was veel wat de revue passeerde: van een zonovergoten Klimaatplein tot een verrassend groen bedrijfsidee. Een verslag van een inspirerende start van hogeschooljaar 2023-2024. 

Ze stonden ook dit jaar weer paraat: de afgevaardigden van de studieverenigingen van Saxion. Met de vlaggen van hun verenigingen stevig in de handen, daalden ze samen met het College van Bestuur de trap af van het hoofdgebouw in Enschede. Op de klanken van opzwepende muziek, doorkruisten ze het publiek en bestegen het podium. 

Anka Mulder, voorzitter van het College van Bestuur van Saxion, begon niet direct met haar openingsspeech. Met een knipoog gaf ze aan dat ze de gezonde spanning die een openingsceremonie met zich meebrengt dit jaar ook voelbaar wilde maken voor het publiek. En wel met een overhoring. Meest opvallende vraag: “Wat droeg ik vorig jaar tijdens de opening van het hogeschooljaar?” Reactie vanuit het publiek: “Afval uit de IJssel!” Wat volgde was een lachsalvo. Want in de kern was het antwoord juist, maar de werkelijkheid was iets flatteuzer: vorig jaar droeg Anka kleding waarin rivierplastic uit de IJssel was verwérkt.  

Grote thema’s 

Het was een bruggetje naar het thema duurzaamheid, dat sterk is verbonden met een ander groot thema. Met zomerse temperaturen en uitzicht op een fonkelnieuw Klimaatplein, was het bovendien een thema dat niet genegeerd kon worden. “Met ons onderwijs en onderzoek proberen we bij te dragen aan het oplossen van klimaatproblemen,” aldus Anka. “Een prachtig voorbeeld hiervan is het Klimaatplein, dat we straks openen. Onder leiding van docent Kristoff Dervaux leverden bijna 50 studenten daaraan een bijdrage.” 

Geen enkele student mag worden achtergesteld, waar zij of hij ook woont.

Anka Mulder web.jpg
Anka Mulder, voorzitter van het College van Bestuur van Saxion

Overal gelijke kansen 

Het is die bijdrage van de nieuwe generatie waaraan Anka veel waarde hecht. Zeker ook op regionaal niveau, bij het werken aan oplossingen voor diverse maatschappelijke uitdagingen. Hiervoor zijn “Doeners met denkkracht” nodig. Verder hield Anka een pleidooi voor een landelijk onderwijsbeleid dat niet hoofdzakelijk op efficiency is gericht, maar op een volwaardig aanbod voor iedere student. “Geen enkele student mag worden achtergesteld,” gaf ze het publiek mee, “waar zij of hij ook woont. En in welke sector zij of hij ook studeert.” 

Druk op de flanken 

Het was niet voor niets dat Anka het belang van gelijke kansen voor iedere student aanstipte. Uit het rapport Elke regio telt bleek dat overheidsbeleid veelal wordt ingezet in regio’s waar het al goed gaat, waardoor ‘de druk op de flanken van Nederland’ wordt vergroot. Het belang van een vitale regio werd op het podium ook benadrukt door Arne van Hout, directeur-generaal Openbaar Bestuur en Democratische Rechtstaat bij Binnenlandse Zaken. In zijn toespraak omschreef hij studenten in dit verband als “het echte goud”. Hij gaf Anka Mulder een ‘verlanglijstje’ mee dat gericht was op de brede vorming van jonge mensen. 

Ank Bijleveld, voorzitter van Twente Board, zei in een reactie op Arnes woorden dat ze “de voelsprieten in de regio” mist vanuit Den Haag. Ze gaf aan dat ‘de regio’ vooral gebaat is bij langjarige investeringen in de breedste zin van het woord. Iets wat onder de toehoorders op applaus kon rekenen. 

In de prijzen 

Na al die wijze woorden was het tijd voor de uitreiking van de Ondernemers Award, de prijs die studenten met een sterk bedrijfsidee of een startende onderneming wil stimuleren in hun ontwikkeling. Dit jaar was de uitreiking extra bijzonder: de prijs is – na de coronapandemie – weer terug van weggeweest. De vier finalisten pitchten in de goed gevulde hal vol energie over hun bedrijfsideeën, maar uiteindelijk was het Bram Kuipers die de jury het best wist te overtuigen. Met zijn onderneming Triple Green Innovation won hij de Ondernemers Award 2023. 

We hebben de ondernemers van de toekomst heel hard nodig.

Jan Willem Meinsma CvB.jpg
Jan Willem Meinsma, lid van het College van Bestuur van Saxion

De eer om de winnaar bekend te maken, was aan Jan Willem Meinsma van het Saxion College van Bestuur. “We hebben de ondernemers van de toekomst heel hard nodig,” aldus Jan Willem. “Zij geven invulling aan de transities waar we als maatschappij middenin zitten.”  Aanhaken bij een grote transitie is iets wat winnaar Bram zeker doet. Met Triple Green Innovation ontwikkelt hij speciale trays voor efficiënte en energiezuinige slateelt op water. Ofwel: de duurzame groente van de toekomst. 

Ook terug van weggeweest is de Saxion Afstudeerprijs. Ditmaal was de eer aan Timo Kos van het College van Bestuur om de winnaar bekend te maken. Hij was positief verrast door de scriptie van winnaars Timme Hummelink en Rinze Mulder, die hun opleiding volgden bij de School of Business, Building & Technology. Hun scriptie ‘Meten = weten’ biedt handvatten om de voortgang van duurzaamheidtransities beter inzichtelijk te maken. 

Opening Klimaatplein 

Toen Anka Mulder op haar rubberen laarzen weer het podium besteeg, was het bijna tijd voor de officiële opening van het Klimaatplein. Ze spoorde Kristoff Dervaux aan om ook zijn laarzen aan te trekken. Niet alleen om natte voeten te voorkomen bij de wadi’s op het plein, maar ook om te laten zien dat je jezelf in ‘individualistische tijden’ niet te serieus moet nemen. Anka sprak haar hoop uit voor een samenleving met een beetje minder ‘ik’ en een beetje meer ‘ons’. Na het verlaten van het podium, kregen zij en Kristoff buiten een felgekleurde gieter en maakten ze samen een begin met het vullen van de wadi’s. Een hoopvolle voedingsbodem voor een nieuw hogeschooljaar. 

Lees hier de volledige speech van Anka Mulder in de Nederlandse of Engelse versie.

Fotografie: Dennis Moekotte/Moekotte Media

Jos.jpg

Jos Eertink

Als redacteur probeert Jos alles wat complex is toegankelijk te maken. Buiten werktijd houdt hij zich het liefst bezig met poëzie en schilderkunst. Hij was de achtste stadsdichter van Enschede, maar rijmt alleen als het moet.

Gerelateerde artikelen

Tim Dalhoeven en Cecille Plomp Onderwijs

Wat podcasts kunnen betekenen voor het Saxion-onderwijs en -onderzoek: 'De kracht van audio is enorm'

21 juni 2022
Aventus, ROC van Twente en Saxion versterken gezamenlijke leerlijn voor IT-studenten van mbo naar hbo Corporate

Aventus, ROC van Twente en Saxion versterken gezamenlijke leerlijn voor IT-studenten van mbo naar hbo

27 september 2019
Opening hogeschooljaar: Saxion als ontmoetingsplek voor talent Corporate

Opening hogeschooljaar: Saxion als ontmoetingsplek voor talent