Aventus, ROC van Twente en Saxion versterken gezamenlijke leerlijn voor IT-studenten van mbo naar hbo
Corporate

Aventus, ROC van Twente en Saxion versterken gezamenlijke leerlijn voor IT-studenten van mbo naar hbo

Leestijd Minuten

Vandaag hebben onderwijsinstellingen Aventus, ROC van Twente en Saxion een intentieverklaring ondertekend om gezamenlijk het IT-onderwijs in de regio te versterken. De samenwerking heeft als doel om de overstap van mbo naar hbo beter op elkaar af te stemmen. Alles in het voordeel van de IT-student.

Mbo’ers hebben het soms lastig op het hbo en de partners willen het succes van de mbo’er op het hbo vergroten. Als de student zijn IT-studie op het mbo begint, komt de focus gedurende zijn studie steeds op studeren aan het hbo te liggen. De docententeams van alle betrokken organisaties gaan de vak-inhoud en begeleiding op elkaar afstemmen en zorgen samen voor een geïntegreerd onderwijstraject voor de mbo-student met hbo-ambities.

Studiewinst op het hbo

‘We willen een mhbo-route aanbieden waarbij het mbo en hbo naadloos op elkaar aansluiten. We zijn van plan om op het mbo al meer hbo-skills in te bouwen en om op het hbo te gaan voortborduren op de kennis en vaardigheden die de studenten al in huis hebben, zodat studenten ook wellicht sneller hun hbo kunnen doorlopen. Met misschien wel een studiewinst van een half jaar tot een jaar,’ aldus Gerdy Jonkman, teammanager IT bij Aventus. Zij is blij met deze samenwerking. ‘We willen dat onze mbo’ers bewuster naar het hbo gaan, dat ze beter weten welke vervolgstudie bij hen past en dat ze beter kunnen inschatten of ze het hbo aankunnen.’ Ook Jos Toebes, directeur MBO College voor Metaal, Elektro- en Installatietechniek ROC van Twente onderschrijft het belang van deze mhbo-route: ‘Een belangrijke factor is dat studenten door dit traject zowel inhoudelijk als gevoelsmatig (werkdruk, snelheid) goed voorbereid worden om succesvol te kunnen zijn in het hbo.’ 

We willen een mhbo-route aanbieden waarbij het mbo en hbo naadloos op elkaar aansluiten

Gerdy Jonkman, teammanager IT bij Aventus

Samenwerking stapsgewijs uitbouwen

De docententeams van Aventus, ROC van Twente en Saxion krijgen door deze samenwerking stapsgewijs de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken. Kai Haveman, programmamanager van Saxion licht toe: ‘Maandag 30 september komen de IT-docenten van de 3 onderwijsinstellingen al bij elkaar om samen te bouwen aan de doorlopende leerlijn qua inhoud en begeleiding. We moeten beter met elkaar in contact komen en kunnen daarbij veel van elkaar leren.’ Daarnaast is het belangrijk dat het studentensucces gemonitord wordt. ‘Zijn onze studenten succesvoller? Kunnen ze het hbo sneller doen? Het is belangrijk om dit te volgen, zodat we de studenten ook beter kunnen voorlichten over hun toekomstkansen.’

Foto v.l.n.r.: Jos Toebes, directeur MBO college voor Metaal, Elektro- en Installatietechniek ROC van Twente, Raimond Bartelink, directeur academie Creatieve Technologie hogeschool Saxion, Petjo Molenaar, directeur sector Creatieve Industrie Aventus

Gerelateerde artikelen

P1055661 (1).jpg Corporate

Onafhankelijk platform SaxNow live: ‘Kritisch, maar ook vermaak’

16 september 2020
Wilma de Groot Onderwijs

Wilma deed voor haar master onderzoek naar compassievermoeidheid in de zorg

10 september 2020
Hoofdfoto1.jpg Corporate

Opening Hogeschooljaar 2020/2021: ‘Laat je zien, blijf in beeld’