Bestuursjaar
Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Er zijn veel manieren om naast je studie nog extra ervaringen op te doen. Bijvoorbeeld door een relevante bijbaan, maar ook in het bestuur van je studievereniging kun je ontzettend veel waardevolle kennis opdoen. Voor dit artikel spraken we met Marieke den Boer en Deborah Baas. Deborah heeft de functie interne betrekkingen bij Balans, de studievereniging van de School of Finance and International Business. Marieke is voorzitter bij Tabula Rasa, de studievereniging voor de opleidingen Fysiotherapie en Podotherapie. “Van tevoren wist ik niet wat ik moest verwachten, maar de connecties en bult ervaring die dit bestuursjaar mij opleveren, zijn alles waard.”

Contact met studievereniging 

Marieke en Deborah zijn op heel verschillende momenten met hun studievereniging in contact gekomen. Zo was Marieke al, voordat ze begon aan de opleiding, in contact met Tabula Rasa. “Ik kreeg een mailtje over een introkamp van Tabula Rasa en daar ben ik toen naar toe gegaan. Op deze manier kon ik meteen mensen leren kennen van de opleiding.” Deborah zit in haar laatste jaar en is ook pas, sinds ze in het bestuur zit, betrokken bij de vereniging. “In mijn eerste, tweede en derde jaar heb ik er nooit wat mee gedaan. Ik woonde nog niet echt in de buurt en het was coronatijd. Veel evenementen waren online en dat trok me niet. Ik volgde de vereniging wel op sociale media en zo zag ik afgelopen zomer een vacature langs komen.” 

Motivatie voor bestuursjaar 

Ook de redenen om voor een bestuursjaar te kiezen zijn uiteenlopend. Deborah wilde graag meer mensen leren kennen. “Het leek me leuk om ook naast mijn klas nog meer mensen van mijn studie te ontmoeten.” Marieke had al veel sociale contacten, maar wilde graag zichzelf graag ontwikkelen. “In mijn eerste jaar werd ik aangesproken door de vorige voorzitter of het mij leuk leek om het van hem over te nemen. De taken die bij het bestuursjaar horen, zijn erg leerzaam. Samen met de andere leden van het bestuur hebben we bijvoorbeeld de nieuwe sociëteit opgezet.” 

Samen met de andere leden van het bestuur hebben we bijvoorbeeld de nieuwe sociëteit opgezet.

Marieke den Boer
Marieke den Boer over haar bestuursjaar

Voorzitter bij Tabula Rasa 

Marieke houdt zich als voorzitter van Tabula Rasa bezig met allerlei zaken binnen de vereniging. “We zijn een studievereniging die vooral studiegerelateerde activiteiten organiseert. Daarnaast hebben we onze eigen sociëteit in de stad. Ons hoofddoel is om bonding tussen de studenten te faciliteren. Onder de studiegerelateerde evenementen vallen bijvoorbeeld tape-cursussen, lezingen, masseren op de Zwarte Cross, een kijkje bij een liveoperatie of een bezoek aan de snijzaal in Utrecht.” 

Interne betrekkingen Balans 

Deborah vertelt over de functie interne betrekkingen: “In mijn functie ben ik het eerste aanspreekpunt voor bedrijven of mensen die in aanraking willen komen met onze vereniging. Ik organiseer voornamelijk evenementen. We hebben twee soorten evenementen: netwerkborrels en informele evenementen. Voor de netwerkborrels nodigen we altijd onze partners uit. Dat zijn bedrijven in ons vakgebied. De informele evenementen kunnen variëren van bowlen tot paddelen. Ook heb ik een studiereis georganiseerd. We gingen met een groep van 25 leden naar Lissabon.” 

Taken combineren 

Hoe beiden studenten hun taken combineren, is verschillend. Deborah is als vierdejaars student bezig met afstuderen. “De functie is wel pittiger dan gedacht. Over het algemeen ben ik er twee uurtjes per week mee bezig, maar als er evenementen of een studiereis georganiseerd moeten worden, ben ik er toch drukker mee. Naast mijn bestuursfunctie en studie werk ik bij een accountskantoor.” Voor Marieke zit dat anders: “Ik ben ongeveer 20 à 30 uur per week zoet met mijn bestuursfunctie. Ik heb ongeveer twee keer per week een hokdienst van drie uur. Het hok is een plek waar onze leden altijd langs kunnen komen, het is belangrijk dat daar altijd iemand van het bestuur is.” Ook in de sociëteit moet ze aanwezig zijn. “Op dinsdag ben ik daar tot minimaal 01.00 uur.” 

Als deelnemende bedrijven mij na een netwerkborrel complimenteren over de organisatie voel ik me trots.

Deborah Baas
Deborah Baas over haar bestuursjaar
Bestuursjaar reis.jpg

Grootste lessen 

Deborah geeft aan dat haar rol als bestuurder leerzaam voor haar is. “Ik heb geleerd om te zeggen wat ik denk. Soms gebeuren er dingen tijdens evenementen waar ik het niet mee eens ben. Nu heb ik geleerd mensen aan te spreken op bepaald gedrag. Buiten deze rol had ik me daar niet verantwoordelijk voor gevoeld.” Daarnaast haalt ze ook veel voldoening uit haar rol. “Als deelnemende bedrijven mij na een netwerkborrel complimenteren over de organisatie, voel ik me trots.” Marieke vindt haar rol als voorzitter ook erg leerzaam. “Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk erg uitgebreid. Ik heb nu een hechte vriendengroep binnen de vereniging, maar ook connecties bij grote landelijke organisaties. De opening van onze sociëteit kwam bijvoorbeeld in de Tubantia, dat zijn echt hoogtepunten.” 

Toegevoegde waarde van het bestuursjaar 

De extra drukte van een bestuursjaar is het voor zowel Marieke als Deborah helemaal waard. Deborah zegt daarover: “Ik heb geleerd evenementen te plannen, iets wat ik nooit eerder had gedaan. Daarnaast heb ik nu veel contact met verschillende kantoren. Het bestuursjaar staat goed op mijn CV omdat het laat zien dat ik bereid ben naast mijn studie nog meer taken op me te nemen.” Ook voor Marieke is alle tijd die ze erin steekt het helemaal waard: “Van tevoren wist ik niet wat ik moest verwachten, maar de connecties en bult ervaring die dit bestuursjaar mij opleveren, zijn alles waard.” 

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Denise Brands Ondernemerschap

Denise studeerde Fysiotherapie en is dierenfysiotherapeut: ‘Het voelt als een samenwerking tussen mij en het dier’

25 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn

19 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv