Michel Scheper (fotografie: Thomas Busschers)
Onderwijs

Michel studeerde Facility Management, maar vond met een paar omwegen zijn plek in de IT

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Voor Michel Scheper ging de zoektocht naar zijn uiteindelijke baan niet vanzelf. Voor zijn gevoel maakt hij twee keer niet helemaal de juiste studiekeuze, en tóch heeft hij juist een baan gevonden die bij hem past. Of hij het achteraf liever anders had gedaan? Het voelde of hij tijd had weggegooid, maar toch is hij achteraf blij hoe het is gelopen. “Wanneer je van werkveld wilt wisselen, is het vooral belangrijk dat je veel motivatie hebt.”

Na de middelbare school begon Michel aan de studie Creative Business (destijds Media, Informatie en Communicatie). In het tweede jaar van de opleiding besloot hij te stoppen. De opleiding paste niet helemaal bij hem en hij zat niet lekker in zijn vel. Het was voor Michel een zoektocht welke opleiding wél goed bij hem paste. Hij wilde niet twee keer een verkeerde keus maken, dus schakelde hij externe hulp in. 

Wandelcoach 

Om deze keer een betere studiekeuze te maken ging Michel wandelen met een wandelcoach. “Ik had geen idee wat een wandelcoach inhield, maar zo kwam ik erachter dat ik altijd benieuwd ben naar waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Als je ergens binnenloopt, hoe kan het dan eigenlijk dat alle faciliteiten aanwezig zijn? Tijdens het gesprek met de wandelcoach hebben we gepraat over dingen die ik interessant vond en na afloop heeft hij daar een overzicht van gemaakt: spin in het web, gastvrijheid, regelen en beheren kwamen bij mijn vooral naar boven. Facility Management sloot goed bij deze interesses aan.” 

Eerste baan 

De opleiding Facility Management paste veel beter bij Michel en hij begon vol goede moed aan een nieuw hoofdstuk. “Ik liep stage bij een zorggroep in Deventer. Na mijn afstuderen ging ik daar aan de slag als adviseur gastvrijheidszorg.” In deze baan kon Michel zijn ei kwijt, door gestructureerd te werken en oplossingsgericht bezig te zijn. Toch merkte Michel dat hij iets anders wilde doen, hij wilde zelf bijdragen aan de oplossingen die hij nu uitzocht.” 

Vanaf de middelbare school was ik al bezig met het bouwen van websites en programmeren.

Michel Scheper (fotografie: Thomas Busschers)
Saxion-alumnus Michel Scheper kwam er uiteindelijk achter waar zijn passie lag

Software als hobby 

Ondanks dat Michel zijn studie erg leuk vond, miste hij iets. Zijn intrinsieke interesse voor software bleef al die tijd aan hem knagen.  “Vanaf de middelbare school was ik al bezig met het bouwen van websites en programmeren. Ik heb er wel spijt van dat ik nooit heb gekozen voor IT-opleiding. Dan had ik nu veel eerder op mijn plek kunnen zitten.” Toch heeft Michel niet echt spijt van zijn studiekeuze. “Het heeft me ook veel gebracht en ervaringen opgeleverd.” 

Stap naar IT 

Momenteel werkt Michel als technical development consultent bij Planon. Dit is een functie die meer bij iemand past met een IT-opleiding, maar waar Michel juist helemaal op zijn plek zit. “Planon levert heel uiteenlopende facility managementsoftware. Soms heeft een klant bepaalde extra functies nodig die niet in de software zitten. Het is mijn taak uit te vragen wat de klant nodig heeft en vervolgens vertaal ik dat naar een technische oplossing.”  

Snelle overstap 

Planon is het bedrijf waar Michel zijn afstudeeropdracht heeft uitgevoerd. Hij was niet actief op zoek naar een nieuwe stap, maar is dankbaar voor de kansen die hij heeft gekregen. “Vanuit Planon kreeg ik een bericht of ik het misschien zag zitten om terug te komen. Ze boden ze mij een fulltime contract aan en dat in combinatie met de mogelijkheid om me te ontwikkelen op een gebied dat ik altijd al heel erg leuk vond, maakte de keuze gemakkelijk.” 

Bijscholing 

Omdat Michel geen IT-opleiding had gevolgd, moest hij voor zijn huidige baan veel extra kennis opdoen. Hij volgde naast zijn werk een jaaropleiding programmeren. “Wanneer je van werkveld wilt wisselen, is het vooral belangrijk dat je veel motivatie hebt.” Mentaal vond Michel het moeilijk om de overstap te maken. “Ik had vaak het gevoel dat ik vier jaar had weggegooid, maar nu zie ik het juist als extra ervaring die ik met me meedraag.” 

Juiste combinatie 

Bij zijn huidige baan kan Michel zowel zijn passie voor gastvrijheid kwijt als zijn passie voor IT. “In deze functie mag ik meedenken aan een oplossing en die vervolgens zelf realiseren.” Eigenlijk past Michels werk heel goed bij de studie Facility management, maar dan in een IT-jasje. “Ik word heel blij van mijn huidige werk.” Michels advies voor anderen in een vergelijkbare situatie: “Maak vooral je studie af omdat je daar waardevolle kennis opdoet. Verdiep je daarnaast in iets wat je echt interessant vindt. Hou je ogen open voor kansen en zoek bijvoorbeeld een bijbaan in het vakgebied dat je interessant vindt. Of volg een cursus om je zo alvast voor te bereiden op een baan die je leuk lijkt.” 

Fotografie: Thomas Busschers

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Vincent Onderwijs

Alumnus Vincent werkt tussen de knappe koppen van Gelre ziekenhuizen: ‘Kan ik heel veel van leren’

08 september 2022
Danee.jpg Onderwijs

Alumnus Danée is ondernemer binnen de facility management: ‘Het mooiste moment is wanneer alles samen komt’

19 mei 2022
Business

Alumnus Ellen had spijt van haar studiekeuze, maar vond via een minor haar passie