Ward
Onderwijs

Ward betrad een nieuwe wereld tijdens zijn stage in Dubai

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Ward loopt stage in het spiksplinternieuwe Marriott Resort Palm Jumeirah in Dubai, als onderdeel van zijn opleiding Hotel Management. Ondergedompeld in alle luxe van het Midden-Oosten leert Ward de kneepjes van het hospitality-vak. Het was nooit zijn doel om naar Dubai te gaan, maar Ward is blij met zijn beslissing om verder te kijken dan Spanje, de plek waar hij oorspronkelijk stage wilde lopen. “Voor een land in het Midden-Oosten is Dubai heel modern.”

Dubai in plaats van Spanje 

Ward is tweedejaars student Hotel Management . Toen de periode aanbrak om op buitenlandse stage te gaan, ging zijn voorkeur uit naar Spanje. “Mijn originele plan was om naar Spanje te gaan, maar een docent vroeg me of Dubai niet iets voor mij was. Ik heb hiervoor al twee jaar op de Filmacademie gezeten, maar ik ben geswitcht omdat ik erachter kwam dat ik verder wilde met mijn passie voor hospitality. In mijn woonplaats Deventer werk ik bij een luxe restaurant waar we geregeld dinnershows en themafeesten organiseren. Hier vertel ik vaak over in de klas en zo raadde deze docent mij aan om me eens op Dubai te oriënteren.” Achteraf gezien is Ward dankbaar voor dit advies. “Ik ben superblij dat ik hiervoor gekozen heb, in Dubai kan ik veel leren over uitmuntende service. Hier ben ik in tegenstelling tot in Spanje, omringd door tal van mensen van niet- Europese culturen, dat is erg leerzaam.”  

Luxe hotel 

Het hotel waar Ward stage loopt, bestaat pas sinds een jaar en is van alle luxe voorzien. “Het resort bestaat uit 602 kamers, waarvan 60 suites. Onze gasten bestaan zowel uit families als zakelijke reizigers. Dubai draait om ‘zien en gezien worden’. Er wordt hier echt met geld gesmeten. Laatst liep ik één minuut om iemand nieuwe sleutels te geven en dan drukt die gast gewoon 100 dirham in mijn hand, dat is 25 euro.” Voor Ward speelde de status van zijn toekomstige stageplek een doorslaggevende rol tijdens zijn zoektocht. “Dat ik bij dit hotel stage loop, staat in de toekomst goed op mijn CV.” 

Andere wereld 

In Nederland vroegen mensen zich af of het Midden-Oosten wel veilig zou zijn voor studenten. Ward geeft aan dat Dubai juist de meest veilige stad van de wereld is. “Als ik een rondje ga lopen, laat ik mijn laptop onbewaakt bij Starbucks liggen, niemand zal hem meenemen. Bij IKEA leggen mensen hier eerst hun mobiel op een plekje en gaan ze vervolgens in de rij staan bij het buffet. Ze gebruiken hun mobiel om een tafel te claimen.” Ook heeft Ward sinds zijn tijd in Dubai geen dak- of thuisloze meer gezien. Hij denkt dat de hoge straffen op criminaliteit hier de oorzaak van zijn. 

Ward loopt stage in Dubai2.jpg

Ward met zijn collega's

Bezoek van thuis 

Voor zijn vertrek had Ward geen duidelijke verwachtingen van zijn stage. “Ik probeerde eigenlijk niet aan mijn vertrek te denken, maar sinds ik hier ben aangekomen, gaat het prima. Als ik behoefte heb aan contact met Nederland, vraag ik in mijn Snapchat-verhaal wie er zin heeft om even met me te bellen.” Via zijn telefoon heeft Ward veel contact met Nederland, maar fysiek bezoek is lastiger dan wanneer hij naar Spanje was gegaan. Ondanks dat Dubai een stuk verder weg is, kwam zijn vriend hem twee weken op zoeken. “Dat is natuurlijk ook wel gek, want homoseksualiteit is hier in principe gewoon illegaal, maar we hebben twee weken volop leuke dingen gedaan en ons niet bezwaard gevoeld.” Dat homoseksualiteit verboden is in Dubai is in de praktijk niet voelbaar. “Mensen in Dubai trekken zich niet zo veel aan van de strenge regels. Voor een land in het Midden-Oosten is Dubai heel modern.

Immuun voor luxe

Op social media is veel te zien van de bizarre rijkdom die je in Dubai tegenkomt. Ward geeft aan dat hij niet eens meer onder de indruk is van alle luxe. “In Nederland denk je ‘Wow, er rijdt een Lamborghini’ en hier zie ik er 20, 30, 40 per dag. Dat doet me helemaal niks meer.” Wel geeft Ward aan dat je luxe dingen interessant moet vinden om in Dubai op je plek te zijn. “Alles wat je hier ziet, is aangelegd. Mijn vriend miste na twee weken al echte natuur om zich heen.”  

In Nederland denk je ‘Wow, er rijdt een Lamborghini’ en hier zie ik er 20, 30, 40 per dag. Dat doet me helemaal niks meer.

Ward
Tweedejaars student Hotel Management Ward over zijn stage in Dubai

Terug naar ‘normaal’ 

Ward is blij met zijn keuze voor Dubai: “Dit is echt een Walhalla voor luxe hotels”. Toch kijkt hij er naar uit om weer naar Europa te gaan. “Ik heb Dubai wel gezien en het is erg hiërarchisch hier.” Ook ziet Ward dat het leven voor mensen die werken in Dubai heel anders is dan voor de toeristen. “Collega’s komen uit India, Pakistan en Zuid-Afrika. Zij werken allemaal voor relatief lage lonen en sturen het meeste geld naar hun families.” Ook vragen veel mensen aan Ward of hij ook in het luxe hotel woont tijdens zijn stage. “Dat is absoluut niet het geval. Ik woon met veel collega’s een half uur buiten Dubai. Elk uur gaat er een bus naar The Palm waar het hotel zit. Ik deel een slaapkamer met iemand anders en het is absoluut geen hotel.” Ook al geniet Ward van alle luxe, hij geeft aan zélfs wel weer een beetje Nederlandse eenvoud te missen. 

Ben jij gastvrij, ondernemend en heb je een internationale mindset?

Kies voor Hotel Management
Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Carlijne Onderwijs

Carlijne loopt stage in Brussel: ‘Ik vind het geweldig om met verschillende culturen samen te werken’

20 april 2022
Onderzoek

Bastienne Bernasco is PD-kandidaat: een strijdbare generalist

28 maart 2024
Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’