Wat is een lectoraat?
Onderzoek

Wat is een lectoraat?

Nadi
Nadi Egbers - Zoetebier Leestijd Minuten

Lectoraat: je hoort het woord misschien weleens voorbij komen, maar wat is het eigenlijk? En hoe kun je als student meewerken in een lectoraat? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Wat is een lectoraat? Een lectoraat is de benaming voor een eenheid bij een hogeschool waarbinnen praktijkgericht onderzoek wordt uitgevoerd. Een lectoraat bestaat doorgaans uit een lector en een kenniskring, waarin onderzoekers, docenten-onderzoekers, studenten en het werkveld samenwerken. Dit is onder leiding van de lector: een door de hogeschool aangestelde gepromoveerde onderzoeker die specialist is binnen een bepaald vakgebied. Een lector brengt vaak een eigen netwerk/kenniskring mee. Sommige lectoraten hebben neen of meer associate lectoren. Die zijn doorgaans verantwoordelijke voor een specifiek deel van het onderzoek.

Als student onderzoek doen binnen een lectoraat

Als student kun je meewerken binnen een lectoraat. Zelf onderzoek doen is zelfs een heel belangrijk onderdeel van het onderwijs. Het leert jou als student om een onderzoekende houding te ontwikkelen. Ook leer je hoe je onderzoeksresultaten toepast in de praktijk en (in sommige gevallen) hoe je samenwerkt met bedrijven.

Voor je stage, afstuderen, 3S-project of voor een TopTalent-project kun je terecht bij lectoraten. Die hebben vaak een breed scala aan projecten die direct gekoppeld zijn aan opdrachtgevers in het werkveld.

Lees het verhaal van student Dirk: 'Dirk heeft dé ideale bijbaan als werkstudent bij lectoraat Sustainable Building Technology'

Ben je nieuwsgierig naar alle onderzoeksgebieden, lectoraten en onderzoekslijnen binnen Saxion? Hier vind je een overzicht van onze lectoraten. Wil je meewerken of zie je kansen? Stuur dan vooral een bericht. Per lectoraat vind je contactgegevens. 

Nadi

Nadi Egbers - Zoetebier

Hi! Ik ben Nadi, leuk je te ontmoeten. Ik werk als verhalenmaker bij Saxion. Daarnaast ben ik gek op familie, astrologie, reizen, verhalen en nieuwe kennis. Koffie/contact? Leuk! Dat kan via nieuws@saxion.nl of LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles Onderzoek

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles

22 april 2024
Onderzoek

Marjolein den Ouden en Marloes Postel over technologie in de zorg

15 april 2024
Smart glasses in de zorg Promovendus Niek Zuidhof zegt ja 1.jpg Onderzoek

Smart glasses in de zorg? Promovendus Niek Zuidhof zegt ja