Hospitality in scrabble letters

De Hospitality Business School (HBS) van hogeschool Saxion en het lectoraat Hospitality zijn afgelopen jaar van start gegaan met onderzoek over de manier waarop ontmoeting, verbinding en samenwerking tussen mensen door gastvrijheid kan worden versterkt, zodat sociale en economische meerwaarde wordt gecreëerd.

Samen werken aan een gastvrije leef- en werkomgeving

Wat doen we

Toegepast onderzoek naar hoe gastvrijheid bij kan dragen aan het verbinden van mensen en organisaties. Hierbij maken we gebruik van een door Saxion i.s.m. de Universiteit Twente ontwikkeld model voor gastvrijheid.

Onderzoekslijnen

Veilig en gastvrij

Een veilige leef- en werkomgeving bieden, met een gastvrij karakter. Hoe creëer je een cultuur waarin mensen ze zich veilig voelen, en waarin ze daar als groep zelf verantwoordelijkheid in nemen?

Deur met sleutel in slot

Gastvrij samen( )werken

Hoe bind je mensen, en hoe verhoog je daarmee hun werkplezier, hun  welbevinden maar ook productie en economische waarde? Wat maakt een coworking space, start-up of multi-tenant gebouw gastvrij en economisch succesvol?

Hand met groot puzzelstuk

Grip op gastvrijheid

Gastvrijheid geeft mensen het gevoel van persoonlijke aandacht. Grip op gastvrijheid gaat over het tastbaar maken van dat gevoel. Welke elementen van service en omgeving zorgen voor de beleving van gastvrijheid?

Bekijk alle projecten
Hand met kompas en lichtjes

NIEUWS VAN DIT LECTORAAT

Het team

Brenda Groen

Brenda Groen

Lector Hospitality

06 - 45594501 Profiel
Ruth Pijls

Ruth Pijls

Hoofddocent/Onderzoeker

06 - 30408335 Profiel
Hester van Sprang

Hester van Sprang

Hoofddocent/Onderzoeker

06 - 45594392 Profiel

2019

  • Groen, Brenda, Van der Voordt, Theo, Hoekstra, Bartele, & Van Sprang, Hester (2019). Impact of employee satisfaction with facilities on self-assessed productivity support. Journal of Facilities Management 17(5), pp. 442-462.
  • Pijls, R. (2019) Column FMN “Gastvrijheid als verbindende factor”, September 2019, https://www.fmn.nl/website/nieuwsberichten/2019/column-gastvrijheid-als-verbindende-factor
  • Pijls, R., Groen, B.H., Galetzka, M., & Pruyn, A.T.H. (2019). The experience of hospitality: the role of the embodied concepts warmth and comfort. Abstract presented at Quis16, Budapest, Hungary.
  • Pijls-Hoekstra, R., Galetzka, M., Groen, B. H., & Pruyn, A. T. H. (2019). Comfortable seating: The influence of seating comfort and acoustic comfort on customers’ experience of hospitality in a self-service restaurant. Applied ergonomics, 81, [102902]. https://doi.org/10.1016/j.apergo.2019.102902
  • Van Sprang, H., Driessen, J. ,& Groen, B.H. (2019). How can universities align bricks with modern learning? Facilities, 37(1/2), pp. 61-74.

2018

  • Boessenkool, M., & Groen, B.H. (2018). The effect of trust in the contract in PPP projects. Research Papers for the 17th EuroFM Research Symposium, (M. Tucker, ed.), pp. 19-27, EFMC 2018, 5-8 June, Sofia, Bulgaria. ISBN 978-94-90694-09-8.
  • Groen, B.H. (2018) Networks, hospitality and facility management. eFMInsight 45, pp. 6-7.
  • Groen, B.H., Jylhä, T., & Van Sprang, H. (2018) Healthy offices: an evidence-based trend in Facility Management? In: Nenonen, S., Salmisto, A. & Danivska, V. (eds.) Proceedings of the 1st Transdiscipinary Workplace research Conference, pp. 6, 19-21 September 2018, Tampere, Finland. ISBN 978-952-15-4200-8.
  • Huijbers, C., & Groen, B.H., Van Sprang, H. (2018) Student preferences & open learning spaces. Research Papers for the 17th EuroFM Research Symposium, (M. Tucker, ed.), pp. 56-66, EFMC 2018, 5-8 June, Sofia, Bulgaria. ISBN 978-94-90694-09-8.
  • Lub, Xander, Kuokkanen, Henri, Bomme, Rob, Groen, Brenda & Melissen Frans (2018) Doing Better by Doing Good: How CSR Practices Help in Engaging Employees. Presented at EuroCHRIE 2018, Dublin.  Institut Paul Bocuse Best Paper Award 2018
  • Pijls-Hoekstra, R., Galetzka, M., Groen, B.H., A. Pruyn (2018). A hospitable entrance by feeling invited. Paper presented at EuroCHRIE 2018, Dublin, Ireland.

2017

  • Groen, B.H., Broekman, D.G. (2017) I need a work space! The benefit of real time occupancy information investigated using customer journeys. In:Balslev Nielsen, S, Jensen, P.A. & Brinko, R. (eds). Research Papers for EUROFM’s 16th Research Symposium. Denmark, Copenhagen: Polyteknisk Forlag, pp 135-146.
  • Groen, B.H., Ehring, C. (2017) .I can still hear you! Noise and noise prevention in offices. Journal fur Facility Management 13(1), 35-47.
  • Pijls, R. (2017) Artikel ‘Gastvrijheid, hoe doe je dat?’ over de Experience of Hospitality Schaal in de bladen ‘Zorginstellingen’ and ‘Gastvrije Zorg’, edities December 2017
  • Pijls, R., Groen, B.H., Galetzka, M. & Pruyn, A.T.H. (2017). Measuring the experience of hospitality: scale development and validation. International Journal of Hospitality Management 67, 125-133. http://doi.org/10.1016/j.ijhm.2017.07.008
  • Pijls-Hoekstra, R., Galetzka, M., Groen, B.H., & Pruyn, A. (2017). The role of warmth in the experience of hospitality - an exploratory study. Poster presented at EuroCHRIE 2017, Nairobi, Kenya. (Best poster award).

2016

  • Groen, B.H., Vonk, M., Melissen, F., & Termaat, W.A. (2016) Corporate Social responsibility. In: Facilities Management and Corporate Real Estate Management as Value Drivers (P.A. Jensen, T. van der Voordt, editors), pp. 280-292.
  • Pijls, R., Groen, B., Galetzka, M., & Pruyn, A. (2016). Images of hospitality: validation of experiential dimensions. Paper presented at EuroCHRIE 2015, Budapest, Hungary.
  • Van Sprang, H., & Groen, B.H. (2016). Service Design Projects of Hospitality in Healthcare: How to Elicit Input from Seemingly Satisfied Clients? In: Verma, R., Shepley, M., Hollis, B. (eds) Proceedings of Cornell Symposium: Hospitality, Health & Design HHDS2016 In Search of a Healthy Future, October, 9-11 2016, pp. 47-58, Cornell University, Ithaca, New York, USA
  • Van Sprang, H., Ghuijs, J., & Groen, B.H. (2016). The added value of Integrated Facility Management from an IFM-suppliers’ perspective, 15th European Facility Management Conference 2016, Milan 8-9 June. Best research paper award
  • Van Sprang, Groen, B.H. (2016). An investigation into the added value of integrated facility management as perceived by suppliers. Corporate Real Estate Journal 6(2), 174-187.

2015

  • Groen, B.H., & Lub, X.D. (2015). Generational differences in the perception of work and workplace. Journal für Facility Management 11, 35-54.

2014 en eerder

  • Groen, B.H. (2014). Contribution of facility management to hospital(ity) issues. European Journal of Facilities Management, March, 129-138. Best research paper award.
  • Groen, B.H., Pijls, R., Van Sprang, H., & Lub, X.D. (2014). Contribution of facility management to hospital(ity) issues. International Journal of Facilities Management, 129-138.  
  • Groen, B.H., & Termaat, W.A. (2014). Workspace 2020 – Club, Hub and coworking space – a practitioners' view. Journal für Facility Management 9, 23-39.
  • Groen, B.H., Pijls, R., van Sprang, H., & Lub, X.D. (2014). The Role of FM in (Students') Images of Hospitality. International Journal of Facility Management, 5(2) (online)
  • Sprang, H. Van, Pijls, R. & Tonnaer, G. (2014). Capturing meal experience in nursing homes, an exploratory study. European Journal of Facilities Management, March, 107-116.
  • Van Sprang, H., Groen B.H., & Van der Voordt, T. (2013). Spatial Support of Knowledge Production in Higher Education. Corporate Real Estate Journal 3(1), 75-88.
  • Pijls, R. and Groen, B.H. (2012) Cleanliness translated into sensory clues of the service environment. Proceedings of the 11th EuroFM Research Symposium, 24-25 May, Copenhagen, Denmark.