Studie-inhoud

Het onderwijsprogramma sluit nauw aan bij de praktijk van het bedrijfsleven en de huidige stand van de techniek. In de AD Engineering leer je over produceren en technisch verbeteren van producten, machines en constructies. Dat weet je praktisch handen en voeten te geven bij technische uitdagingen binnen een project of team.

 • Plaats

  Enschede

 • Duur

  2 jaar

 • Type

  Deeltijd

 • Resultaat

  Associate degree 120 EC

Studieopbouw

De studie Ad Engineering is modulair opgebouwd. We gaan uit van de voorkeursroute, een andere studieroute is in overleg mogelijk. Elke module sluit je af met een beroepsproduct, die meestal bestaat uit 5 studiepunten (EC). Voor jouw Ad-diploma heb je 120 EC nodig. Standaard duurt de opleiding twee jaar. De opleidingsduur is afhankelijk van jouw werkervaring en/of behaalde EC’s binnen opleidingen.

Deze opleiding kent drie disciplines:

 1. Werktuigbouwkunde
 2. Elektrotechniek
 3. Automatisering

Deze disciplines vormen de basis om professional in de engineering te worden; uiteraard wordt aandacht besteed aan communicatie, projectmanagement en sturing op (team)resultaten.

Vernieuwing onderwijsprogramma

Op dit moment wordt het onderwijsprogramma voor het studiejaar 2024-2025 vernieuwd. Denk dan aan intensivering van het wiskundeonderwijs, inzet van robotisering en PLC programmeren én nog meer toepassingsgericht onderwijs. Hierdoor kun je na het succesvol afronden van de ad Engineering makkelijker doorstromen naar de bacheloropleidingen Elektrotechniek, Mechatronica of Werktuigbouwkunde en binnen 2 jaar je bachelor diploma halen.

Hieronder vind je het huidige programma voor studenten die gestart zijn in het studiejaar 2023-2024. Het studieprogramma voor het jaar 2024-2025 wordt zo spoedig mogelijk na vaststelling op deze pagina vermeld.

   Meer over de studieopbouw?

   Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

   Open de Studiegids

   Relevante praktijkomgeving

   Naast de wettelijke toelatingseisen moet je ook beschikken over een relevante praktijkomgeving. Dat is een organisatie waar je al jouw opdrachten en beroepsproducten voor de modulen van je opleiding succesvol kunt uitvoeren en afronden.

   Toelatingseisen 2024-2025
   ervaringsdeskundige opleiding saxion

   Handreiking voor werkgevers

   Het deeltijdonderwijs van Saxion is zo opgezet dat de werkgever een belangrijk aandeel heeft in het studiesucces van de deeltijdstudent. We hebben daarom oog voor de rol van de werkgever bij succesvol studeren. Vanuit samenwerking met het platform “Mkb-route in het hbo” hebben we een handreiking voor werkgevers samengesteld. Hoe kan jij als werkgever bijdragen aan het studiesucces van jouw medewerker? Bekijk hier de handige tips en info!

   mkbroute.jpg