Studie-inhoud

De hbo opleiding Social Work deeltijd duurt vier jaar. Benieuwd wat je in die tijd allemaal leert?

 • Plaats

  Enschede

 • Studiebelasting

  (reguliere route) 20 uren / Zelfstudie 15 uren

 • Resultaat

  Bachelor 240 EC

Studieopbouw

De opleiding Social Work deeltijd is opgedeeld in twee fases van elk twee jaar. Tijdens de eerste fase maak je kennis met de brede basis van Social Work. In de tweede fase ga je bezig met je bachelor-onderzoek, volg je een minor, kies je een uitstroomprofiel en ga je afstuderen.

Studieprogramma

Het studieprogramma voor deeltijd Social Work zoals hieronder is weergegeven, gaat uit van de standaardroute. Andere studieroutes zijn ook mogelijk, omdat de studie modulair is opgebouwd en je zelf je modules kunt kiezen. Doe dit wel in goed overleg met jouw studiecoach, zodat modules goed op elkaar blijven aansluiten en je het juiste studiepad kiest.   

Meer informatie over de introductie, het lesrooster en de boekenlijst vind je t.z.t. bij startersinformatie.

Bij uitval door feestdagen of calamiteiten worden de lessen soms op een ander moment gepland.  Verder geldt dat herkansingen doorgaans op de woensdag gepland worden (eind middag en ’s avonds).

    In de eerste fase van de opleiding Social Work deeltijd krijg je een goed beeld van de zorgvraagstukken die je als social worker tegenkomt. Je krijgt vakken als methodisch en professioneel handelen, organisatiekunde, onderzoeksvaardigheden, pedagogiek, (levensloop)psychologie, sociologie, communicatieve vaardigheden, creatieve vorming en beroepsoriëntatie.

    In de propedeuse stelt Saxion samen met met je vast of je voldoende hbo-competenties hebt ontwikkeld om de opleiding succesvol af te ronden. Je sluit de propedeuse af met een certificaat. 

    Vanaf het tweede studiejaar volg je een specifiek onderwijstraject dat aansluit bij de praktijk van een social worker. Je leert hoe je werkt in teams en organisaties waarbij je aandacht hebt voor maatschappelijke ontwikkelingen, politiek, beleidsmatige aspecten en jouw rol als social worker hierin. Om goed aan te sluiten bij de toekomst van het vak, krijg je ook te maken met sociale innovaties binnen het vakgebied.

    In de laatste twee jaren van de hbo opleiding Social Work deeltijd ligt de focus op ingewikkelder situaties waarvoor geen standaardoplossingen bestaan. Daarbij houden docenten zoveel mogelijk rekening met jouw eigen beroepspraktijk. In fase 2 kies je een uitstroomprofiel, eventueel in afstemming met een specifieke minor.

    Het derde jaar

    In het derde en vierde kwartiel van dit jaar volg je de modulen op basis van je uitstroomprofiel en ga je bezig met je bachelor-onderzoek.

    Het vierde jaar

    Het vierde jaar staat volledig in het teken van je minor en afstuderen.

    Minor 

    Voorbeelden van een minor zijn Jeugdzorg, GGZ-hulpverlener, Schuldhulpverlening en Werken in een Gedwongen Kader waarin je meer leert over de niet-vrijwillige hulpverlening. Je kunt ook kiezen voor een verbredende minor, zoals de minor Creatief Probleem Oplossen. Verder besteed je een half jaar aan je bacheloronderzoek, waarin je praktijkgericht onderzoek doet.

    In de tweede fase van de opleiding deeltijd Social Work kies je een uitstroomprofiel. Binnen je uitstroomprofiel leer je verantwoord om te gaan met onoverzichtelijke en complexe probleemsituaties. 

    De uitstroomprofielen waar je voor kunt kiezen zijn:

    • Werken in de zorg;
    • Werken met jeugd;
    • Welzijn en samenleving.

    Meer over de studieopbouw?

    Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

    Open de Studiegids

    Relevante praktijkomgeving

    Naast de wettelijke toelatingseisen moet je ook beschikken over een relevante praktijkomgeving. Dat is een organisatie waar je al jouw opdrachten en beroepsproducten voor de modulen van je opleiding succesvol kunt uitvoeren en afronden. Dit geldt ook als je losse modulen volgt.

    Toelatingsinformatie
    Sociale wijkteams

    Modulair onderwijs: onze aanpak

    Om de razendsnelle ontwikkelingen in het werkveld bij te kunnen benen, is een leven lang leren essentieel. Saxion levert hier graag een bijdrage aan door modulair en flexibel onderwijs te bieden. De opleidingen zijn tijdsefficiënt ingericht zodat het makkelijker wordt om werk, studie en privé te combineren. Op basis van datgene dat je al kent en weet, stel je je eigen studieroute samen. De standaard studieroute duurt vier jaar, maar je kunt er zelf voor kiezen om te versnellen of te vertragen.

    We vinden het daarnaast belangrijk dat je interdisciplinair leert werken: hiermee heb je op de arbeidsmarkt van de toekomst een streepje voor. Daarom volgen deeltijdstudenten Social Work, Toegepaste Psychologie en Verpleegkunde samen modules. Je kunt de opgedane kennis direct toetsen en toepassen in je werk en ontwikkelt je daardoor snel als hbo-professional. De lessen worden in een online leeromgeving aangeboden waardoor je ook efficiënt thuis kunt studeren. Daarnaast zijn alle modules (elke module duurt 10 weken) ook ‘los’ te volgen, zonder dat je de gehele bacheloropleiding hoeft te starten.

    Deeltijd studeren: hoe betaal ik dat?

    Bekijk de mogelijkheden

    Bijspijkeren taal

    Als je studeert in het hoger onderwijs is een goede taalvaardigheid van groot belang. Je schrijft veel teksten en presenteert jezelf regelmatig tijdens je studie. Ook in je werk heb je er dagelijks profijt van als je taalvaardigheid goed ontwikkeld is, bijvoorbeeld bij het schrijven van (beleids)notities, rapporten of nieuwsbrieven. Kan jouw taalvaardigheid wel wat opgefrist worden? Bekijk dan de tips om je taal bij te spijkeren!

    Jouw studiecoach helpt je!

    Als deeltijdstudent krijg je je persoonlijke studiecoach. Hij of zij helpt jou om je talenten optimaal te ontwikkelen en je studietraject succesvol te doorlopen. Jouw studiecoach adviseert je ook over de keuzes in je studieprogramma, studieroute en studietempo. Verder bespreek je samen jouw studieresultaten, je persoonlijke doelen en je loopbaanontwikkeling.

    Studieadvies op maat

    Ben je benieuwd of de opleiding Social Work deeltijd bij je past? Dan kun je een Studieadvies op maat aanvragen. Tijdens dit gesprek kijken we samen of er een juiste match is tussen jou en de opleiding en hoe we je zo goed mogelijk van start kunnen laten gaan.

    Studieadvies op maat
    Sociale wijkteams