Onderwijs & Opleiden2.jpg
Deeltijd

Professionaliseringspalet VO totaalpakket

Verdiep en verbreed je docentschap en je rol binnen de school. Lever een bijdrage aan de professionele cultuur in jouw team. In deze nascholing word je meegenomen in de laatste onderwijskundige ontwikkelingen en achtergronden en verbeter je je vakinhoudelijke en didactische kennis en vaardigheden. Vanuit een onderzoekende houding werk je aan onderwijsvernieuwing. Dit doe je samen met collega-docenten uit het voortgezet onderwijs. Of je nu het hele traject volgt of focust op een paar modules: het geleerde kun je gelijk toepassen in je lespraktijk. Als docent blijf je je ontwikkelen!

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

Inschrijven voor deze cursus is momenteel niet mogelijk. Nieuwe data volgen.

 • Type

  Cursus

 • Start

  2 november 2023

 • Vakgebied

  Onderwijs & Opleiden

 • Duur

  2 jaar

 • Prijs

  € 6.250,00

 • Plaats

  Enschede

Wat kun je straks?

Na het volgen van de cursus Professionaliseringspalet VO kun je:

 • Je eigen onderwijs en dat van je collega’s onderbouwd verbeteren
 • Je leerlingen anders en met meer plezier begeleiden
 • Bijdragen aan de professionele cultuur en ontwikkelingen in het onderwijs op jouw school

Enthousiaste reacties

Veel docenten zijn enthousiast over dit opleidingstraject. Oud-cursisten ervaren dat ze met hun nieuwe inzichten meer plezier hebben in het begeleiden van hun leerlingen. Ze hebben het gevoel dat ze verder kunnen groeien in hun beroep. Ook geven ze aan dat ze van meerwaarde kunnen zijn voor vernieuwingen in het onderwijs.

Bekijk ook het filmpje over het Professionaliseringspalet vo!

Inhoud

Het professionaliseringspalet biedt vier modules aan. Elke module vraagt een tijdsinvestering van 40 uur en wordt afgesloten met een certificaat. Een module bestaat uit twee lezingen van diverse inspirerende sprekers uit de wetenschap, het bedrijfsleven of het onderwijsveld en uit drie werkcolleges. In de werkcolleges wordt een koppeling gemaakt naar de eigen schoolpraktijk.

Module 1 - Communicatie
Kernwoorden: communicatie, samenwerking, evidence-based. In deze module staat je eigen communicatie centraal. We richten ons op het effect van jouw communicatie op de samenwerking met leerlingen, met collega’s en met ouders. Vanuit enkele modellen en theorieën krijg je handreikingen geboden om zo effectief en positief mogelijk te communiceren. Dit alles met als doel dat de ander zich gehoord voelt en ervaart dat je wilt samenwerken met hem/haar.

Module 2 - Effectief onderwijs en technologie
Kernwoorden: onderwijsvisie, effectief lesgeven, Virtual Reality, computationeel denken, Artificial Intelligence. Verken de toekomst van onderwijs met deze innovatieve onderwijsmodule. Voor zowel ervaren onderwijsprofessionals als enthousiaste docenten die het klaslokaal naar een hoger niveau wil tillen bieden we een breed scala aan mogelijkheden om je onderwijspraktijk te verrijken en je leerlingen naar succes te leiden.

Module 3 - Brein & leren
Kernwoorden: fysiologische en psychologische aspecten, executieve functies zoals werkgeheugen, doorzettingsvermogen, aandacht en concentratie, brug tussen wetenschap en praktijk. Recente kennis en inzichten rondom hersenonderzoek vormen de motor die ervoor kan zorgen dat er meer rendement uit het huidige onderwijs wordt gehaald.

Module 4 - Onderzoeken & ontwerpen
Kernwoorden: kritische houding ontwikkelen, vertrouwd maken met de basisstappen uit de onderzoekscyclus, probleemstelling en onderzoeksvraag formuleren, relevante literatuur zoeken, bronvermelding, kennismaking met onderzoeksinstrumenten. Aan de hand van zijn eigen probleemstelling/onderzoeksvraag schrijft de docent een theoretisch kader.

Implementatiefase
In het tweede deel van het opleidingstraject voeren de deelnemers die daarvoor kiezen een ontwerponderzoek uit. Dit is een tijdsinvestering van 240 uur, verdeeld over 10 maanden. Daarbij worden interventies toegepast in de eigen onderwijspraktijk. Het eindcertificaat volgt na presentatie van het onderzoek.

Programma

Flexibele aanpak

De leergang binnen het professionaliseringspalet kent een flexibele aanpak. Het is mogelijk als deelnemer te kiezen voor het volgen van:

 • Het hele traject (vier modules + het uitvoeren van een ontwerponderzoek)
 • Vier modules zonder het uitvoeren van het ontwerponderzoek
 • Module Onderzoeken & ontwerpen + het uitvoeren van het ontwerponderzoek
 • Een, twee, of drie losse modules
 • Allerlei combinaties die hiermee kunnen worden gemaakt

Zo kun je zelf een pakket samenstellen dat precies aan jouw specifieke leerbehoeftes voldoet.

Afronding

Afronding/ beoordeling/certificering

Je ontvangt een eindcertificaat na uitvoering van de deelopdrachten en de eindopdracht van elke module en presentatie van het onderzoek (implementatiefase).

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

Locatie: Saxion Enschede

Professionaliseringspalet VO start elke 2 jaar. Planning start nieuwe cursus september 2025.

De bijeenkomsten worden gehouden op donderdag van 16.00-20.00 uur op de volgende data:

Schooljaar 2024-2025

 • 03-10-2024 jaar 2 (implementatiefase)
 • 09-01-2025
 • 06-03-2025
 • 17-04-2025
 • 12-06-2025

Kosten

Losse module: € 950,-
Implementatiefase € 2.450,-
Het totale pakket: € 6.250,-

 

Wil je gebruik maken van termijnbetaling? 

Termijnbetaling is over het algemeen mogelijk indien het cursusbedrag hoger is dan € 1.000. Hieraan zijn € 24 administratiekosten verbonden. Nadat je aanmelding is goedgekeurd ontvang je van ons een factuur met het verzoek om je cursusbedrag te betalen. Je kunt op dat moment zelf aangeven of je in termijnen wilt betalen of dat je het gehele bedrag in één keer betaalt. 

Toelating en aanmelden

Toelating

Het professionaliseringspalet vo is bestemd voor docenten die:

 • Willen bijtanken op het gebied van onderwijstheorie en kennis willen maken met de recente ontwikkelingen van leren, breinontwikkeling, onderwijsvernieuwing en schoolorganisatie.
 • Vaardiger willen worden in samenwerking, communicatie en het doen van onderzoek in de onderwijspraktijk.
 • Zich via theorie en onderzoek in de eigen onderwijspraktijk willen bekwamen op het gebied van onderwijsontwikkelaar, lesstofspecialist, passend onderwijs of andere onderwijsgebieden.
 • (Weer) geïnspireerd willen raken en het fijn vinden om eens te kunnen sparren met collega-docenten van andere vo-scholen.

Aanmelden

Om je aan te melden, klik je op de aanmeldbutton en vul je het aanmeldformulier in. Je krijgt een e-mail ter bevestiging.

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met:
Els Meuldijk, studieleider/docent Transfer
T: 088- 0193691
M: 06 82351343
E: f.e.meuldijk@saxion.nl

Voor algemene informatie kun je contact opnemen met:
Bernadette Rijpma, projectcoördinatie Transfer
T: 06 57189853
E: b.c.m.rijpma@saxion.nl