Studie-inhoud

Wanneer je Bedrijfskunde studeert bij Saxion leiden wij je op tot een verbindende en zelfbewuste professional die duurzame waarde toevoegt aan bedrijf én maatschappij door nieuwe technologie slim toe te passen, samenwerking te verbeteren en zo organisaties en mensen beter te laten functioneren. In elk semester werk je aan een centrale praktijkopdracht en volg je lessen die het uitwerken van de centrale opdracht ondersteunen. We geloven erin dat je kennis beter opneemt als je dit direct toepast. Je werkt daarom veelal interactief in groepen, waarbij je jouw individuele ontwikkeling vastlegt in jouw eigen portfolio.

Bedrijfskunde is opgebouwd rondom vier thema’s

In ons onderwijs staat jouw individuele ontwikkeling voorop, waarbij je vanaf dag 1 aan de slag gaat met actuele praktijkopdrachten. Regelmatige (peer)feedback vormt input voor jouw ontwikkeling als hbo-bedrijfskundige.

Binnen de opleiding Bedrijfskunde staan vier thema's centraal: waardecreatie, processen, samenwerking en professionalisering. 

  • We leren je hoe je een value case ontwerpt en toepast
    Als jonge bedrijfskundige leer je bij ons dat organisaties niet alleen maar draaien om het maken van economische winst, maar dat ook belangrijke maatschappelijke uitdagingen vertaald kunnen worden naar businessmodellen die toekomstbestendige (maatschappelijke) ontwikkelingen stimuleren.
  • We leren je bedrijfsprocessen te (her)ontwerpen
    We laten je zien hoe je alle activiteiten die plaatsvinden in een organisatie zo goed mogelijk kunt stroomlijnen, zodat de effectiviteit en efficiëntie van de organisatie op een duurzame manier wordt vergroot. Hierbij benadrukken we de rol die technologie kan spelen en maken we je bewust van de kansen én risico’s.  
  • We leren je hoe je samenwerking ontwerpt en faciliteert
    We geloven dat jij als bedrijfskundige alleen het beste uit organisaties en mensen haalt wanneer je in staat bent om samen te werken. Samenwerken is voor ons de keiharde voorwaarde om tot vruchtbare en duurzame businessdeals te komen. Als bedrijfskundige weet je technologie op een slimme manier toe te passen en continu oog te hebben voor hoe je samenwerking tussen mensen kunt verbeteren.  
  • We richten ons op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling
    We zijn ervan overtuigd dat wanneer jij de leiding neemt in jouw ontwikkeling als persoon, je zult slagen als jonge bedrijfskundige in deze maatschappij. We schenken tijdens de opleiding hbo-Bedrijfskunde daarom veel aandacht aan het verder bijbrengen van vaardigheden en inzichten die jou helpen te worden wie je bent. 

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

De eerste 2 jaarDe basis als bedrijfskundig professional

In de eerste 2 jaren zal je veel werken aan de basisvaardigheden van een bedrijfskundige. Deze jaren ben je nog vooral op school, maar werk je aan echte praktijkopdrachten. De opbouw bestaat uit 4 semesters:

  • Semester 1 (jaar 1): Ontwikkel je eerste bedrijfskundige inzichten.
  • Semester 2 (jaar 1): Processen: beter worden in wat je doet.
  • Semester 1 (jaar 2): Meervoudige waardecreatie.
  • Semester 2 (jaar 2): Van samen werken naar samenwerken.

In het eerste halfjaar Bedrijfskunde maak je kennis met bedrijfskundige inzichten en zal een project rondom een innovatieve business case centraal staan. Er is daarbij al veel aandacht voor je toekomstige professionele houding, ook binnen een projectteam. In het tweede halfjaar staan de processen centraal. Je leert een proces in kaart te brengen. Vervolgens ga je aan de slag met het verbeteren van een proces. Het tweede jaar begint met een semester dat zich richt op meervoudige waardecreatie, waarin je waarde-bepalende factoren, zoals mensen, technologie en innovatie gebruikt om veranderingen binnen het bedrijf te verrichten. In het tweede semester van het tweede jaar staat het creëren van succesvolle samenwerkingen centraal; als bedrijfskundige moet je namelijk op vele manieren met mensen weten samen te werken. In duo’s, groepen, teams, tussen afdelingen, tussen bedrijven, nationaal of internationaal.

Over het algemeen is een semester in de eerste twee jaren als volgt opgebouwd:

Je werkt aan een project aan de hand van een actueel praktijkvraagstuk van 10 ECTS, aangevuld met 4 modules van 5 ECTS die je helpen bij het kunnen oplossen van het praktijkvraagstuk. Alleen in semester 1 volg je 6 modules van 5 ECTS.  

Een semester bestaat uit 19 weken waarin je aan actuele praktijkopdrachten werkt. Dit doe je samen met opdrachtgevers uit de praktijk, docenten en onderzoekers. Je werkt daarbij aan innovatieve en duurzame oplossingen die het functioneren van organisaties verbeteren. In deze praktijkgerichte leeromgeving staan ideeën, experimenteren, samenwerken, (inter)actie en co-creatie centraal.

In één semester werk je naar een concreet resultaat en gedurende deze periode zal je alle relevante bedrijfskundige vaardigheden leren kennen en kan je deze direct toepassen. Naast je groepsopdracht werk je individueel aan je eigen portfolio. Je ontvangt continu feedback op je vorderingen van je medestudenten, onze experts, docentcoaches en studiecoaches. Ook zullen we je helpen om je eigen persoonlijke leerdoelen te behalen.
 

Studiebelasting

  • 30% Theorie
  • 60% Praktijk- en groepsopdrachten
  • 10% Studieloopbaanbegeleiding

het derde jaar Ervaar de praktijk en bundel talenten

Na een basis in bedrijfskunde wordt het tijd om je studie meer naar je eigen wensen en behoeften in te richten. In het derde jaar Bedrijfskunde ga je je kennis verbreden of verdiepen. Je kiest voor een minor die aansluit bij je persoonlijke interesses of je kiest voor een meewerkstage. Ook volg je het Saxion Smart Solutions Semester en leer je meer over hoe je binnen een organisatie rekening kunt houden met de behoeften en belangen van meerdere belanghebbenden dan alleen de klant en medewerkers. We kijken ook naar hoe een organisatie rekening kan houden met omwonenden, de natuur, het klimaat, de maatschappij in zijn geheel (dit noemen we meervoudige waarde).  

Smart Solutions Semester
Bij het Saxion Smart Solutions Semester werk je met studenten van verschillende opleidingen samen aan complexe vraagstukken van onze lectoraten en het bedrijfsleven. De oplossing voor deze vraagstukken is niet binnen één vakgebied te vinden. Daarom werk je in interdisciplinaire projectteams, waarbij vernieuwing, creativiteit en samenwerking centraal staan.

Stadscampus Enschede - opleiding Bedrijfskunde Saxion - hbo | Word bedrijfskundige

Leer in de praktijk hoe organisaties werken

Het vierde jaar 

De opgedane kennis in de praktijk toepassen als bekroning op vier jaar studeren

In het laatste jaar laat je zien wat je binnen onze 4 thema’s aan kennis en vaardigheden geleerd hebt en ga je dit toepassen in de praktijk. Je doet dit door twee keer een semester een opdracht uit te voeren binnen een organisatie. Een opdracht is gericht op het in kaart brengen waar de organisatie staat, op het gebied van meervoudige waarde, en waar kansen liggen op dit gebied. Je werkt mee in het bedrijf én werkt aan je opdracht. De andere opdracht richt zich op het verbeteren van een organisatieproces. Met een portfolio en een reflectie toon je aan dat je je gedurende de vier jaar ontwikkeld hebt tot een startbekwame bedrijfskundige.  

Diploma: Bachelor of Science

Met een Bedrijfskunde-diploma kun je bijna overal aan de slag. Als bedrijfskundige ben je vaardig in waardecreatie, proces-alignment en het ontwerpen van samenwerking. Hierdoor ben je een échte (toekomstbestendige) aanwinst voor bedrijven en organisaties. 

👩‍🎓 Zo ziet jouw onderwijs eruit!