Jouw toekomst

Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je op allerlei plekken terecht. Denk aan werken voor bedrijven, de gezondheidszorg, onderzoeksinstituten of de overheid.

Beroepen voor biologisch en medisch laboratoriumonderzoekers

Als afgestudeerde van de opleiding BML heb je veel mogelijkheden. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als analist in een onderzoekslaboratorium van een universiteit of bedrijf. Daar houd je je bezig met de nieuwste innovaties op het gebied van (medische) biologie, nanotechnologie of voeding. Of je gaat werken in een diagnostisch laboratorium, waar je onderzoek doet naar ‘patiëntenmateriaal’, zoals bloed en urine. Ook daar is de opleiding een prima basis voor.

Je helpt mee aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld kankeronderzoek, infectieziekten, erfelijke ziekten, gezonde voeding en biobrandstoffen.

Je helpt mee in het laboratorium van bijvoorbeeld een ziekenhuis om patiënten beter te maken. Daar onderzoek je hun bloed, urine of cellen met behulp van de modernste technieken en apparatuur.

Je ontwerpt een chip om bloed te testen op de aanwezigheid van kankercellen, je onderzoekt of je de waterafstotende laag van een insectenvleugel kunt nabootsen of je test cellen die blootgesteld worden aandeeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Precisiewerk, waarbij je onder andere samenwerkt met mensen met een chemische, natuurkundige of electrotechnische achtergrond.

Je onderzoekt en analyseert activiteiten binnen een bedrijf of (zorg)instelling op besmettingen en infectierisico’s. Vervolgens adviseer je medewerkers over verbeteringen en het voorkomen van besmettingen en zet ook verbetertrajecten op. Je bent een onmisbare schakel voor bedrijven waar besmettingen en infecties een risico vormen. Denk daarbij aan de voedingsindustrie, ziekenhuizen, verpleeghuizen en apotheken.

De biotechnoloog gebruikt levende organismen (of delen daarvan) om producten te maken of te verbeteren, die onze gezondheid, ons voedsel en onze wereld verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van plantenrassen, algen toepassen voor gezonde voeding of aan duurzame energie (biogas).

Je kunt ook denken aan beroepen als...

  • Kwaliteitsmedewerker
  • Productspecialist life science producten
  • Onderwijsassistent/praktijkdocent

Een oud-student aan het woord

Bij welke bedrijven en organisaties kun je werken?

Na de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je bijvoorbeeld aan de slag bij onderstaande bedrijven en organisaties:

Laboratoriumwerk

Baankans

De baankansen na het afronden van je studie zien er goed uit! Binnen anderhalf jaar na afstuderen heeft 73% van de studenten een baan op niveau binnen het vakgebied.

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek 73%
Chemie 79%
Chemische Technologie 95%
Laboratoriumwerk

Na het afronden van de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je kiezen voor de unieke masteropleiding Applied Nanotechnology bij Saxion. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld de premaster Biomedical Engineering, Biomedische Wetenschappen of Molecular Life Sciences, al dan niet voorafgegaan door een premaster.