Jouw toekomst

Met je bachelor diploma Finance, Tax and Advice kun je bij veel organisaties aan de slag, zowel bij overheidsdiensten zoals de Belastingdienst, maar ook bij bedrijven zoals accountants- en fiscaal advieskantoren. Verder studeren? Er zijn prima doorstroommogelijkheden voor bijvoorbeeld de Master Fiscaal Recht of Fiscale Economie bij universiteiten in onder andere Groningen en Tilburg.

Een oud-student aan het woord

Voor welke beroepen word je opgeleid?

In een stad kunnen inwoners gebruik maken van regelingen en openbare ruimtes die de overheid aanbiedt. Denk maar eens aan een sporthal of aan het ontvangen van een uitkering. ​De overheid betaalt een belangrijk deel daarvan. Om dit te kunnen doen, moet iedereen belasting betalen. Door de jaren heen is ons belastingstelsel behoorlijk complex geworden en daarom zijn er specialisten nodig die een weg in dit doolhof weten te vinden. Deze specialisten hebben aandacht voor de mensen die ze adviseren, maar ze zijn ook kritisch en kunnen zaken goed analyseren.

Na de studie Fiscaal Recht en Economie ben je fiscalist en kun je aan de slag bij diverse bedrijven. Als fiscalist signaleer je problemen op fiscaal gebied, bestudeer je diverse vraagstukken over belastingen en adviseer je particulieren en bedrijven over het belastingstelsel.

Werk je bij de Belastingdienst, dan controleer je of iedereen zich aan de regels houdt. Je overlegt met (mede-)belastingadviseurs of met degene die de belasting moet betalen hoe je de wet- en regelgeving goed toepast.

Als bedrijfsfiscalist ben je in dienst van een bedrijf. Je houdt je dan bezig met alle belastingzaken die dat bedrijf raken. Je verzorgt de aangiften naar de Belastingdienst en adviseert de directie van de onderneming.

Als belastingadviseur help je bedrijven en particulieren hoe ze zich kunnen houden aan de wetten en regels van de Belastingdienst.

Je geeft advies aan je collega-accountants over de fiscale positie van de bedrijven die zij adviseren of controleren. Ook kunnen bedrijven en particulieren jou rechtstreeks om advies vragen.

Bij welke bedrijven kun je werken?

Als fiscaal jurist kun je gaan werken bij onder andere de Belastingdienst, belastingaangifte- en adviesbureaus, accountantsmaatschappijen of administratiekantoren. Ook bij grote bedrijven, overheid, banken en verzekeringsmaatschappijen vragen ze om fiscalisten.

Typen op een laptop

Baankans

De kans dat je een baan vindt die past bij jouw opleiding is erg hoog: 91% vindt een baan op niveau en binnen het vakgebied.

​Fiscaal Recht en Economie 91%
HBO Rechten 82%
Bedrijfseconomie 90%

Binnen anderhalf jaar na afstuderen

Student legt een andere student iets uit

Doorstuderen

Wil je doorstuderen na Fiscaal Recht en Economie? Je kunt dan binnen anderhalf jaar je masterdiploma halen aan een universiteit. Je behaalt dan een mastergraad als fiscaal jurist of fiscaal econoom. Hiervoor kun je bij alle universitaire opleidingen van fiscaal recht, belastingen en economie terecht.