Studie-inhoud

Je maakt tijdens de opleiding Finance, Tax and Advice kennis met ons belastingstelsel. Dat is complex en verandert steeds. Langzaamaan ontdek jij de weg in deze spannende doolhof van regels en wetten. Ook kun je leren wat de impact is van technologische ontwikkelingen op het fiscale vakgebied. Een groot deel van je studie fiscaal recht hbo werk je aan vraagstukken uit de praktijk. Hiermee begin je al in je eerste jaar. Uiteindelijk ben jij de expert die ondernemingen en particulieren de weg wijst.

Aansluiting vooropleiding met hbo

De overstap naar het hbo kan even wennen zijn. Je studieloopbaanbegeleider helpt je graag op weg. Ook houden we bij sommige vakken rekening met je vooropleiding. Je krijgt dus de begeleiding die bij jouw situatie past!

Het eerste jaar

Het eerste studiejaar van de opleiding financieel adviseur is een gemeenschappelijk jaar van de drie opleidingen AccountancyFinance, Tax and Advice en Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie). Aan het eind van dit jaar kies je welke van de opleidingen het best bij je past en daarvoor schrijf je je voor in het tweede jaar. Je volgt bij ons geen afzonderlijke vakken, maar je werkt vanaf jaar één aan casussen, ontleend uit de praktijk. Kennis en vaardigheden worden geïntegreerd aangeboden en getoetst. Daarnaast is ook ruim tijd en aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling als student.

Studiebelasting

  • 75% Praktijkgericht onderwijs
  • 15% Professionele ontwikkeling
  • 10% Toegepaste theorie

Het eerste jaar hbo financieel adviseur is verdeeld in vier kwartielen die ieder een eigen thema hebben:

In het eerste kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie grote opdrachten die allemaal te maken hebben met het starten van een onderneming, namelijk:

  1. Een ondernemingsplan
  2. Een financieringsplan voor de onderneming en
  3. Een boekhouding.

Daarnaast zijn er bijeenkomsten (werkcolleges, coachingsuren, vragenuren en zelfstudie) waarin je onderliggende kennis en vaardigheden eigen maakt.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie beroepsproducten die te maken hebben met een grotere onderneming, namelijk:

  1. Een Administratieve Organisatie-beschrijving;
  2. Een aangifte Inkomstenbelasting en omzetbelasting en
  3. Een kosten- en opbrengstenmodel.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie beroepsproducten die te maken hebben met de afsluiting van een jaar binnen een onderneming, namelijk:

  1. Een aangifte vennootschapsbelasting
  2. Het opstellen van een jaarrekening en
  3. Het samenstellen van een klantdossier.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan twee beroepsproducten die te maken hebben met de besluitvormingsprocessen binnen een onderneming, namelijk:

  1. Een dashboard maken voor stuurinformatie en
  2. Een fiscaal-juridische advies uitbrengen.

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Het tweede jaar 

Verdieping en aan de slag in de praktijk

In het tweede jaar fiscaal recht hbo volgt de verdieping en werk je in teams aan beroepsproducten die je ook in de praktijk tegen zult komen. Je gaat de ondernemer zowel zakelijk als privé adviseren, bijvoorbeeld op het gebied van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

Je kruipt in de huid van de financieel adviseur van de:

  • IB-ondernemer (semester 1): dit zijn ondernemers die vallen onder de regels van de inkomstenbelasting;
  • Directeur Groot Aandeelhouder en zijn B.V. (semester 2).

Vanuit deze rol ga je fiscaal-juridische adviezen uitbrengen, zowel schriftelijk als mondeling. Je bouwt hiervan een portfolio op en je sluit de beroepstaak af met een gesprek met jouw klant.

Vanaf de tweede helft van het jaar volg je steeds meer vakken die over fiscale wetten en regels gaan. Voorbeelden hiervan zijn opdrachten over aangifte inkomsten-, vennootschaps,- omzet,- of dividendbelasting of het opstellen van een bezwaarschrift namens de ondernemer.

Ook ga je werken aan drie belangrijke vaardigheden en kwalificaties, namelijk:

  1. het zelfstandig uitbrengen van een fiscaal, juridisch en financieel advies aan de klant, zodat de klant besluiten kan nemen;
  2. het zelfstandig uitvoeren van fiscale, juridische, financiële en administratieve werkzaamheden voor de klant, zodat de klant voldoet of gaat voldoen aan fiscale verplichtingen;
  3. het zelfstandig controleren op een juiste toepassing van fiscale wet- en regelgeving door belastingplichtige. Dit ga je doen na een controle vraag door een belastingplichtige of een derde. Dit kan ook de Belastingdienst zijn.

Het Top Talent programma

Vanaf het tweede studiejaar van de opleiding financieel adviseur kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt dan de kans om jouw talent verder te ontwikkelen, zodat je makkelijker overstapt van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle info: Top Talent Programma.

Belangrijkste vakgebieden en thema's in leerjaar 2:

  • Belangrijkste vakgebieden en thema's leerjaar 2
  • De Fiscale aangifte (particulier en onderneming)
  • Fiscaal juridische aspecten en adviezen
  • Je eigen belastingkantoor
  • Fiscale controle IB ondernemer
  • Advies Loonbelasting
  • Inbreng in de BV en herstructurering

Het derde jaar

Theorie en praktijk naast elkaar

In het derde jaar fiscaal recht hbo ga je in de praktijk aan de slag. Tijdens deze meewerkstage, waarbij je drie dagen per week echt aan het werk bent, leer je alles over het uitvoeren en naleven van de belastingwetgeving. De andere twee dagen volg je onderwijs bij Saxion. Een mooie link tussen theorie en beroepspraktijk.

Het vierde jaar

​Afronding van je studie met een onderzoeks- en adviesopdracht

Dit jaar start met een minor die je zelf kiest uit het uitgebreide aanbod van Saxion. Het mag ook een minor van een andere hogeschool of zelfs een minor in het buitenland zijn. Kijk wat het beste past bij jouw keuze voor jouw toekomst.

In de tweede helft van jaar vier ga je aan de slag met een verdiepende opdracht in en uit de fiscale beroepspraktijk. Daarmee rond je je studie financieel adviseur af.

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

De opleiding financieel adviseur succesvol afgerond? Dan mag je de titel Bachelor of Science voeren.

👩‍🎓 Zo ziet jouw onderwijs eruit!