Studie-inhoud

Word jij die wendbare financiële of fiscale professional die de uitdaging aan wil gaan om bedrijven te ondersteunen bij vraagstukken van de toekomst? Wij leiden professionals op in de Accountancy, Fiscaal Recht en Economie en Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie), die bekend zijn met digitalisering in de financiële wereld, met businessmodels, voor wie winst niet alleen in euro’s wordt uitgedrukt (duurzaamheid) en die bekend zijn met de mogelijkheden van blockchain.

​Aansluiting vooropleiding met hbo

De overstap naar het hbo kan even wennen zijn. Je studieloopbaanbegeleider helpt je graag op weg. Ook houden we bij sommige vakken rekening met je vooropleiding. Je krijgt dus de begeleiding die bij jouw situatie past!

Het eerste jaar

Het eerste studiejaar is een gemeenschappelijk jaar van de 3 bovengenoemde opleidingen, namelijk Accountancy, Finance, Tax and Advise (voorheen Fiscaal Recht en Economie) en Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie). Aan het eind van dit jaar kies je welke van opleidingen het best bij je past en daarvoor schrijf je je in het tweede jaar. Je volgt bij ons geen afzonderlijke vakken, maar werk je vanaf jaar 1 aan casussen ontleend uit de praktijk. Kennis en vaardigheden worden geïntegreerd aangeboden en getoetst. Daarnaast is ook ruim tijd en aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling als student.

Studiebelasting

 • 75% Praktijkgericht onderwijs
 • 15% Professionele ontwikkeling
 • 10% Toegepaste theorie

Het eerste jaar is verdeeld in vier kwartielen die ieder een eigen thema hebben:

In het eerste kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie grote opdrachten die allemaal te maken hebben met het starten van een onderneming, namelijk:

 1. Een ondernemingsplan
 2. Een financieringsplan voor de onderneming en
 3. Een boekhouding.

Daarnaast zijn er bijeenkomsten (werkcolleges, coachingsuren, vragenuren en zelfstudie) waarin je onderliggende kennis en vaardigheden eigen maakt.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie beroepsproducten die te maken hebben met een grotere onderneming, namelijk:

 1. Een Administratieve Organisatie-beschrijving;
 2. Een aangifte Inkomstenbelasting en omzetbelasting en
 3. Een kosten- en opbrengstenmodel.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie beroepsproducten die te maken hebben met de afsluiting van een jaar binnen een onderneming, namelijk:

 1. Een aangifte vennootschapsbelasting
 2. Het opstellen van een jaarrekening en
 3. Het samenstellen van een klantdossier.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan twee beroepsproducten die te maken hebben met de besluitvormingsprocessen binnen een onderneming, namelijk:

 1. Een dashboard maken voor stuurinformatie en
 2. Een fiscaal-juridische advies uitbrengen.

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Het tweede jaar Meer praktijk en meer zelfstandigheid

De colleges blijven ook in het tweede jaar praktijkgericht. De opdrachten worden ingewikkelder en je gaat steeds zelfstandiger werken.

Top Talent Programma

Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt dan de kans om jouw talent verder te ontwikkelen, zodat je makkelijker overstapt van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle info: Top Talent Programma.

 • Data gedreven besluitvorming
 • Impactanalyse
 • De fabricageboekhouding
 • Corporate Finance
 • Engels

 • Dashboard analyse
 • Strategische analyse
 • De Geconsolideerde jaarrekening
 • Corporate Finance
 • Sollicitatietraining en Engels

Het derde jaarBeroepstaken in de praktijk

In het derde jaar ga je aan de slag met drie beroepsopdrachten bij verschillende organisaties. Je brengt dan de opgedane kennis en ervaring in de praktijk. In deze periode staan Reporting, Investing en Controlling centraal.

De beroepstaken

Welke informatie heeft het management nodig om de juiste beslissingen te nemen en zodat er verantwoording kan worden afgelegd? De Reporting opdracht voer je alleen uit bij een bedrijf naar keuze die jezelf zoekt.

Wel of niet investeren? Hoe kijken de belangrijkste betrokkenen die bij een bedrijf zijn betrokken daar tegenaan? Je leert het bij Investing. De Investing opdracht voer je samen uit met 4 medestudenten. Deze beroepstaak wordt op school uitgevoerd en is gebaseerd op een actuele investeringscasus van een bedrijf uit de regio.

Een bedrijf runnen betekent ook vooruitkijken. Stel (financiële) doelen en zet de juiste acties uit. Grijp in wanneer dat nodig is. Financieel leiderschap vereist! Deze beroepstaak voer je met z’n tweeën uit. De eerste 10 weken is op school en de laatste

Controlling en Investing worden gelijktijdig in het 2e semester van het 3e leerjaar uitgevoerd

Het vierde jaarAfsluiting van je studie: Minor naar keuze en de beroepstaak Improving

Het 1e semester van het vierde en laatste jaar staat in het teken van je minor. Je kiest een verbredende of verdiepende specialisatie naar keuze of je volgt een doorstroomminor aan de Universiteit Twente.

Je sluit de studie af met de laatste beroepstaak Improving (2e semester - 20 weken). Je zoekt zelf een geschikte opdracht bij een bedrijf en bent daar 4 dagen in de week aan het werk. Je voert deze beroepstaak alleen uit. Natuurlijk kan het altijd beter... op het gebied van Reporting, Investing of Controlling. Welke kansen zie je en hoe pak je dit aan zodat de bedrijfsleiding ook daadwekelijk iets met je advies doet? Je schrijft geen scriptie maar zorgt voor een (praktische) oplossing voor een bedrijfseconomisch vraagstuk.

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

Studieroute succesvol afgerond? Dan mag je de titel Bachelor of Science voeren.