Studie-inhoud

HBO-ICT kent 3 verschillende richtingen, vrijwel zonder overlap, die studenten klaarstomen voor verschillende ICT-functies. Waar het bij HBO-ICT Business gaat over hoe je ICT én data het beste kunt inzetten voor organisaties zoals ziekenhuizen, scholen, het midden- en kleinbedrijf (MKB), gaat het bij HBO-ICT Software Engineering om de ontwikkeling van die informatiesystemen, smartphone- en internetapplicaties. Deze informatievoorzieningen worden ondersteund door computernetwerken en moeten goed beveiligd worden. En daar gaat het om bij HBO-ICT Infrastructuur.

HET EERSTE JAAR: Brede start

Bij de opleiding HBO-ICT krijg je een brede basis in het eerste half jaar om je te helpen goed te oriënteren op de ICT’er die jij wilt worden. Je maakt kennis met het ICT-werkveld en met de verschillende richtingen die HBO-ICT biedt. Binnen de opleiding kies je je op verschillende momenten je eigen studieroute. Op die manier specialiseer je jezelf en vul je je eigen studieloopbaan zelf in.

HBO-ICT is opgebouwd rondom drie profielen:

 

 • Business & IT
  Hier leer je hoe je ICT het beste kunt inzetten voor zowel grote organisaties als bedrijven in het MKB. Succesvolle organisaties maken optimaal gebruik van ICT en worden in toenemende mate data-driven. Denk maar eens aan een IT-platform zoals Netflix, die data gebruikt om films te produceren! Ook leer je hoe ICT-veranderingen het best opgepakt kunnen worden in een organisatie. Tot slot leer je hoe je gebruikerswensen vertaalt naar informatiesystemen en hoe je dashboards ontwikkelt met oog voor design. Voordat je gaat afstuderen specialiseer jij je nog in Business & IT Alignment of Business Improvement with Data.
   
 • Infrastructuur
  Hier maak je (letterlijk) de verbinding tussen computers. Je leert alle aspecten die nodig zijn om goede computer infrastructuren in te richten, te beheren en te onderhouden. Ook Cloud gebaseerde en Cyber secure-oplossingen spelen hier een steeds belangrijkere rol. Een functionele en veilige IT-infrastructuur is cruciaal in iedere organisatie. Voordat je gaat afstuderen specialiseer jij je nog in Cloud Engineering of IT Security.
   
 • Software Engineering
  Hier leer je hoe je goede, betrouwbare en bruikbare software kunt ontwikkelen. Deze software varieert van smartphone-apps tot webapplicaties. Jij krijgt een goede basis om een goede bijdrage te leveren in verschillende soorten software ontwikkeltrajecten. Voordat je gaat afstuderen specialiseer je je nog in Big Data Technologies, Internet of Things, Advanced Application Development of Human Machine Interaction.

Tijdens je eerste jaar werk je continue aan je beroepstaken die behoren bij de richting die je hebt gekozen. Je volgt hoor- en werkcolleges en je werkt vier keer per jaar aan real life projecten van opdrachtgevers uit het werkveld. De vakken die je krijgt zijn praktisch opgezet, je maakt gebruik van de nieuwste technieken en technologieën en past ze zelf direct toe. Je traint vaardigheden dus door de theorie vooral zelf toe te passen.

Studiebelasting

 • 45% Theorie
 • 50% Praktijk- en groepsopdrachten
 • 5% Studieloopbaanbegeleiding

De volgende vakken komen het eerste half jaar aan bod:
 

 • Introductie programmeren

 • Organisatie & IT

 • Databases

 • Introductie infrastructuren

Elk profiel heeft modulen en projecten die passen bij het gekozen profiel.

 • Business & IT:
  Je analyseert bedrijfsprocessen en data van een bedrijf om daar een eigen ‘cockpit’ te bouwen van waaruit je een organisatie kunt besturen. Je leert over informatiesystemen met een gebruikersinterface en leert ze daarna zelf te ontwerpen. Daarnaast ga je de missie, visie en strategie van een bedrijf vertalen naar een IT-strategie en portfolio waarbij je rekening houdt met de IT-wensen van stakeholders.

  Een greep uit de vakken
  - Prestatieanalyse
  - Model driven development
  - Business Process Management
  - Requirement engineering
 • Infrastructuur:
  Bij het profiel Infrastructuur leer je in het eerste jaar over verschillende computernetwerken en besturingssystemen. Dit mag je gelijk toepassen in de praktijk, want daar leer je het meest van. Je brengt de IT-wensen van verschillende stakeholders in kaart en maakt aan de hand van een probleemstelling een ontwerp met behulp van infrastructuurdiagrammen

  Een greep uit de vakken
  - Besturingssystemen
  - Computernetwerken
  - Requirements Engineering voor Infrastructuur
  - Objectgeoriënteerd programmeren

 • Software Engineering
  Als Software Engineer leer je in leerjaar 1 de basis om verschillende soorten apps te bouwen. Hoe cool is dat! Bovendien leer je ook hoe je een app ontwerpt zodat je deze heel eenvoudig kunt ontwikkelen. Ook leer je hoe je data uitwisselt tussen de verschillende apps.  

  Een greep uit de vakken
  - Webapplicaties
  - Softwareontwikkelprincipes
  - Objectgeoriënteerd programmeren
  - Requirements Engineering voor Software Engineering

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Het tweede jaarSamenwerkingsproject met bedrijfsleven

Het tweede jaar wordt afgesloten met een groot project waarin je samen gaat
werken met studenten vanuit alle HBO-ICT profielen. Voorbereidend op dit project
verdiep je je in het tweede jaar aan de hand van diverse modulen in de inhoud van het gekozen profiel.

Top Talent Programma

Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent
Programma. Je krijgt er de kans om jouw talenten verder te ontwikkelen zodat je een
eenvoudige en soepele overgang ervaart van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle
info over Top Talent Programma.

Verdieping en verbreding van kennis en vaardigheden

Het tweede jaar bestaat uit verschillende modulen en projecten die je afhankelijk van je gekozen richting volgt. Je legt hiermee een goede basis voor de stage die je in het derde jaar gaat lopen.

Het derde jaarVerder specialiseren

​In het derde en vierde jaar specialiseer je je verder. Je werkt aan een stageopdracht bij een zelf gekozen bedrijf, je richt je op de mogelijkheden van ICT in de toekomst en je kiest uit diverse minoren om je kennis te verdiepen of te verbreden. Als verbredende minor kun je denken aan psychologie, fotografie of zelfs geschiedenis.

pexels-olia-danilevich-4974915.jpg

Projecten vind ik leuk om te doen en je krijgt zelfs al te maken met een ‘echte’ opdrachtgever

Lees de ervaring Alle ervaringen

Het vierde jaarWord een expert!

Het vierde jaar bestaat uit een specialisatiefase van een half jaar. Houd er rekening mee dat een deel van de specialisaties in het Engels gegeven wordt, dit past bij het internationale karakter van de specialisaties. Per studiejaar wordt bepaald welke specialisatie in Enschede en welke in Deventer wordt aangeboden. Na het afronden van de specialisatie ben je klaar voor je meesterproef: de afstudeeropdracht. Daarmee sluit je je opleiding af.

Business & IT

 • Business improvement with Data
 • Business & IT Alignment 

Infrastructuur

 • IT Security
 • Cloud engineering

Software engineering

 • Human Machine Interaction
 • Advanced app development
 • Big Data Technologies
 • Internet of Things

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

Met je HBO-ICT-diploma op zak kun je bij nationale én internationale bedrijven en organisaties aan de slag. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.