Jouw toekomst

Als industrieel productontwerper ben je de spin in het web bij het ontwikkelen van een product. Je maakt deel uit van een ontwerpteam of je werkt als zelfstandige.

Beroepen voor industrieel productontwerpers 

Als industrieel productontwerper heb je een goed overzicht over alle aspecten van productontwikkeling. Tijdens de ontwikkeling van het product houd je rekening met zaken als materiaalgebruik, productietechniek, gebruiksgemak, veiligheid en duurzaamheid.

Je werkt in het hart van de innovatieve productontwikkeling. Afhankelijk van je ambitie kom je terecht in meer technische functies of in functies die juist gericht zijn op productmarketing of design. Het resultaat van je werk is een goed productontwerp dat voldoet aan de klantvraag. Je denkt na over gebruiksvriendelijkheid, technische en economische haalbaarheid en de juiste uitstraling en productbeleving.

Je kunt door ervaring doorgroeien naar leidinggevende functies, zoals projectleider, manager productontwikkeling of account- en productmanager.

Het is mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan of je eigen ontwerpbureau met personeel op te starten.

Een oud-student aan het woord

Bij welke bedrijven kun je werken?

Je kunt (internationaal) aan de slag bij:

  • ontwerp- of ingenieursbureau’s
  • het midden- en kleinbedrijf (MKB) dat zich richt op ontwikkeling, productie en verkoop (industrie en handel)
  • grote producerende bedrijven
  • diverse dienstverlenende organisaties, zoals onderzoeksinstituten en non-profit organisaties

Baankans

Voor industrieel productontwerpers is de kans op het vinden van een geschikte baan hoog. Het merendeel van de afstudeerders gaat aan de slag bij het bedrijf waar ze zijn afgestudeerd.

Industrieel Product Ontwerpen 91%
Werktuigbouwkunde 94%

Baankans binnen 1,5 jaar na afstuderen

Doorstuderen

Heb je ambities om meer commercieel te gaan werken? Dan kun je kiezen voor de post-hbo-opleiding Commercieel Technische Bedrijfskunde (BK5), waarmee je binnen een jaar een tweede hbo-diploma behaalt. Ook zijn er diverse universiteiten, zoals de Universiteit Twente en de TU Delft, waar je de masteropleiding Industrieel Ontwerpen kunt volgen.