Jouw toekomst

Als stedenbouwkundig ontwerper van Saxion sta je midden in de veranderende maatschappij. Je hebt oog voor schoonheid en kwaliteit van de omgeving en je draagt bij aan de ontwikkeling daarvan.

Beroepen voor stedenbouwkundig ontwerpers

​Je maakt innovatieve ontwerpen die bijdragen aan een leefbare, stedelijke samenleving, waarbij je wensen van opdrachtgevers en bewoners meeneemt. Met gebruik van je eigen ontwerpstijl, vertaal je jouw ideeën naar toekomstbestendige oplossingen. Door deze oplossingen visueel te maken, maak je duidelijk hoe de omgeving er uitziet nadat alles gebouwd is. Een goed stedenbouwkundig ontwerp bevat diverse omgevingselementen. Daarvoor zet je jouw kennis van bijvoorbeeld de openbare ruimte, (landschaps)architectuur, verkeer en water in.

Na de studie Stedenbouwkundig Ontwerpen kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan als:

Als ontwerper bij een overheid ben je onderdeel van een team dat zich bezig houdt met de ruimtelijke ontwikkeling van een gemeente of provincie. Jouw ontwerpen worden gebruikt om een beeld te krijgen hoe de stad of de gemeente eruit kan komen te zien. Het geeft houvast om goede keuzes te maken voor de toekomst.

Als ontwerper bij een ontwerpbureau in architectuur, stedenbouw of landschapsarchitectuur maak je onderdeel uit van een ontwerpteam. De ontwerpen maak je in opdracht van opdrachtgevers, zoals gemeentes, provincies of waterschappen.

Een oud-student aan het woord

Bedrijven en organisaties

Je werkt als stedenbouwkundig ontwerper bij bijvoorbeeld stedenbouwkundige bureaus, architecten-, advies- of ingenieursbureaus of gemeenten. Nederland is hét land waar ontwerpers vandaan worden gehaald om mee te denken over het inrichten van ruimtes, steden en landschappen. Waar dan ook ter wereld!

Stedenbouwkundigen zorgen ook voor groen in de stad Stedenbouwkundig Ontwerpen Saxion

Baankans

Stedenbouwkundig Ontwerpen 82%
Ruimtelijke Ordening en Planologie 82%
Industrieel Product Ontwerpen 62%

Bron: Studie in Cijfers. Deze data is op basis van een landelijke vergelijking en wordt opgebouwd gedurende de jaren dat de opleiding bestaat. Relatief nieuwe studies hebben daardoor minder of onvoldoende data om de baankansen volledig in te kunnen schatten.

🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!

Doorstuderen

Wil je doorstuderen na de hbo-studieroute Stedenbouwkundig Ontwerpen? Je kunt kiezen uit verschillende wo-vervolgopleidingen.

Top Talent Programma

Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt dan de kans om jouw talent verder te ontwikkelen, zodat je makkelijker overstapt van hbo naar wo. Meer weten?