Jouw toekomst

Met je ingenieursdiploma betreed je een high-tech en innovatief vakgebied. Je bevindt je direct in het hart van de Nederlandse maakindustrie: Twente is één van de twee grote regio's in deze industrie.

Beroepen

​Kies je voor de opleiding Werktuigbouwkunde, dan weet je zeker dat je snel een baan vindt die bij je past. Het bedrijfsleven staat namelijk te springen om mensen met jouw kennis. Een groot deel van de studenten Werktuigbouwkunde heeft bij het diploma al een baan, of anders snel daarna.  Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

Als tekenaar-constructeur werk je een idee verder uit naar een gedetailleerd3D-ontwerp, met behulp van een CAD-tekenpakket. Dat kan bijvoorbeeld in Inventor, maar ook andere CAD-programma’s zoals SolidWorks en Solid Edge worden gebruikt.

Als werktuigbouwkundig ontwerper maak je de ontwerpen en berekeningen voor werktuigbouwkundige installaties van uiteenlopende projecten.

Als technisch ontwikkelaar in de werktuigbouwkunde ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en begroten van middelgrote tot grote werktuigbouwkundige installaties. Je vertaalt de wensen van de klant naar een installatie-ontwerp. Met dat ontwerp bepaal je uiteindelijk de haalbaarheid, kosten en looptijd van het project.

Als technisch adviseur adviseer je klanten (bedrijven) over systemen. Niet alleen over de aanschaf, maar ook over de installatie en het gebruik daarvan.

Als projectleider werktuigbouwkunde werk je samen met het projectteam dagelijks aan complexe projecten. Je bewaakt de voortgang van projecten en geeft leiding aan het projectteam.

Een oud-student aan het woord

Bedrijven

Na de opleiding kun je aan de slag bij grote bedrijven en multinationals, zoals VDL, Thales, Shell, DSM, Stork en Philips. Ook het midden- en kleinbedrijf behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je werken bij ingenieursbureaus zoals Viro of Tebodin en onderzoeksinstellingen zoals KEMA of TNO.

Studenten Werktuigbouwkunde

Baankans

Een groot deel van de studenten Werktuigbouwkunde heeft bij het diploma al een baan, of anders snel daarna. Goede vooruitzichten dus!

Werktuigbouwkunde 88%
Civiele Techniek 91%
Mechatronica 94%
Werken aan Smart Solutions

Doorstuderen? Dat kan!

Heb je ambities om meer in de commercie te gaan werken? Dan kun je binnen één jaar een tweede hbo-diploma behalen met de post-hbo opleiding BK5. Daarnaast heeft Saxion een unieke masteropleiding Robotics Systems Engineering. Ook zijn er diverse universiteiten, zoals de Universiteit Twente en de TU Delft, waar je de masteropleiding Mechanical Engineering kunt volgen.