SHS-Jamine 69.jpg

Een studie kiezen: heel leuk of vooral veel gestress? Welke opleiding past nou echt bij je? En hoe maak je de juiste studiekeuze? Hieronder zetten we drie fases in je studiekeuze op een rijtje.

Eerst inspiratie nodig? Bekijk hier onze video over jouw studiekeuze!

Fase 1: Beginnen met je studiekeuze

Oké, we beginnen bij het begin. Op verkenning! Hoe pak je dat handig aan?

 • Bedenk welk interessegebied bij je past 
  Een fijne optie kan zijn om een studiekeuzebeurs te bezoeken en interessegebieden te verkennen. Die worden op verschillende plekken in Nederland georganiseerd gedurende het jaar. Zoek natuurlijk altijd even de Saxion-stand op! 
 • Bekijk welke opleidingen er zijn per interessegebied
  Wil je vervolgens meer weten over de studies bij Saxion per interessegebied? Op ons YouTube-kanaal vind je al onze opleidingsvideo's per branche.
 • Ik heb wat hulp nodig met die interessegebieden
  Klik hieronder door om meer te lezen over de verschillende branches bij Saxion.
Ontdek jouw interessegebied
SHS-Noha 26.jpg

Interessegebied(en) scherp? Check! Dan is het tijd om te kijken of je een top drie van je favoriete studies kan maken om ze met elkaar te vergelijken. Onze tips:

Studies leuk, Saxion leuk, studentenstad leuk? Top! Tijd voor de volgende stap: een bezoekje aan een open dag!

SHS-Jamine 203 overschrijf.jpg

Wat is een open dag?
Op een open dag zijn alle opleidingen van Saxion aanwezig om jou te helpen met je studiekeuze. Je kan in gesprek gaan met studenten en docenten om ze al jouw vragen te stellen. Vaak is er ook een voorlichting over hoe de studie is opgebouwd, wat je kan verwachten en wat voor werk je later kan doen. 

Wat doe je op een open dag?
Vaak zijn er studentendecanen aanwezig die kunnen adviseren over allerlei zaken rondom jouw studiekeuze. Natuurlijk is er ook tijd om uitgebreid rond te lopen door de gebouwen, een kijkje te nemen in de lokalen, mee te doen met een acitiviteit of even te buurten bij de studieverenigingen. Oh ja, en er is verdraaid lekkere koffie!

Bekijk de open dagen
SHS-Sophie 228 overschrijf.jpg

Fase 2: Verdiepen en je keuze maken

Even een checkmoment. Jij hebt misschien al een open dag bezocht (of twee). En nu? De vraag is eigenlijk waar je bent in jouw studiekeuzeproces.

 • Weet je welke studie het wordt? Heel nice! Dan kun je je gaan focussen op je aanmelden en inschrijven.
 • Nog niet helemaal zeker? Lees in het blok hiernaast meer over proefstuderen.
 • Twijfel je tussen twee studies en lukt het nog niet om de knoop door te hakken? Bekijk dan onze tips voor twijfelaars in het volgende blok.
 • Vind je wel tien studies leuk en kom je er écht niet uit? Ook dan hebben we tips om je op weg te helpen. Speciaal voor als je het echt niet weet.
SHS-Stan 247 overschrijven.jpg

Het is tijd om zelf te ervaren hoe het er bij een studie aan toe gaat. Dat kan met proefstuderen! Je kan kiezen uit een proefles of meelopen op locatie.

Je kan je trouwens bij meerdere studies aanmelden om te komen proefstuderen. Dit helpt om te ontdekken of jouw beeld van de opleiding(en) klopt. Heb je nou na het proefstuderen toch nog twijfels? Dan is het misschien goed om te kijken naar wat extra hulp bij jouw studiekeuze, zoals hulp voor twijfelaars.

SHS-Olivier B 200.jpg

Twijfel je nog tussen twee opleidingen of tussen verschillende hogescholen? Heel begrijpelijk, maar je moet uiteindelijk toch de knoop doorhakken. Hoe doe je dat?

Proefstuderen
Wij raden in ieder geval altijd aan om te gaan proefstuderen als je dat nog niet hebt gedaan. Lees meer hierover en meld je aan!

Saxion Informatiecentrum (SIC)
Al gedaan of zijn er geen beschikbare data meer? Tijd om wat extra hulp in te schakelen! Het Saxion Informatiecentrum (SIC) is dé plek waar je terecht kan met jouw twijfels. Zij kennen de opleidingen door en door en kunnen al jouw vragen met je doornemen. Hier kan je bijvoorbeeld ook bespreken of er nog mogelijkheden zijn om te komen proefstuderen.

Contact met het SIC
SHS-Gloria 267.jpg

Het kan heel goed zijn dat je na al deze stappen toch niet uit je studiekeuze bent. Misschien springt er geen opleiding uit die je het allerleukste lijkt. Of vind je juist drie interessegebieden en twaalf studies eigenlijk wel bij je passen. Onze tip: wees niet bang om wat extra hulp in te schakelen.

Praat met een studentendecaan of loopbaancoach
Bij Saxion werken mensen die studenten dagelijks begeleiden met dit soort vragen. Denk aan een studentendecaan of een loopbaancoach. Zij denken met je mee over jouw twijfels en helpen je op weg om keuzes te maken die bij jou passe. Je kan hiervoor gratis en vrijblijvend een gesprek aanvragen via het Saxion Servicepoint.

Servicepoint
SHS-Jamine 54.jpg

Fase 3: Aanmelden en starten

Yes, het is gelukt met je studiekeuze. Wat goed dat je eruit bent en wat leuk dat je bij Saxion komt studeren! De vraag nu: hoe meld je je aan?

Stappenplan aanmelden en inschrijven
Als je wilt starten met je studie, moet je je natuurlijk aanmelden. Zo'n aanmelding kent meerdere stappen. Als je alle stappen hebt doorlopen ben je volledig ingeschreven. Die hebben we natuurlijk even voor je op een rijtje gezet. Bekijk het hier!

Ik wil me inschrijven
SHS-Gloria 100.jpg

Als je je hebt aangemeld voor een opleiding bij Saxion, helpen we je graag op weg met alles dat je moet weten om goed te kunnen starten. Saxion Start Samen noemen we dat!

Leuk, maar wat is dat dan?
Onder Saxion Start Samen valt een heleboel. Denk aan praktische info zoals de Startersinformatie (lesrooster, boeken, etc.) en alles over jouw INTRO. Maar ook optionele hulp en extra's zoals Meet & Greet, het 100-dagen programma en de GOIN'-app.

Check alle info en meer op deze pagina!

Saxion Start Samen
SHS-Wouke 82.jpg

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Studenten aan het woord

Wij vroegen onze studenten hoe zij tot hun studiekeuze zijn gekomen. Hoe kies je de juiste opleiding? Lees hier hun ervaringen en tips!

Nadat ik een dagje ging proefstuderen bij Integrale Veiligheidskunde wist ik zeker dat dit een opleiding was die ik leuk zou vinden.

Britt

Na het bezoeken van veel verschillende open dagen had ik bij Saxion het beste gevoel. Het was persoonlijk, voelde niet als een doolhof en iedereen waarmee ik sprak nam de tijd voor mij.

Nikki

Ik twijfelde erg welke studie ik moest kiezen. Doordat een vriendin de opleiding deed, ben ik met haar naar haar schoolopdrachten gaan kijken en heeft zij uitleg gegeven. Dit gaf uiteindelijk de doorslag om voor de opleiding te kiezen.

Laura

Om de knoop echt door te hakken, heb ik minimaal 2 meeloopdagen gedaan bij studies waarover ik twijfelde. Bij verschillende vakken en verschillende klassen, om zeker te weten dat ik dit echt leuk zou vinden.

Marissa

Door de opleidingsfilmpjes van Saxion te bekijken, kwam ik ook opleidingen tegen waar ik eigenlijk nog niet over had nagedacht. De filmpjes waren duidelijk en gaven een goed beeld. Zo ben ik toch gekomen bij de studie die ik nu doe!

Lars