New York
Studentenleven

Blog: ‘New York, here I come!’

“Oh my god. Ik ben echt in New York.” Met grote ogen staarde ik naar de wolkenkrabbers, de verlichtte reclameborden en de bekende yellow cabs. Dit semester loop ik, Daphne Striekwold, vijf maanden stage in the city that never sleeps. Via dit blog zal ik jullie om de paar weken updaten over het werken bij een internationaal marketingbureau, het verblijf in Webster Apartments en natuurlijk het leven in New York!

 “Wel blijven ademen hè,” zei Eren lachend, een uitwisselingsstudent die ik net in de metro had ontmoet, toen ik keek naar de imposante gebouwen. Hij was me te hulp geschoten toen ik erachter kwam dat inchecken bij de metro niet zo simpel was als het leek. 

Van alle plekken, landen en steden die ik nog wilde zien – en dat zijn er veel – stond New York al mijn hele leven hoog op mijn bucketlist. Toen ik aan mijn opleiding International Business & Languages begon en hoorde dat we voor deze studie een halfjaar in het buitenland moesten doorbrengen, was het dan ook mijn droom om mijn stage in New York te lopen. Hoewel ik al aan het begin van het tweede jaar begon met zoeken, was een stageplek in deze wereldstad natuurlijk niet zomaar bemachtigd. 

De kracht van LinkedIN

Puur toevallig kwam ik in contact met MYN North America: een bekend marketingbureau in hartje Manhattan. Ik stuitte online op een artikel van een Nederlandse studente die hier eerder stage had gelopen. Ze klonk zó enthousiast over haar ervaring en de kennis die ze hier had opgedaan, dat ik besloot haar een berichtje te sturen op LinkedIn. Vervolgens heb ik het bedrijf zelf benaderd. Na een interview via Skype kwam het verlossende bericht: ik mocht in september beginnen met mijn stage. Een droom die uitkwam! 

Maar toen begon het echte werk pas: ik moest een visum zien te krijgen, woonruimte regelen, een beurs aanvragen, op het goede moment vliegtickets boeken, bankzaken in orde maken. Vooral het visum nam erg veel tijd, geld en energie in beslag: via een bemiddelingsbedrijf moest ik eerst een aantal papieren verzamelen, meerdere formulieren invullen en uiteindelijk een bezoek brengen aan het Consulaat in Amsterdam om iedereen ervan te verzekeren dat ik na mijn stage weer terug zou keren naar Nederland. Gelukkig lukte dit allemaal en na mijn eerste blik op 34th West Street wist ik al dat het alle moeite waard was.

Hotel with a view

Tijdens mijn stage verblijf ik in The Webster Apartments: een soort hotel speciaal voor vrouwen die voor stage of werk naar New York zijn gekomen. Het verblijf is inclusief twee maaltijden per dag, gratis wifi en schoonmaakservice – ideaal als je al je tijd en energie in je stage wilt stoppen. Mijn kamer is op de tiende verdieping, wat betekent dat ik er een mooi uitzicht over Manhatten bij heb gekregen.

Tegen de tijd dat ik incheckte was het zes uur, nog net op tijd voor het avondeten. Al snel kwam ik erachter dat Noah, het meisje dat tegenover me zat, ook uit Nederland kwam en zelfs, net als ik, bij MYN North America stage ging lopen. Het was leuk om alvast wat mensen te leren kennen.

Mijn eerste dag in New York

Mijn stage begint dinsdag pas, dus had ik na aankomst nog een paar dagen om met mijn jetlag te dealen en de toerist uit te hangen in mijn nieuwe stad. Mijn eerste bestemming was Times Square. 

Lopen door New York is al een hele ervaring op zich. Naast modellen die zo uit Hollywoodfilms te leken zijn gestapt, ben ik meerdere Hulks, Batmans en Mickey Mouses tegen het lijf gelopen. En dan de drukte: er zijn wel stoplichten, maar zowel de mensen als de bestuurders trekken zich daar niet altijd wat van aan.

Mijn eerste dag in New York, en ik ben nu al verliefd op de stad.

Daphne Striekwold
Daphne Striekwold

White Beyoncé

Times Square zag er precies zo uit als op tv, maar nog veel indrukwekkender. Waar ik ook keek hingen grote, lichtgevende reclameborden en ik werd elke tien seconden aangesproken door een straatverkoper. De meesten hadden ongeveer hetzelfde verhaal: ze vroegen waar ik vandaan kwam en zeiden dat ik er zo jong uitzag voor een negentienjarige. Één originele verkoper deed er nog een schepje bovenop en zei dat ik hem deed denken aan een ‘white Beyoncé’. 

Nadat ik wat gratis make-up uitprobeerde bij Sephora en mijn Snapchat-story volspamde met foto’s, liep ik door naar Central Park. Ook hier word je als toerist gelijk besprongen door straatverkopers, maar in plaats van kaartjes voor musicals en Sightseeing Tours probeerden ze me nu fietsen aan te smeren. Ze hadden wel een punt: als je Central Park helemaal door wilt lopen, ben je waarschijnlijk vijf uur bezig. Maar voor wie de drukke stad even wil ontvluchten en ontspanning zoekt in de natuur, is dit stukje groen middenin de stad zeker een aanrader.

Ik liep terug via de Upper East Side, langs Fifth Avenue, Madison Avenue en de Trump Tower. Winkels als Dior, Louis Vuitton en Chanel lonkten verleidelijk, maar bij elke winkel waar ik een blik op de ingang wierp wekte een intimiderend kijkende bewaker de indruk dat ze niet zo blij waren met al die toeristen die binnen wandelden zonder iets te kopen. 

Tips voor als je een tijdje in het buitenland wil studeren

  1. Gewoon doen! Ookal is het na één dag waarschijnlijk te vroeg om dit te zeggen, ik heb van veel mensen gehoord dat dit een erg bijzondere ervaring is. Niet alleen is werken bij een internationaal bedrijf de beste manier om business ervaring op te doen, maar door in je eentje in een vreemde stad te belanden word je ook nog eens zelfstandig.
  2. Begin ruim van tevoren met plannen en regelen. Zeker over het verkrijgen van een visum (van het indienen tot je aanvraag tot het moment dat je paspoort met het stempeltje op je deurmat landt) gaan altijd wel een paar maanden heen, dus als je ongeveer een halfjaar van tevoren begint zit je sowieso goed.
  3. Zorg dat je een paar dagen speling hebt tussen het moment dat je vliegtuig landt en de dag dat je stage/studie begint. Niet alleen heb je zo de tijd om je jetlag te verwerken, het biedt je ook de kans om de stad vast een beetje te verkennen!

Mijn naam is Daphne Striekwold en ik ben derdejaars student International Business. Dit semester loop ik vijf maanden lang stage in the City That Never Sleeps: New York. Via dit blog zal ik jullie om de paar weken updaten over het werken bij een internationaal marketingbureau, het verblijf in Webster Apartments en natuurlijk het leven in New York City!

Gerelateerde artikelen

Blog: De uitdagingen van de PR-wereld in New York Studentenleven

Blog: De uitdagingen van de PR-wereld in New York

23 januari 2019
Blog: Politiek en cultuur in Washington DC Studentenleven

Blog: Politiek en cultuur in Washington DC

07 januari 2019
Thanksgiving Day Studentenleven

Blog: Met bevroren vingers dankbaarheid uiten