Mees
Studentenleven

Mees schenkt borrels op diplomeringen, behalve op zijn eigen

Hij volgt een opleiding, doet een Honours Programme én heeft zijn bijbaan gevonden bij Saxion. Mees Kanne verzorgt als cateringmedewerker van Appèl de drankjes tijdens diploma-uitreikingen en hoopt in oktober zelf te kunnen proosten op zijn afstuderen. “Je ziet direct waarvoor je het allemaal doet.”

Hoi Mees, hoe ben je bij Appèl terecht gekomen?

“Een vriend van mij werkte hier als manager en ik begon destijds net aan mijn studie International Human Resource Management. Ik heb toen laten weten dat ik op zoek was naar werk, maar dat het flexibel moest zijn. Toen kwam ik via hem hier terecht. Hij is na twee jaar weggegaan en ik zit er nu nog steeds. Volgens mij ben ik nu de medewerker die hier het langs werkt.”

Wat zijn precies je werkzaamheden?

“Dat verschilt. Vaak werk ik tijdens borrels van bedrijven of zijn het academies die iets organiseren, maar over het algemeen schenk ik de koffie en de borrel en zet ik alles klaar wat daarvoor nodig is. Het zijn vaak feestelijke gelegenheden, dus meestal zijn de mensen lekker vrolijk. Deze weken zijn er veel diplomeringen en is mijn rol anders, omdat ik hier nu wat langer werk. Ik ben nu meer het aanspreekpunt en probeer dingen op te lossen waar niemand anders tijd voor heeft. Afgelopen donderdag hadden we bijvoorbeeld twee groepen van 255 gasten, elke groep doen we dan met zes werknemers. Ik probeer vooral gevallen glazen op te ruimen of kapotte dingen te repareren. Het is misschien niet officieel mijn functie, maar die rol probeer ik gewoon te pakken.”

Hoe vind je het werk?

“Ik vind het werk echt heel fijn. Het is horeca, maar het geeft niet de constante druk van horeca. Het is vrij simpel werk, maar je bent in contact met mensen en je bepaalt zelf hoeveel contact je hebt. Als je niet echt van de babbel bent, doe je gewoon je werk, maar als je wel een babbeltje wil maken, kan dat ook. Wat ik vooral leuk vind aan het werk is het team waarin ik werk. Het is ondertussen een heel hecht team. Het zijn vaak studenten die een jaar komen werken en daarna weer weggaan, dus je hebt een korte doorlooptijd van medewerkers. Er is nu een groepje dat er twee of drie jaar werkt. Dat is heel leuk. Het is fijn dat je met die mensen wat opbouwt.”

Is het goed te combineren met je studie?

"Ja, zeker. Eigenlijk wordt per week bekeken welke evenementen er zijn. Ik heb nooit gehad dat ik school ervoor moest laten. Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt. In de groepsapp worden de data gezet wanneer er mensen nodig zijn en daar kun je op reageren. Als je een drukke periode hebt en minder wil werken, is dat helemaal prima, want er zijn genoeg andere mensen die willen werken.”

Ze hebben heel erg uitgekeken naar die dag en daar kun je dan een steentje aan bijdragen. Dat geeft een fijn gevoel.

Saxion-student Mees over werken tijdens de diploma-uitreikingen

Heb je wel eens klasgenoten of docenten van drankjes voorzien?

“Zeker. Ik heb meerdere borrels gehad met leraren, klasgenoten en studiegenoten. Dat is wel leuk, dat je hen kan ontvangen en een leuke avond kan bezorgen. Het is sowieso fijn dat je binnen je eigen school werkt, want sinds ik hier werk ken ik alle mensen van de espressobar, de bakkerij, de kantine en de huismeesters, want daar drink je ’s avonds een biertje mee. Je voelt je daardoor veel meer verbonden met de school."

Hoe is het om tijdens diploma-uitreikingen te werken, terwijl je daar zelf ook een keer hoopt te staan?

“Je kunt dan direct zien waarvoor je het eigenlijk allemaal doet. Dat vind ik het fijne eraan: iedereen is gewoon blij. Een bepaalde fase is achter de rug en iedereen is in zijn sas. Ze hebben heel erg uitgekeken naar die dag en daar kun je dan een steentje aan bijdragen. Dat geeft een fijn gevoel. Deze week is het echter voor mij wel een lastig puntje. Ik zou namelijk in juni af gaan studeren en dat wordt nu oktober, doordat ik met wat andere projecten bezig ben. Ik zie nu allemaal blije gezinnen, trotse vaders en mensen met een diploma in hun hand. Dan denk ik elke keer wel even van: oei. Volgende week is de diplomering van mijn eigen opleiding, dus ik moet er nog even over denken of ik daar wel bij wil zijn. Ik denk het wel hoor. Het is gewoon leuk en ik gun het iedereen, maar het is meer even zo’n egodingetje van: shit, ik heb ‘m nog niet.”

Heb je straks tijdens je eigen diplomering niet de drang om glazen op te gaan halen?

“Haha, dat denk ik wel. Dat zit er altijd wel in. Voor heel veel mensen die in de horeca werken geldt dat ze altijd even checken of het glas niet vies is, als ze ergens anders zijn. Af en toe denk ik, als ik hier loop: even die tafel afruimen.”

Raad je het andere studenten aan om dit werk te gaan doen?

"Ik kan het zeker aanraden, zeker als je een baantje zoekt dat je graag wil combineren met je studie, dat goed betaalt en waarbij je een leuk team hebt. Mijn manager Anja zie ik eigenlijk niet eens meer als manager, ze is bijna een soort van tante geworden. Als je ergens mee zit, herkent ze dat direct en speelt ze er heel goed op in. Het werk komt eerst, maar er is heel veel ruimte voor persoonlijke dingen. Daarom is het heel fijn om hier te werken: iedereen staat open voor elkaar. Iedereen is student, dus je kunt goed met elkaar delen waar je tegenaan loopt. Als je een bijbaan zoekt in de horeca, is dit echt het meest ideale.”

Houdt straks met het einde van je studiecarrière ook je werk bij Appèl op?

“Dan ga ik iets anders doen. Ik hoop een baan te vinden als bedrijfscoach. Vorig jaar heb ik al een groepje gecoacht en dat beviel me goed. Het coachen ligt me wel. Ik hoop dus dat ik daar lekker mijn weg in kan vinden. Al zit ik er aan te denken om de diplomeringen bij Saxion mee te blijven pakken. Die geven toch altijd een bijzonder gevoel.”

Kom werken bij Appèl!

Omdat een groot deel van het studententeam vertrekt, is het team van Appèl op zoek naar studenten die het team willen versterken in het nieuwe studiejaar. Interesse? Mail dan naar a.meddeler@saxion.nl!

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Header AMA 40 jaar.jpg Event

AMA 40 jaar: Congres Waardig werk | Decent Work

4 oktober 2022 Almelo Erve Asito Heracles stadion
Melda.jpg Onderwijs

Stagelopen bij Chanel: 'Het is niet alleen werken en gaan'

03 november 2021
promo foto Wim & Aart.jpg Ondernemerschap

Docent Aart wil met e-book en muziek kinderen in hun kracht zetten