Enschede - Stadscampus
Onderzoek

Saxion haalt forse subsidies binnen voor praktijkgericht onderzoek

Wendy van Til
Wendy Kloezeman - van Til Leestijd Minuten

Saxion heeft in 2019 liefst 3,3 miljoen euro aan RAAK-subsidies toegekend gekregen. Elf van de vijftien ingediende voorstellen zijn gehonoreerd. De laatste toekenningen zijn ontvangen voor onderzoek naar bloedanalyse via chips, inzet van drones bij noodsituaties, detectie van antibiotica in voedsel en manieren om met een chip meten buiten het lab mogelijk te maken.

Het is een prestatie waar we trots op zijn, zegt Saxion-directeur Hans Vossensteyn. “Het toont aan dat onderzoek vanuit hbo-instellingen wordt gezien en erkend, net als de expertise van onze lectoraten.” Dat hbo-onderzoek in trek is heeft volgens de directeur te maken met de toenemende vraag naar concrete oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen. “Kennis- en onderwijsinstellingen zoals Saxion kunnen daar een mooie rol in vervullen. De mens staat centraal, maar de technologie ondersteunt waar nodig. Dat zie je ook terug in de voorstellen die nu zijn gehonoreerd.”

De RAAK-subsidies financieren onderzoeken van hogescholen in samenwerking met partners uit de publieke sector en met het mkb. Eerder ontving Saxion al subsidies voor onderzoek naar cybercrime, forensisch onderzoek en slimme steden. Een korte blik op de projecten die recent een subsidie toegekend kregen:

Dronetechnologie en nanobiotoepassingen

Het lectoraat NanoPhysics gaat samen met de Universiteit Twente en negen bedrijven uit het mkb van start met het project ‘AUTOCUE’. Binnen het project wordt een demonstrator ontwikkeld die een zeer nauwkeurige bloedanalyse kan uitvoeren door gebruik te maken van fotonische sensorchips, waar met licht gemeten wordt. Dit betekent dat de chip niet werkt met elektronen, maar met licht. Met name de methode om dit licht in de chip te brengen moet voldoen aan nauwkeurigheidseisen van minder dan 1 micrometer. Een oplossing stelt (huis)artsen op termijn in staat zelf eende bloedanalyse af te nemen, wat veel voordelen met zich meebrengt. 

Mechatronica: ‘BEAST’

Ook het project ‘BEAST’ van het lectoraat Mechatronica krijgt subsidie. Hierbij wordt een drone ontworpen die hulpdiensten bij noodsituaties helpt te bepalen welke en hoeveel hulpverlening nodig is door politie, brandweer, ambulance en Rijkswaterstaat. Het doel van het project is om de autonome drone binnen 2 minuten bij het incident aanwezig te laten zijn, die vervolgens met een aantal sensoren (zoals een camera) de ernst van de situatie scant en dit terugkoppelt aan de hulpdiensten. Dit werkt kosten- en tijdefficiënt. Het is de bedoeling dat de drone 24/7 beschikbaar en altijd klaar voor inzet zal zijn. 

Snelle betrouwbare tests op verontreiniging

Het lectoraat NanoBio heeft voor twee projecten onderzoeksgeld ontvangen. In het project ‘PhoBioSens’, gaat de onderzoeksgroep in samenwerking met vele kleine tech-bedrijven, FrieslandCampina en het RIVM, een fotonische sensorchip verder ontwikkelen tot een draagbaar apparaat dat het mogelijk maakt om op een goedkope en snelle wijze routinematig antibiotica te meten in zuivelproducten, zoals melk. Dit stelt de individuele boer in staat om zijn eigen melk te testen.

Daarnaast gaat NanoBio samen met het lectoraat Industrial Design en het bedrijfsleven binnen het ‘LOC2Use’ project onderzoeken hoe lab-on-a-chip technologie goedkoper en geschikt gemaakt kan worden voor het gebruik buiten een laboratorium. Dit maakt de toepassingen van deze technologie in bijvoorbeeld het snel en point-of-care testen in de gezondheidszorg, het doen van metingen ter plaatse in voedingsmiddelen of drinkwater betaalbaarder en breder toegankelijk voor het mkb.

Over RAAK

Met RAAK-subsidies bevordert Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de kwaliteit van praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. De regeling richt zich op het versterken van de onderzoekscapaciteit van betrokken lectoraten, altijd in nauwe samenwerking met het nationale kennisnetwerk en de beroepspraktijk.

Wendy van Til

Wendy Kloezeman - van Til

Wendy Kloezeman - van Til duikt graag de diepte in, analyseert en coördineert de verhalen op Saxion.nl. Ze is gepassioneerd brainstormer, advocaat van de duivel, storyteller, bulletjournaller, wereldburger en avonturier. Tips? Mail nieuws@saxion.nl!

Gerelateerde artikelen

Dave Blank Onderzoek

Adviseur Dave Blank verkozen tot APS Fellow: ‘Mooie erkenning voor wetenschappelijke carrière’

15 oktober 2021
Enschede - Stadscampus Studentenleven

Vier Saxion-studenten finalist bij FMN Student Awards 2021

07 oktober 2021
Roy de Kinkelder met de blusrobot.jpg Onderzoek

Project Firebot genomineerd voor RAAK-award én publieksprijs: ‘Echt de kers op de taart’