Een carrièreswitch maken: waar begin je?
Onderwijs

Een carrièreswitch maken: waar begin je?

Maikel Boelema
Maikel Boelema Leestijd Minuten

De wereld verandert razendsnel. En je werkomgeving ook. Dus waarom jij niet? De droombaan van vroeger past misschien niet meer zo goed bij je ambities. Of je denkt al jaren aan een carrièreswitch, maar weet niet hoe je dit moet aanpakken. Volg je passie en ga ervoor! Maak een stap binnen je huidige carrière of verken de mogelijkheden van een totaal ander werkveld. Zoek waar jij blij van wordt en maak nu de switch. Pak die kans, maak die keuze, durf!

Maar waar begin je nu als je een carrièreswitch wilt maken? Best een lastige vraag natuurlijk. Maar met ons stappenplan was switchen nog nooit zo makkelijk. Durf jij ervoor te gaan?

In 5 stappen klaar om te switchen

 1. Ga op onderzoek uit
  Het klinkt heel simpel en logisch, maar de eerste stap die je moet nemen om te switchen is op onderzoek uit gaan. Zet jouw netwerk in. Want jouw vrienden, familie, kennissen en collega’s kennen vast wel iemand die werkt in de branche of op de afdeling waar jij jezelf ziet werken. Ben je eenmaal in contact met die persoon, vraag hem of haar dan het hemd van het lijf en probeer te achterhalen hoe die leuke baan nou echt is. Misschien kun je zelfs een keer meelopen! Schets voor jezelf een realistisch beeld en zet de voor- en nadelen op een rijtje.
 2. Wat zijn jouw kwaliteiten?
  Denk goed na over wat jouw kwaliteiten zijn. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: je kunt meer dan jezelf denkt! Bekijk eens welke diploma’s en certificaten je hebt. Soms is er overlap met andere branches of kan je vrijstellingen krijgen bij een cursus of opleiding. Daarnaast neem je vaak al enige werkervaring mee, een voordeel van switchen! Inventariseer eens kritisch welke skills je bezit. Werk je bijvoorbeeld in de sales, dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden en ben je proactief. Dit zijn vaardigheden die ook in andere banen goed van pas komen!
 3. Wat heb ik nodig?
  Nu je in kaart hebt gebracht welke diploma’s, certificaten en skills je bezit, wordt het tijd om te onderzoeken wat je nodig hebt om te switchen naar die nieuwe uitdaging. Zoek uit welke opleidingen vereist zijn en welke skills gevraagd worden in vacatures. Bekijk of je de mogelijkheid hebt om via een interne opleiding vanuit jouw huidige functie door te groeien. Kan dit niet, kijk dan waar je de benodigde papieren kan halen door middel van een opleiding of cursus.
 4. Bezoek onze Open Avonden
  Gouden tip: bezoek onze Online Open Avonden Deeltijd en ontdek jouw favoriete opleiding(en)! Volg de livestreams, stel vragen aan docenten/studenten en neem deel aan onze algemene livestreams waarin wij jou meer vertellen over studeren in deeltijd bij Saxion. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding of cursus die jou helpt om je doel te bereiken.
 5. Durf!
  Makkelijker gezegd dan gedaan, want een carrièreswitch is niet niks. Maar met een goede voorbereiding en wat lef kun jij de volgende stap naar jouw droombaan zetten. Zie het grotere geheel en durft te kiezen voor jouw toekomst! 
Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan dit najaar naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Maikel Boelema

Maikel Boelema

Maikel is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion en schrijft artikelen voor de Saxion-kanalen. Het creëren van inspirerende content is zijn passie. Naast zijn werk vind je hem op het voetbalveld of op reis ergens ter wereld. Zijn motto? Pluk de dag: live today, dream about tomorrow.

Gerelateerde artikelen

Studeren in deeltijd: hoe vind ik een relevante praktijkomgeving? Open avond

Studeren in deeltijd: hoe vind ik een relevante praktijkomgeving?

25 november 2020
Vijf studenten bij Saxion Organisatie

Deelname Saxion in landelijke pilot microcredentials

20 september 2022
saxionbibliotheek.nl Studentenleven

7 dingen die je als student moet weten over Saxion Bibliotheek