Vrouw springt vrolijk omhoog met koffie en tas in haar hand.

Ben jij klaar voor een carrièreswitch?

De wereld verandert razendsnel. En je werkomgeving ook. Dus waarom jij niet? De droombaan van vroeger past misschien niet meer zo goed bij je ambities. Of je denkt al jaren aan een carrièreswitch, maar weet niet hoe je dit moet aanpakken. Het deeltijdonderwijs van Saxion biedt jou de kans om het roer om te gooien.

Dit zijn jouw mogelijkheden

Maak een stap binnen je huidige carrière of verken de mogelijkheden van een totaal ander werkveld. Bij Saxion kun je kiezen uit verschillende opties. Wil je bijvoorbeeld een verdiepingscursus volgen, een hbo-programma volgen of korte modulen stapelen tot een volledig hbo-diploma? Of ga je direct voor een complete Associate Degree (Ad) -, bachelor- en masteropleiding of post-hbo? Zoek waar jij blij van wordt en maak nu die carrierèreswitch! 

Hulp nodig? 5 tips om te switchen

Het ligt voor de hand, maar ga eerst op onderzoek uit voordat je een beslissing maakt. Zet je netwerk van vrienden, familie, kennissen en collega’s in. Waarschijnlijk ken je wel iemand die werkt in de branche of op de afdeling waar jij jezelf ziet werken. Stel vragen en probeer te achterhalen hoe die leuke baan nou echt is. Misschien kun je zelfs een keer meelopen! Schets voor jezelf een realistisch beeld en zet de voor- en nadelen op een rijtje. Check dan via door middel van dit artikel of je klaar bent voor je volgende carrièstap!

Goed nieuws: ook jij kan meer dan je denkt! Bekijk eens welke diploma’s en certificaten je hebt. Soms is er overlap met andere branches of kan je vrijstellingen krijgen bij een cursus of opleiding. Daarnaast neem je vaak al enige werkervaring mee, een voordeel van switchen! Inventariseer eens kritisch welke vaardigheden je bezit. Werk je bijvoorbeeld in de sales, dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden en ben je proactief. Dit zijn vaardigheden die ook in andere banen goed van pas komen.

Nu je in kaart hebt gebracht welke diploma’s, certificaten en skills je bezit, wordt het tijd om te onderzoeken wat je nodig hebt om te switchen naar die nieuwe uitdaging. Zoek uit welke opleidingen verreist zijn en welke skills men vraagt in vacatures. Bekijk of je de mogelijkheid hebt om via een interne opleiding vanuit jouw huidige functie door te groeien. Kan dit niet, kijk dan waar je de benodigde papieren kan halen door middel van een opleiding of cursus.

Gouden tip: bezoek vrijblijvend een open avond voor deeltijdonderwijs! Hier kun je uitgebreid in gesprek gaan met mensen die al studeren. Je kunt vragen stellen aan docenten én proeven aan het ‘studeren’ in deeltijd. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding of cursus die jou helpt om je doel te bereiken. Goed voorbereid naar de open avond? Check hier hoe je dat doet!

Makkelijker gezegd dan gedaan, want een carrièreswitch is niet niks. Maar met een goede voorbereiding en wat lef, kan je volgende stap naar jouw droombaan zetten. Om zeker te weten dat de opleiding bij je past, kun je ook nog een studieadvies op maat gesprek aanvragen. En daarna: doe én durf, het gaat je zoveel opleveren! 

Hester Wolter-Mons

Ervaringsverhaal van een carrièreswitcher

Hester wilde graag meer betekenen voor haar medemens, en maakte daarom een carrièreswitch naar verpleegkundige! Hoe ze dat heeft gedaan en haar tips? Lees er alles over in het interview!
Verder lezen

FastSwitch bij Saxion

Wil jij aan de slag in een ander vakgebied, maar heb jij te weinig kennis en praktijkervaring om direct aan de slag te kunnen? Dan is wellicht FastSwitch écht iets voor jou! De diverse omscholingstrajecten bieden naast een goede theoretische basis tegelijkertijd de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen in een nieuw werkveld. Zo wordt jouw carrièreswitch op korte termijn gerealiseerd!

Switchers

Financieren van je deeltijdopleiding

Je wil je graag verder ontwikkelen en je carrière een nieuwe impuls geven. Goed idee! Maar wat kost dat en wie betaalt dat? Er zijn tal van mogelijkheden om jouw deeltijdstudie (deels) te bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan een bijdrage van je werkgever of het LevenLangLerenkrediet.

man betaald via de laptop zijn collegegeld

Meer weten over ons deeltijdonderwijs? Bezoek onze open avond!

Aanmelden

Nieuws over deeltijdonderwijs