Technohub
Onderzoek

Saxion participeert in Apeldoornse Technohub Inclusieve Technologie

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Hoe kun je nieuwe technologie inzetten om leren gemakkelijker te maken en meer mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk te krijgen en te houden? Om dat te onderzoeken en te ondersteunen, start Saxion in Apeldoorn met een aantal samenwerkingspartners de Technohub. Het accent ligt op werk in de metalektro, een sector met een grote behoefte aan gekwalificeerde medewerkers.

Sommige mensen komen niet aan het werk of dreigen juist hun baan te verliezen, doordat zij niet meer mee kunnen komen. Met slimme inzet van technologie kunnen ze zich ontwikkelen tot gewilde medewerkers in een sector waar ze weer volop hun bijdrage kunnen leveren. Wie moeite heeft met het onthouden van opdrachten, kan ondersteund worden door een Operator Support System dat instructies projecteert op de werkplek. Deze technologie  leidt medewerkers stap voor stap door het werkproces en borgt de kwaliteit van het werk. Een ander voorbeeld is de inzet van exoskeletten die ondersteuning bieden aan mensen met (risico op) fysieke klachten.

Duurzame inzetbaarheid en verborgen potentieel

Met de Technohub onderzoeken de deelnemende partners samen met de metalektro-sector hoe de inzet van technologie huidige werknemers en werkzoekenden met een arbeidsbeperking nog beter kan ondersteunen. Dat geldt zowel voor het uitvoeren als het leren van taken. Doel is om een bijdrage te leveren aan hun inzetbaarheid. Voor werkgevers betekent deze ontwikkeling dat zij  toegang krijgen tot verborgen arbeidspotentieel.

Fysieke locatie

De inclusieve Technohub krijgt mogelijk een fysieke locatie op het ‘NewTechPark’ in Apeldoorn waar bedrijven, kennisinstellingen en technologieleveranciers nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen. Eindgebruikers worden hierbij nauw betrokken. Daarnaast biedt de Technohub een trainingslocatie voor (toekomstige) werknemers in de metalektro. Leerlingen, zij-instromers, statushouders en werknemers experimenteren met technologische oplossingen en leren er mee te werken. Coaches helpen hen met het opbouwen van zelfvertrouwen. Het is nadrukkelijk de bedoeling de opgedane kennis en inzichten te delen met andere bedrijven, sectoren, onderwijsinstellingen en arbeidsmarktregio’s. Bedrijven en organisaties uit de regio Apeldoorn met een relevante vraag of samenwerkingsmogelijkheden worden de komende periode bij het project betrokken.

Brede samenwerking

Acht Apeldoornse bedrijven en organisaties nemen nu al deel aan de Technohub. Het gaat om VDL Weweler, fabrikant van luchtveer- en asliftsystemen; AKOS, advies- en ingenieursbureau op het gebied van  industrial development; Aventus, regionaal opleidingen centrum; IJssel Technologie, specialist in smart industry; Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), kennisplatform en katalysator voor inclusieve technologie; Lucrato, sociaal werkbedrijf voor Apeldoorn, Epe, Heerde; RCT Gelderland, innovatiemakelaars voor de maakindustrie. Vanuit Saxion zijn drie lectoraten bij het project betrokken: Brain & Technology, Human Capital in Smart Industry en Strategisch HRM.

De Technohub Inclusieve Technologie is geïnitieerd door de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), een initiatief van het Kenniscentrum Inclusieve en Sociale Werkgelegenheid en TNO. Opleidingsfonds A+O Metalektro financiert het project in opdracht van sociale partners. TFC en Denkhuijzen zijn betrokken bij het project als kwartiermakers.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Smart glasses in de zorg Promovendus Niek Zuidhof zegt ja 1.jpg Onderzoek

Smart glasses in de zorg? Promovendus Niek Zuidhof zegt ja

02 april 2024
Onderzoek

Bastienne Bernasco is PD-kandidaat: een strijdbare generalist

28 maart 2024
BeidenVerschil.jpg Onderwijs

Wat is het verschil tussen Social Work en Toegepaste Psychologie? Studenten Irem en Nina praten je bij!