Stefan Völkers
Onderwijs

Spelen, bewegen en revalideren met de Magische Muur van Stefan: 'Het geheim zit in de software'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

De magie en het geheim zit in de software, zegt Stefan Völkers over de Magische Muur die hij ontwikkelde: een enorme interactieve projectie, waarmee kinderen spelenderwijs in beweging blijven. Als derdejaars Saxion-student Creative Media and Game Technologies startte Stefan vanuit zijn minor zelfs een eigen bedrijf. Met succes! Er is veel belangstelling voor zijn Magische Muur. “Dit concept kan straks op zoveel manieren mensen helpen om in beweging te komen.”

Hoi Stefan, ik ben enorm nieuwsgierig. Hoe heb je zo’n Magische Muur kunnen maken?

“Al vanaf het eerste jaar van mijn opleiding was ik gefascineerd door het ontwikkelen van virtual reality-applicaties en games. Ik experimenteerde met nieuwe technieken en wilde altijd blijven leren. Ik raakte geboeid door de mogelijkheden van de 3D-camera, waarmee je ook diepte kunt zien. Zo kwam ik op het idee om de Magische Muur te maken. Ik ontwikkelde een algoritme, waarbij de camera precies kon bepalen wanneer je met het gooien van een bal een muur raakte. Programmeer je daar de juiste software bij, dan verander je elke willekeurige muur in een gigantische touchscreen. Groter dan je met gewone schermen of monitoren kunt bereiken.”

En toen werd het tijd om je idee naar de praktijk vertalen?

“Ja, mijn eerste muur heb ik, met hulp van nog een aantal andere studenten, gemaakt voor overdekt speelparadijs Balorig in Enschede. Het bedrijf was op zoek naar innovatieve manieren waarmee kinderen anders konden gaan spelen. De Magische Muur was direct een succes. Kinderen wisselden hun spelactiviteiten op de toestellen af door een kwartiertje met de muur aan de slag te gaan.”

Hoe kunnen kinderen met de muur spelen?

“Ze kiezen uit verschillende spelletjes, waarbij ze steeds met een ballenbak-bal de muur op de juiste plek moeten raken. Mikken en gooien dus. Afhankelijk van het spel kleuren ze zo een kleurplaat in. Of proberen ze juist meteoren uit de ruimte te gooien. Door het pakken, mikken en gooien van de ballen, zijn de kinderen lekker actief bezig. De spellen maken ook geluid, dus het is voor de kinderen een meeslepende ervaring om voor een wand van twee bij drie meter te staan. Ze gaan helemaal op in het spel.”

Hoe nieuw is dit idee?

“Er zijn al een aantal concepten op de markt, maar ik zit wel in de kopgroep. Zo is er in de Verenigde Staten een bedrijf dat zich op het onderwijs richt. Zo’n bedrijf vraagt direct de hoofdprijs. Als je een game wilt ontwikkelen, dan kun je op internet veel vinden over hoe je zoiets aanpakt. Voor het maken van mijn Magische Muur is weinig informatie voorhanden. Ik moest alles zelf bedenken. Er heeft veel tijd ingezeten, maar ik beschouw het als m’n concurrentievoordeel dat dit product moeilijk na te maken is.”

Voor mijn eerste Magische Muur bij Balorig was er direct veel interesse. Ik zocht naar een manier om een bedrijf te starten in combinatie met mijn studie. De minor Start Up Ondernemen van Saxion zorgde ervoor dat alle puzzelstukken voor mij op hun plek vielen. Daarmee werd mijn idee omgetoverd tot een bedrijf

Stefan Volkers portret.jpg
Stefan Völkers over de interactieve beweegmuur die hij bedacht

Je startte je eigen bedrijf, vanuit de minor die je bij Saxion deed.

“Ja, voor mijn eerste Magische Muur bij Balorig was er direct veel interesse. Ik zocht naar een manier om een bedrijf te starten in combinatie met mijn studie. De minor Start Up Ondernemen van Saxion zorgde ervoor dat alle puzzelstukken voor mij op hun plek vielen. Daarmee werd mijn idee omgetoverd tot een bedrijf: Cherit.nl. Tijdens de minor werd mijn bedrijf tijdens een soort Dragon’s Den-achtige pitch-wedstrijd als zeer kansrijk gezien door jurerende ondernemers. Ik won er zelfs een ronde mee als bedrijf met de beste investeringskansen.”

Er is veel belangstelling, begrijp ik. Wie zijn je eerste klanten?

“Met mijn eerste ‘muren’ richt ik me vooral op de recreatiebranche, zoals speelparadijzen en bungalowparken. Toch zijn er in de toekomst wel meer toepassingen denkbaar. Daarover denken mijn begeleiders vanuit Saxion mee. Zo kun je een beweegmuur inzetten om mensen te laten revalideren. Op kinderdagverblijven of in het onderwijs kan hij ook een functie hebben. De installatie bestaat uit een box met een computer, camera en een beamer. Die hang je aan het plafond, zodat je elke muur kunt veranderen in een interactieve wand. De techniek is steeds opnieuw te gebruiken, de software kun je aanpassen aan een nieuwe doelgroep.”

Hoe ga je je ondernemerschap verder vormgeven?

“Wanneer ik in de recreatiebranche mijn Magische Muur verder heb kunnen finetunen, ga ik het product op grotere schaal maken. Ik ben al volop aan het voorbereiden. Zo heb ik contact met een bedrijf dat me gaat helpen verschillende onderdelen te maken. Een ander bedrijf kan op termijn de behuizingen gaan leveren. Afhankelijk van de groei wil ik steeds nieuwe stappen zetten. Over een paar jaar hoop ik een team met specialisten in dienst te hebben. Ik denk dan ook zeker aan de internationale markt. Als corona verder onder controle is, ga ik stappen zetten met dit nog vrij unieke product. Het uiteindelijke geheim zit ‘m in de software.”

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Saxion Nieuwsredactie en als Informatiespecialist verbonden aan Saxion Bibliotheek. Schrijven doet ze heel graag. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. In haar vrije tijd is Anne boekenliefhebber, bassist en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

BonBon Studentenleven

Studenten ontwikkelen app voor coronaproof horecabezoek

29 april 2020
Dragons' Den Onderwijs

Video: Dragons' Den bij Creative Media and Game Technologies

26 april 2019
Period Box Ondernemerschap

‘Period Box bereidt jonge meiden beter voor op ongesteldheid’