Green Ambassadors.jpg
Corporate

Saxion Green Office lanceert Green Ambassador Programme

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Heb jij een medestudent of collega die zich vol overgave inzet voor een duurzamere wereld? Vanaf vandaag kunnen studenten en medewerkers van Saxion elkaar nomineren om Green Ambassador te worden. Het Saxion Green Office wil op deze manier duurzaamheid verankeren in de organisatie en hoopt dat de benoemingen een aanstekelijke werking gaat hebben. “Alsof je een zaadje plant en zo uiteindelijk een heel bloemenveld weet te creëren.”

Met het Green Ambassador Programme, dat geïnspireerd is op een soortgelijk programma van Hanzehogeschool Groningen, wil het Saxion Green Office bijdragen aan de duurzame ambitie van Saxion en zichtbaar maken hoe studenten en medewerkers kunnen bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), waar Saxion zich in 2018 aan gecommiteerd heeft. Door het benoemen van zogeheten Green Dreamers, Green Performers en Green Ambassadors wil het dit jaar geopende Green Office studenten en medewerkers motiveren, enthousiasmeren en activeren om met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Een podium geven

“Die duurzame ambitie van Saxion kunnen we namelijk alleen behalen als we daar met z’n allen naar streven”, vertelt Wenda Hans, adviseur huisvesting en duurzaamheid. “Daarom is het onze droom dat alle medewerkers en studenten van Saxion duurzame ambassadeurs worden. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat de SDG’s verankerd raken in ons onderwijs, onderzoek en onze organisatie. Want we willen mensen niet vertellen dat ze van alles zullen en moeten. Nee, we gaan op een positieve manier laten zien wat we al doen en dit waarderen en een podium geven.”

En dus kunnen studenten en medewerkers elkaar vanaf vandaag nomineren in het Green Ambassador Programme en elkaar zo een certificaat bezorgen. “Het kan gaan om een student, een docent, een onderzoeker, iemand van een ondersteunende dienst, het maakt niet uit. Iedereen kan een bijdrage leveren”, aldus Ingrid Bles van het Saxion Green Office. “Het gaat erom dat iemand intrinsiek gemotiveerd is en niet alleen maar met duurzaamheid bezig is omdat het in de opdracht of functieomschrijving staat. Diegene moet het écht belangrijk vinden dat er iets gedaan wordt, bijvoorbeeld tegen armoede, afval, genderongelijkheid of rondom een van de andere SDG’s. Het kan gaan om alles wat te maken heeft met het brede begrip duurzaamheid. Het zijn vaak dingen die iedereen raken en daarom willen we ook zo graag mensen bewust maken.”

Dreamer, performer en ambassador

Omdat de bijdragen kunnen verschillen in impact en het Green Office zowel de kleine als de grote bijdragen wil belonen, kunnen studenten en medewerkers elkaar nomineren in drie categorieën. Vanuit het Green Office wordt beoordeeld of die nominatie terecht is en voor welk certificaat iemand in aanmerking komt. “Als Green Dreamer ben je er bewust van welke impact jouw handelen heeft op de wereld en ben je intrinsiek gemotiveerd om je gedrag te veranderen om de duurzaamheid te verbeteren”, vertelt Wenda. “Je pakt dus de fiets in plaats van de auto of gebruikt een shampoo bar in plaats van shampooflessen en zet anderen aan om daar ook over na te denken.”

Mensen denken altijd dat het om hele grote dingen moet gaan, maar je kunt ook al een dag minder vlees eten. Het is ook leuk voor mensen als ze waardering krijgen voor de kleine dingen die ze doen.

Ingrid Bles van het Saxion Green Office

Ingrid: “Mensen denken altijd dat het om hele grote dingen moet gaan, maar je kunt ook al een dag minder vlees eten. Het is ook leuk voor mensen als ze waardering krijgen voor de kleine dingen die ze doen. Dingen die makkelijk over te nemen zijn door anderen, zeker als ze een voorbeeld krijgen. Je hoopt uiteindelijk op het vliegwieleffect.”

Een niveau hoger past de Green Performer het thema duurzaamheid toe binnen zijn of haar vakgebied. Wenda: “Je kiest bijvoorbeeld bewust voor een stageplaats waarbij je een bijdrage levert aan de SDG’s. Je past duurzaamheid echt toe en laat het zien aan anderen.” En wil je het Green Ambassador-certificaat ontvangen? Dan inspireer je ook nog eens anderen om met duurzaamheid bezig te gaan. “Zoals een student die zijn afstudeerbedrijf vertelt hoe ze concreet met duurzaamheid aan de slag kunnen of een lector die een duurzaamheidsevent organiseert. Je krijgt anderen in beweging, dat is het allerbelangrijkste”, aldus Wenda.

Aanstekelijke werking

Bij de Hanzehogeschool Groningen begonnen ze al eerder met een ambassadeursprogramma en dat bleek een succes. “Wat ze daar merken”, vertelt Ingrid, “is dat als mensen een van de certificaten hebben, ze ook het hoogste willen behalen. Ook omdat in het bedrijfsleven steeds vaker van je gevraagd wordt over duurzaamheid na te denken. Het certificaat is daarom heel waardevol en kun je ook zeker op je CV zetten.”

Met het programma hopen Wenda en Ingrid op eenzelfde aanstekelijk werking, zowel op anderen als bij de studenten en medewerkers zelf. “Want als je eenmaal besmet bent met het duurzaamheidsvirus”, besluit Wenda, “dan blijf je ermee bezig.”

Eerste Green Dreamers bekend!

Op maandag 25 januari ontvingen de eerste Saxion-studenten online een Green Dreamer-certificaat voor hun deelname aan het project Kledingfabriek van de Toekomst, waarbij ze samen met studenten van Hanzehogeschool Groningen in vier sessies nadachten over een duurzaam antwoord op de vervuilende fast fashion-industrie. Puck Jager, die evenals haar mede Fashion and Textile Technologies-studenten Silas Raben, Anne Uelderink, Anne Tiel Groenesteege en Myrna Aarnink een certificaat ontving, is vereerd dat ze samen met haar studiegenoten de eerste is. “Dat is natuurlijk heel erg gaaf. Ik zou ze uiteindelijk alle drie wel willen hebben, maar elke stap is er natuurlijk één. Duurzaamheid gaat over onze toekomst en ik vind sowieso dat dingen niet ten koste moeten gaan van mensen of de wereld. Vandaar dat ik me hiervoor in wil zetten. We leren er ook veel over tijdens onze opleiding, dus ik denk dat het een mooie uitdaging is en ik op het juiste moment instap om actie te kunnen ondernemen. Dit certificaat laat zien dat ik goed op weg ben en motiveert me op hiermee verder te gaan.”

Wil jij een medestudent of collega nomineren?

Lees hier hoe!
Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

ElectricSuperbike.jpg Studentenleven

Saxion-studenten bouwen elektrische motor met Electric Superbike Twente: ‘Deze ervaring is zó van waarde’

15 december 2022
Saxion ondertekent Sustainable Development Goals Corporate

De duurzame missie van Saxion: ‘We moeten er meer bewust van zijn dat we al veel doen’

26 september 2022
Studenten bouwen zelf een circulaire Tiny Lodge in Diepenheim als onderdeel van Saxion Smart Solutions Semester Onderwijs

Studenten bouwen vakantiehuisje van gebruikte materialen in Diepenheim