Business

Alumnus Inge is HR-manager bij Nedap en voerde sollicitatiegesprekken op Lowlands

Kiki Hannink
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Alumnus Inge Meengs studeerde in 2013 af aan de opleiding Human Resources Management en werkt nu bij Nedap, een high-tech bedrijf. In eerste instantie vonden ze haar te jong voor deze baan, maar omdat ze tijdens haar studie al ervaring in deze sector had opgedaan, werd ze toch aangenomen. Als HR-manager voerde ze sollicitatiegesprekken op Lowlands, werkt ze met haar collega’s een keer per jaar een paar dagen vanaf de camping en begeleidt ze studenten tijdens hun stage. “Ik vind het heel fijn dat ik een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van studenten.”

Hoi Inge, waar werk je en hoe ben je daar terecht gekomen?

“Ik werk nu 6,5 jaar bij Nedap in Groenlo, een technisch innovatief bedrijf. Ik ben in de technische hoek terechtgekomen dankzij werkervaring in mijn voorgaande banen. Tijdens mijn studie had ik een bijbaantje in de HR-wereld. Daar begon ik met urenregistratie, uitzendkrachten begeleiden, werving & selectie, de administratieve kant van HR. Dat was bij technisch bedrijf Aebi Schmidt Nederland. Zo kwam ik ook terecht op mijn stageplek bij Voortman Steel Group. Ze zochten eigenlijk niemand, maar omdat ik al ervaring had, mocht ik daar aan de slag. Vanuit mijn stage heb ik daar een baan gekregen en ben ik er ook afgestudeerd. Na mijn afstuderen ben ik daar blijven werken. Vervolgens heb ik gesolliciteerd bij Nedap, ook een technisch innovatief bedrijf en ook daar werd ik uiteindelijk aangenomen omdat ik al ervaring had. Ik was eigenlijk te jong voor de functie, maar door mijn ervaring bij andere technische bedrijven werd ik toch toegelaten.”

Wat doet Nedap?

“Nedap is een high-tech bedrijf dat hoogwaardige, innovatieve hard- en softwareproducten creëert. We zijn actief in veel verschillende markten, maar altijd vanuit één overkoepelende ambitie: onze technologie moet mensen helpen om productiever en succesvoller te zijn in hun werk. Voor veehouders ontwikkelen we bijvoorbeeld technologie die helpt het gedrag en de gezondheid van koeien en varkens in de gaten te houden via een app op de mobiele telefoon. Op een andere manier passen we die technologie ook toe in bijvoorbeeld parkeergarages: dan zorgt het ervoor dat het kenteken herkend wordt van een auto, waardoor de poort opent als er al betaald is. Nedap maakt technologie die het leven van een professional makkelijker maakt.”

Wat is jouw functie daar?

“Ik ben HR-manager. Ik ben er verantwoordelijk voor dat medewerkers bij Nedap kunnen excelleren in wat zij doen. Dat doe ik door verbinding te leggen tussen de kwaliteiten van onze mensen, onze cultuur en onze visie op leiderschap. We geloven erin dat onze medewerkers veel zelf kunnen regelen en zelfstandige beslissingen kunnen nemen. Zo zijn er bij ons geen vaste werktijden of vakantiedagen. Als een medewerker de verantwoordelijkheid heeft om grote klanten binnen te halen, dan kan zo iemand in mijn ogen ook zelf zijn vakantiedagen wel regelen. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het People Excellence-programma binnen Nedap.”

Het was heel bijzonder om een sollicitatiegesprek te voeren, terwijl er een bekende gave band op het podium stond. Dat was echt uniek. En we werken één keer per jaar vanaf de camping. Dan huren we een aantal campingplaatsen in de buurt en gaan we daar werken.

Alumnus Inge over werken vanaf Lowlands en de camping

Wat is dat precies?

“We zijn ervan overtuigd dat onze mensen voor een groot deel het succes van Nedap bepalen. Daarom zetten we ook in op het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. People Excellence biedt daarom niet alleen trainingen om te kunnen leren, maar ook trainingen die mensen helpen het beste uit zichzelf en uit anderen te halen. Ik geloof dat iedere medewerker de kwaliteiten heeft om het beste uit zichzelf en uit anderen te halen. Dat ligt niet alleen bij de HR-afdeling, maar bij iedere medewerker.”

Wat vind je het leukste van je werk?

“Ik vind het gaaf dat ik een functie heb met ruimte om samen met andere collega's gave dingen te doen en waarin ik zelf ook nog veel kan leren. Er zijn aspecten die nieuw zijn en die ik zelf ook nog spannend vind. Drie jaar geleden bestond er eigenlijk nog niet echt een HR-afdeling binnen Nedap. Ik heb het vertrouwen gekregen om dit op te bouwen en dat is fantastisch! Dat vertrouwen krijgen en ook echt toegevoegde waarde weten te creëren voor de organisatie is echt heel leuk.”

Wat is het meest bijzondere dat je bij Nedap hebt meegemaakt?

“In het eerste jaar dat ik bij Nedap werkte, was er een samenwerking tussen Nedap en Lowlands. Ik mocht samen met de CEO op het festival sollicitatiegesprekken voeren. Het was heel bijzonder om een sollicitatiegesprek te voeren, terwijl er een bekende gave band op het podium stond. Dat was echt uniek. En we werken één keer per jaar vanaf de camping. Dan huren we een aantal campingplaatsen in de buurt en gaan we daar werken. Dat is ook wel heel bijzonder.”

Je begeleidt nu zelf ook HRM-studenten bij hun afstuderen, hoe vind je dat?

“Een oud-docent vroeg aan mij of Nedap-stagiaires wilde begeleiden. Dat leek mij een gave uitdaging. Ik vind het waardevol om die studenten het echte werkveld te laten zien. Er zijn namelijk dingen die je alleen in het werkveld kunt leren. HR draait om mensen, daarover kun je van alles uit boeken lezen en leren, maar in de praktijk zie je écht wat er gebeurt. Dit heb ik zelf ook zo ervaren. Nu ben ik ook benaderd voor het voeren van afstudeergesprekken. Dan ben je extern aanwezig als beoordelaar uit het werkveld. In juni ga ik de eerste scripties lezen. Ik vind het heel fijn en gaaf dat ik zo een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van studenten.”

Welke tips heb je voor studenten die een mooie baan willen vinden?

“Kies iets dat echt bij je past, niet omdat anderen dat ook doen. En kies soms ook iets waarvan je niet 100% zeker weet of het de juiste keuze is. Ook al past iets achteraf niet bij je, dan leer je er wel echt iets van. Vooral tijdens je stage of bijbanen kun je echt iets anders proberen, maak daar vooral gebruik van.”

Wil jij later ook medewerkers laten excelleren?

Kom HRM studeren bij Saxion!
Kiki Hannink

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Student Creator. Ze is verslaafd aan Instagram en chocolade. Een echte controlfreak die het leuk vindt om etentjes voor vriendinnen te organiseren. Ook houdt ze van mooie verhalen en droomt ze vaak weg in haar eigen sprookje.

Gerelateerde artikelen

Sebastian.jpg Onderwijs

Hoe alumnus Sebastian in een debat belandde met de minister en meewerkte aan de Elfstedentocht van zwemmer Maarten van der Weijden

29 september 2022
Michiel.jpg Business

Michiel maakt festivalpodia: ‘Dat gevoel dat je krijgt als tijdens een feest alle elementen bij elkaar komen’

15 april 2021
IMG_3656.JPG Studentenleven

Blije afgestudeerden ontvangen diploma tijdens walkthrough