Jeroen, Fleur en Reinier
Corporate

Twentse onderwijsinstellingen organiseren Week van de Duurzaamheid: ‘Samenwerking wordt steeds belangrijker’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Van maandag 11 oktober tot en met vrijdag 15 oktober organiseren ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente met diverse partners de Week van de Duurzaamheid. Studenten Reinier (ROC), Fleur (Saxion) en Jeroen (UT) vertellen wat ons die week allemaal te wachten staat. “We willen laten zien dat duurzaamheid niet meer in de kinderschoenen staat.”

Foto: Jeroen Boerma, Fleur Willemse en Reinier Huisjes (foto Tessa Wiegerinck)

Met de Week van de Duurzaamheid willen ROC van Twente, Saxion en Universiteit Twente deelnemers inspireren duurzaamheid te omarmen. Samen organiseren de onderwijsinstellingen activiteiten waarmee studenten kennis opdoen over duurzaamheid, nieuwe onderwerpen ontdekken en oplossingen bedenken voor complexe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

ROC van Twente: waste walks, gastlessen en duurzame koffiebekers

Reinier Huisjes is namens de Centrale Studentenraad lid van het MVO-platform van ROC van Twente en in die hoedanigheid betrokken bij de organisatie van de Week van de Duurzaamheid. Hij volgt de opleiding Bouwkunde niveau 4 en ziet dat de bouwsector een stuk duurzamer kan. “We leven in woningen die totaal niet energiezuinig zijn”, legt hij uit. “Ze hebben een hoge verlieswaarde en daardoor moeten we veel gas stoken.” Voor zijn werkgever WEBO ontwikkelt hij daarom in een 3D-module een huis die zo duurzaam mogelijk gebouwd kan worden. “Dan kijk je bijvoorbeeld naar de materiaalkeuze en zorg je dat het milieu zo min mogelijk belast wordt. Het is belangrijk om met de toekomst bezig te zijn. We moeten nu echt duurzamer gaan leven, zodat onze kinderen straks op een betere aarde rondlopen dat wij doen op dit moment.”

In de Week van de Duurzaamheid gebeurt er van alles op het ROC van Twente. “Maandag beginnen we met een ontbijt voor betrokkenen, die verzorgd wordt onze horecaopleiding. We organiseren enkele waste walks, waar waarschijnlijk zo’n 180 studenten in meelopen, dus ook dat is heel mooi. Verder geven enkele bedrijven, zoals Brink Staalbouw, gastlessen over hoe zij duurzaamheid implementeren in hun bedrijfsvoering en dagen we onze studenten uit om met alternatieven te komen voor de koffiebekers die we op dit moment gebruiken. Dat doen we in samenwerking met Douwe Egberts.”

Saxion: 25 tot 30 evenementen

Voor Hogeschool Saxion is Fleur Willemse nauw betrokken bij de organisatie van de Week van de Duurzaamheid. Zij studeert Industrieel Product Ontwerpen en is bij het Saxion Green Office onder meer verantwoordelijk voor de evenementen. Als jongere is ze zich naar eigen zeggen heel erg bewust van de crisis waar de wereld zich op dit moment in bevindt. “Maar ik ben er ook heel erg van om dingen van de positieve kant te bekijken en ik geloof erin dat als je passie hebt voor duurzaamheid en je in Jip en Janneke-taal kan uitleggen hoe je anders met de wereld om kan gaan, je veel meer impact kan maken dan als je alleen maar jezelf oplegt veganistisch te eten of je uitstoot te verminderen. Als we dit als studenten en de Green Office goed doen, kunnen we zoveel meer mensen raken.”

We proberen deze week steeds serieuzer en professioneler aan te pakken, omdat we willen laten zien dat duurzaamheid niet meer in de kinderschoenen staat, maar dat het naar een nieuw niveau getild moet worden. Je merkt dat samenwerking daarin steeds belangrijker wordt.

JeroenBoerma.jpeg
Jeroen Boerma, als student van Universiteit Twente betrokken bij de Week van de Duurzaamheid

Tijdens de Week van de Duurzaamheid vinden er op alle drie de Saxion-locaties evenementen plaats. “We organiseren sustainable talks, hebben posterpresentaties van onderzoeksgroepen en studenten die bezig zijn met duurzame kwesties, houden workshops en hebben inspirerende sprekers als Extinction Rebellion. Ook is er een sustainable fashion show en kun je kleding ruilen. We hebben in totaal misschien wel 25 tot 30 evenementen.”

Universiteit Twente: academisch én tastbaar

Ook Universiteit Twente organiseert tijdens de Week van de Duurzaamheid diverse activiteiten en spil in het web is daar Jeroen Boerma. Hij is masterstudent Technische Natuurkunde en hielp twee jaar geleden al bij de allereerste editie van het event. Hij ambieert een carrière in de duurzaamheid en wil een bijdrage leveren aan de energietransitie. “En daarom wilde ik hier tijdens mijn studietijd al in investeren en toevallig ken ik de beleidsmedewerker duurzaamheid van de UT, dus heb ik hem gevraagd of hij nog ergens hulp bij kon gebruiken. Het afgelopen jaar is de Green Hub opgericht en zij konden hulp gebruiken bij de organisatie van de Sustainable Week.”

Bij de UT worden van 11 tot en met 15 oktober enkele symposia georganiseerd, waarbij wetenschappers spreken over duurzaamheid in hun vakgebied, en in de week daarvoor is er een interactieve workshop in het DesignLab. Studenten kunnen ook meedoen aan een fietstocht langs allerlei duurzame restaurants en winkels in Enschede. “We willen een academisch gedeelte, maar we proberen het ook tastbaar te maken door dingen te organiseren waar studenten zelf aan mee kunnen doen.

Samenwerking

Elke twee weken bespreken Reinier, Fleur en Jeroen de voortgang en bekijken ze hoe ze elkaar kunnen helpen. “De samenwerking staat echt centraal”, legt Jeroen uit, waarmee de onderwijsinstellingen tegelijkertijd bijdragen aan doel 17 van de Sustainable Development Goals: partnerschips afsluiten om doelen te bereiken. “We proberen deze week steeds serieuzer en professioneler aan te pakken, omdat we willen laten zien dat duurzaamheid niet meer in de kinderschoenen staat, maar dat het naar een nieuw niveau getild moet worden. Je merkt dat samenwerking daarin steeds belangrijker wordt.”

Week van de Duurzaamheid

Wil jij meer weten over de Week van de Duurzaamheid? Lees dan meer op de website, check wat er allemaal bij Saxion te doen is of bekijk het volledige programma

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Saxion in California Onderwijs

Minorstudenten bezoeken Silicon Valley: ‘De werkcultuur is daar zo anders’

13 januari 2023
Hogeschool Saxion en Deventer Ziekenhuis werken nauwer samen aan de toekomst van de zorg Corporate

Hogeschool Saxion en Deventer Ziekenhuis werken nauwer samen aan de toekomst van de zorg

22 december 2022
Ria Jaspers - fotografie Thomas Busschers Onderwijs

75 jaar Social Work in Oost-Nederland: ‘Nog steeds opereert Saxion vanuit een maatschappelijke behoefte’