Enorme dosis aan creativiteit tijdens tweede ronde Saxion Ondernemers Award
Ondernemerschap

Enorme dosis aan creativiteit tijdens tweede ronde Saxion Ondernemers Award

Dennis Moekotte
Dennis Moekotte Leestijd Minuten

Het Saxion Centrum voor Ondernemerschap was afgelopen vrijdag het decor voor de tweede ronde van de Saxion Ondernemers Award. Een groep studenten strijdt om de titel ‘Beste Ondernemer van 2021’. Daarvoor krijgen ze trainingen van professionals, werken ze opdrachten uit en pitchen ze hun idee aan een jury. In november is de finale. De winnaars gaan naar huis met een geldprijs ter waarde van 10.000 euro.

De tweede ronde van de Saxion Ondernemers Award vond afgelopen vrijdag plaats in Enschede. Met workshops van Peter Langela (Novel-T), Pascal Eskes (Traffic Today) en Gilles Meijer (Golden Egg Check) kregen de studenten genoeg voer om hun ideeën verder uit te werken.

“Het is wederom een supergave en inspiratievolle dag met gemotiveerde deelnemers en professionals uit het werkveld”, aldus Jurri Koops van het Saxion Centrum voor Ondernemerschap. “Verschillende onderwerpen komen vandaag langs. We beginnen met een waardecreatie voor de klant. Maar we kijken ook naar verdienmodellen en we hebben het over Online Marketing. Hoe zit dit ingewikkelde speelveld in elkaar en hoe kunnen studenten hier inspiratie uit halen.” 

De Saxion Ondernemers Award 2021 bestaat uit twee afvalrondes en een finale. Na vandaag moeten de studenten wederom een aantal opdrachten inleveren. Deze opdrachten worden gecombineerd met de opdrachten uit de eerste ronde, die afgelopen maand plaatsvond. Een jury beoordeelt wie er door gaat naar de finale. 

In gesprek met de jury

Tijdens de tweede ronde kwamen twee juryleden langs om met de deelnemers in gesprek te gaan. Bob Vos, algemeen directeur van Switch IT Solutions en Judith Lansink, architect en eigenaar van MET architecten gaven de deelnemers 10 minuten om hun idee te introduceren. De studenten konden laten zien wie ze zijn, wat ze doen en onderbouwen waarom zij ondernemer van het jaar moeten worden.

Enorme dosis aan creativiteit

“Het is ontzettend leuk om te zien hoeveel variëteit in de ideeën zit. Zo hebben we een deelnemer die bikini’s wil maken uit gerecycled plastic uit de oceaan. Maar we hebben ook een ondernemer die met zijn eigen likeur genaamd Tukker Schnaps de Twentse markt wil veroveren”, zegt Koops enthousiast. 

Tijdens deze Ondernemers Award leer ik veel nieuwe ondernemers kennen. Ik merk dat een nieuw netwerk om mij heen heel waardevol is.

Jamey, student Bedrijfskunde

Student Jamey Hormes (Bedrijfskunde) plaatst proteïnemachines onder de naam JoJa Proteïn Machine in sportscholen. “We zien dat sportschoolmedewerkers druk zijn met het maken van proteïnedrankjes. Dat zijn taken waar ze eigenlijk niet mee bezig moeten zijn. Onze machines automatiseren dit hele proces. Hierdoor kan de consument snel en makkelijk een drankje krijgen en het personeel is er niet druk mee. Tijdens deze Ondernemers Award leer ik veel nieuwe ondernemers met een groot netwerk kennen. Ik merk dat een nieuw netwerk om mij heen heel waardevol is”, vertelt de jonge ondernemer.

Studente Syt Scheper (HBO-ICT) ontwikkelt een ICT-leermodule voor het basisonderwijs om kinderen op een speelse wijze kennis te laten maken met ICT. “Ik ben echt heel blij dat ik door ben naar de volgende ronde. Straks hebben we jurygesprekken. Ik heb mij niet erg goed voorbereid en dat is ook niet nodig. Wat ik doe vind ik heel erg leuk, dus dan gaat het eigenlijk wel vanzelf als ik straks voor de jury sta. 

Wat ik doe vind ik heel erg leuk, dus dan gaat het eigenlijk wel vanzelf als ik straks voor de jury sta.

Syt, student HBO-ICT

Worden al deze studenten dan succesvolle ondernemers? Jurri denkt van wel. “Dat is natuurlijk ook aan hen. Wij geven ze tools, mogelijkheden, inspiratie en denkrichtingen. Maar als ondernemer ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen succes.”

De finale

De Ondernemers Award kent sinds 2019 twee categorieën. In de categorie START! komen alle studenten terecht die een goed idee hebben dat verder moet worden uitgewerkt, of net zijn begonnen met ondernemen. Daarnaast is er de categorie GESTART!, bedoelt voor studenten en alumni met een eigen bedrijf met wat meer ervaring. In de finale op donderdag 18 november zullen de overgebleven zes deelnemers van beide categorieën hun idee pitchen voor 230 mensen publiek en de jury. In beide categorieën komt er een winnaar naar voren. Naast de prijzenpot van 10.000 euro krijgen de winnaars ook een jurylid als buddy mee, om de studenten extra te ondersteunen tijdens het uitbouwen van hun bedrijven.

Dennis Moekotte

Dennis Moekotte

Als freelance camerajournalist vind je Dennis steeds vaker in de gebouwen van Saxion. Zijn passie ligt in het vertellen van verhalen in beeld en geluid (en daar schrijft 'ie af en toe ook bij). Met zijn bedrijf Moekotte Media richt hij zich op maken van uiteenlopende videoproducties. In zijn vrije tijd houdt hij van koken en van wandelen met zijn twee honden.

Gerelateerde artikelen

Winnaars Saxion Ondernemersaward bekend Ondernemerschap

Winnaars Saxion Ondernemersaward bekend

03 juni 2022
Ondernemers Award Ondernemerschap

Saxion Ondernemers Award: word jij dé studentondernemer van 2022?

17 maart 2022
Ondernemers Award 2021 van start Ondernemerschap

Saxion Ondernemers Award 2021 weer van start