Hilal
Onderwijs

Hilal loopt stage bij Vluchtelingenwerk en streeft naar een eerlijke en duurzame samenleving

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Hilal Sahin (rechts op de foto) heeft een afstudeerstage waarin ze de gevolgen van klimaatvluchtelingen bestudeert. Wat klimaatvluchtelingen zijn en waarom dit onderwerp zo relevant is, legt ze in dit interview uit. Hilal: “Mensen en duurzaamheid vind ik twee interessante onderwerpen.”

Hoi Hilal, wat houdt je opleiding precies in?

“Mijn opleiding heet Bestuurskunde / Overheidsmanagement. Het is een organisatiewetenschap waarbij je kijkt hoe een overheidsinstantie in elkaar zit en hoe je dit bestuurt. Hierbij kun je denken aan maatschappelijke vraagstukken, thema’s over politiek of de publieke economie. “

Waar houd jij je bezig binnen de opleiding?

“Ik specialiseer mij in de duurzame samenleving. Ik kijk hoe we ons land, samenleving en provincies kunnen verduurzamen. Voornamelijk kijk ik naar de klimaatkant van de duurzaamheid, dus minder CO2-uitstoot, meer groen en meer biodiversiteit.”

Je hebt een afstudeerstage bij Vluchtelingenwerk. Welk thema onderzoek je hier?

“Er bestaat een vluchtelingenverdrag. Hierin wordt bepaald wie een vluchteling is. Zo ben je een vluchteling als je vlucht omdat je in je land vervolgd kan worden om je ras, politieke voorkeur, seksuele geaardheid en geloof. Vluchten om klimaatproblemen staat hier momenteel niet tussen. In principe zijn klimaatmigranten dus geen vluchtelingen. Met deze afstudeerstage houd ik mij bezig met klimaatvluchtelingen. Door klimaatverandering komt er veel droogte en hitte of komen eilanden onder water staan. Er zijn zoveel mensen die komen te overlijden door extreme natuurrampen of mensen die moeten vluchten.”

Het is erg interessant om te leren hoe je met mensen van andere culturen en afkomsten moet communiceren.”

Zijn er momenteel veel klimaatvluchtelingen?

“We verwachten tegen 2050 miljoenen klimaatmigranten te hebben. Daarmee vergeleken, valt het nu nog wel mee. Mijn onderzoek gaat over de vraag hoe groot de kans is dat deze vluchtelingen niet binnenlands, maar internationaal gaan migreren. Dat ze bijvoorbeeld naar Europa en Nederland komen. Hiervoor onderzoek ik de gevolgen en effecten voor Vluchtelingenwerk.”

Is deze kans heel groot?

“Binnen een land heb je climate out-hotspots. Dit zijn locaties die onbewoonbaar worden door klimaatgevolgen. Je hebt ook climate in-hotspots, dit zijn locaties die klimatologisch beter zijn. Omdat heel veel mensen naar de climate in-hotspots emigreren, komt er zoveel druk op ons voedsel, hygiëne en economie dat het ook op deze locaties niet goed kan gaan. Dan zullen mensen gedwongen worden om internationaal te emigreren.”

Maar in Nederland zijn deze klimaatvluchtelingen niet welkom?

“Als ze naar Nederland komen, krijgen deze mensen geen asiel, want in Nederland ben je geen asielzoeker als je klimaatvluchteling bent. De EU is wel bezig met dit onderwerp, want ze erkennen wel dat dit een groot probleem is en er iets aan gedaan moet worden. Dat is wel positief.”

Kan je wat vertellen over het bedrijf waar je deze afstudeerstage doet?

“Vluchtelingenwerk is een mensenrechtenorganisatie. Het hoort niet bij de overheid. Ze gaan over de belangen van de vluchtelingen, vooral gerelateerd op gebied van asiel en integratie. Het is de grootste organisatie in Nederland die de belangen en positie van vluchtelingen beschermen.”

Wat doe je bij Vluchtelingenwerk?

“Twee dagen in de week ben ik juridisch begeleider bij Vluchtelingenwerk. Vluchtelingen kunnen naar ons toe komen voor vragen over hun asielprocedure. Bij alles wat met deze procedure te maken heeft, helpen wij ze. Ik heb zelf geen juridische achtergrond, dus ik heb hier veel cursussen over gevolgd. Het is erg interessant om te leren hoe je met mensen van andere culturen en afkomst moet communiceren.”

Heb je tips voor studenten die nog een afstudeerstage moeten vinden?

“Ik vind mensen en het onderwerp duurzaamheid heel interessant. Daarbij vind ik het ook erg leuk, dat vind ik erg belangrijk. Ik haal mijn energie uit deze onderwerpen. Daarom adviseer ik andere studenten te doen wat ze leuk vinden. Dan kom je écht ver, omdat je het goed zult doen door je enthousiasme.”

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’

20 maart 2024
Romaissae Taouil (eigen foto, met toestemming) Onderwijs

Marketing met een maatschappelijk aspect: Romaissae’s stage-ervaring bij Nieuwe Wending

06 maart 2024
Symen van der Zee en Willeke Slingerland (fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Saxion komt met module Moreel Kompas: ‘Wat je hier oefent, is natuurlijk een blauwdruk voor hoe je de samenleving ingaat’