Almina.jpg
Onderwijs

Almina loopt stage in de jeugdzorg: ‘Ik vind het belangrijk dat er in het onderwijs gelijke kansen worden geboden’

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Almina Garip is tweedejaars Social Work-student en heeft een passie voor onderwijs en jongeren. Met haar opleiding helpt ze jongeren en geeft ze begeleiding aan studenten en hun verzorgers. “Iets betekenen voor kinderen is iets waar ik voldoening uit haal.”

Hoi Almina, welke opleiding volg je precies?

“Ik studeer Social Work. Dit jaar heb ik een specialisatie mogen kiezen. Dat is de specialisatie jeugd geworden, omdat mijn passie bij de jeugd en in het onderwijs ligt. Tijdens de opleiding leer je vooral werken met mensen die tegen problematiek aanlopen of meer grip nodig hebben in het leven. Na het behalen van je diploma Social Work gaat er een heel breed werkveld voor je open en dat is de reden dat ik voor deze opleiding heb gekozen.”

Waar komt je passie voor jeugd en onderwijs vandaan?

“Onderwijs heeft altijd mijn aandacht getrokken. Ook kinderen vind ik een bijzondere doelgroep om mee te werken. Iets betekenen voor kinderen is iets waar ik voldoening uit haal. Op deze manier is mijn interesse in de jeugdzorg ontstaan.”

Wat is Onderwijsbegeleiding Oost Nederland?

“Het is een groeiende welzijnsorganisatie die kansen biedt aan jongeren en hun verzorgers. Ze helpen deze doelgroepen door middel van positieve bekrachtiging en benadering. Tevens geven we ook onderwijsbegeleiding. Deze onderwijsbegeleiding is niet inkomstenafhankelijk. Op deze manier kan iedereen deelnemen aan de begeleiding en is geld geen drempel voor de studenten. Het bedrijf zet zich in voor kansarme leerlingen en ondersteunen ook de ouders en verzorgers. Ik vind het belangrijk dat er in het onderwijs gelijke kansen worden aangeboden. Dat was een reden dat ik voor Onderwijsbegeleiding Oost Nederland heb gekozen voor een stage.”

Geven jullie de begeleiding aan de studenten of scholen?

“We doen samenwerking met scholen. De begeleiding wordt verzorgd door studenten Social Work en Pabo-studenten van Saxion en daarnaast ook door studenten van Universiteit Twente.”

Mijn doel is om de opleiding Social Work te combineren met het onderwijs zodat ik later ook voor de klas kan staan.

Wat zijn jouw werkzaamheden als begeleider?

“Ik geef ondersteuning en begeleiding aan klassen met vijf á zes leerlingen. Daarnaast geef ik 1-op-1-begeleiding, voer ik intake- en mentorgesprekken en houd ik contact met het netwerk van het kind.”

Ligt je hart wat meer bij lesgeven?

“Jazeker! Binnen Saxion is er een nieuw traject, dat is het Pabo/Social Work-traject. Dat is een traject waarbij je een Pabo-minor mag doen en na het afstuderen je nog een jaartje doorgaat voor de Pabo. Dat is dan een verkorte Pabo. Hier steef ik naar, zodat ik Social Work kan combineren met het onderwijs en ik voor de klas kan staan.”

Liep je tegen bepaalde dingen aan tijdens je stage?

“Ik vond het wel een vraag hoe ik op een professionele manier kon communiceren met studenten van bijna mijn leeftijd. Dat was in het begin wel heel erg zoeken. Maar eigenlijk zien de studenten jou als iemand die er is voor hulp. Dat zorgt voor een gezonde balans tussen mij en de studenten.”

Heb je tips voor studenten die nog een stage moeten vinden?

“Wees op tijd met het zoeken naar een stage. Solliciteer bij zoveel mogelijk bedrijven en zoek een stage waar je interesse ligt. Tijdens je stage moet je een onderzoekende houding aanhouden, want alleen op die manier leer je het meest.”

Deel je verhaal!

Ben of ken jij iemand die ook een mooie stage loopt of heeft gelopen? Mail naar nieuws@saxion.nl!

Meer weten over de opleiding Social Work?

Klik hier
Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Serdal Onderwijs

Serdal ontdekte bij Albert Heijn zijn passie voor social work

16 november 2022
BeidenVerschil.jpg Onderwijs

Wat is het verschil tussen Social Work en Toegepaste Psychologie? Studenten Irem en Nina praten je bij!

28 maart 2024
Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’