Diner Oekraine (1).png
Organisatie

Oekraïens Pop-Up restaurant opent in de Deventer Schouwburg

Vrijdag 8 juli opent de Deventer Schouwburg een Oekraïens Pop-Up restaurant. De koks en de restaurantmedewerkers zijn vluchtelingen uit Oekraïne die in Deventer opvang hebben gevonden. Een prachtig samenwerkingsproject met de studenten en docenten van Saxion Hospitality Business School en de Deventer Schouwburg. De musici uit het Irishuis zorgen in het restaurant voor de muzikale aankleding.

Voor inwoners uit stad en regio een uitgelezen kans om kennis te maken met de fantastische eerlijke keuken van Oekraïne. De samenwerking komt voort uit de contacten van de schouwburg met de bewoners van het naastgelegen Irishuis. Het Irishuis is een opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne met een beroep in de (klassieke) muziek en opera. Vanuit de Kien samenwerking in de stad is het lijntje gelegd met de docenten en studenten van de Hogeschool Saxion | Hospitality Business School die het Pop-Up restaurant begeleiden als schoolproject.

Oekraïense eetcultuur

Alle feestelijke gelegenheden worden in Oekraïne rondom het eten georganiseerd. Mensen komen bij elkaar om lekker en lang te eten. Wie gasten ontvangt, kookt uitgebreid voor het bezoek. Deze gastvrijheid hoort bij de Oekraïense cultuur. Gerechten worden niet in gangen geserveerd, maar alles wordt tegelijkertijd op grote schalen opgediend. Feestvieren wordt gekenmerkt door lang bij elkaar te zitten, veel te eten, alcohol te drinken, luid te praten, zingen en lachen. Men weet als geen ander dat de weg naar het hart van een gast door de maag gaat. Oekraïense gerechten zijn vaak rijkelijk gekruid en komen, ondanks de tegenstrijdige smaken die worden gebruikt, altijd samen in een harmonieus geheel. De Oekraïense keuken kent veel invloeden uit andere eetculturen waaronder de Poolse, Turkse en Hongaarse keuken. Kenmerkend is dat er geen voedsel wordt verspild. Het is een hele duurzame keuken.


Menu

Keuze: vlees of vegetarisch

De beroemde Oekraïnse Borsjtsj wordt gemaakt van rode biet, ui, runder- groenten of varkensbouillon met vlees en smetana (een Oost-Europese variant van zure room). Deze basisingrediënten kunnen worden aangevuld met kool, wortelen, dille en knoflook. Dit laten we over aan onze keukenbrigade. zij hebben allemaal een eigen ‘geheim recept van oma’… Dus laat je verrassen.

Borscht is a sour soup common in Eastern Europe and Northern Asia. In English, the word "borscht" is most often associated with the soup's variant of Ukrainian origin, made with red beetroots as one of the main ingredients, which give the dish its distinctive red color. The same name, however, is also used for a wide selection of sour-tasting soups without beetroots, such as sorrel-based green borscht, rye-based white borscht, and cabbage borscht.

Met vlees of met groenten en pompoenkaviaar.

Eigenlijk uitgevonden in Litouwen, nu al eeuwen een traditioneel Oekraïns gerecht. De Oekraïners hebben het recept aangepast met ingrediënten uit eigen land. Het is een aardappel die als een rollade gevuld wordt met vlees of groenten.

Potato zrazy (regular with meat or vegetarian with vegetables) with a side of squash caviar. Although they were invented in Lithuania, potato zrazy are traditional Ukrainian dish - Ukrainians substantially changed and enriched the recipe. Ukrainian zrazy are stuffed potato. The filling can be different: meat, cabbage or mushrooms.

Met het heerlijke non-alcohol drankje ‘Kompot’

Kompot is een non-alcoholish zoet drankje dat gemaakt is uit verschillende soorten gekookt fruit, gezoet met suiker of rozijnen en vaak met extra kruiden als vanille of kaneel. Het drankje wordt warm of koud geserveerd.

Dried prunes with nuts and cream Soft drink: Kompot. Kompot or compote is a non-alcoholic sweet beverage that may be served hot or cold, depending on tradition and season. It is obtained by cooking fruit such as strawberries, apricots, peaches, apples, raspberries, rhubarb, plums, or sour cherries in a large volume of water, often together with sugar or raisins as additional sweeteners. Sometimes different spices such as vanilla or cinnamon are added for additional flavour, especially in winter when kompot is usually served hot. Kompot is popular in Central and Eastern European countries.

Eet je mee op 8 juli om 19.00 uur?

Meld je hier aan!

Gerelateerde artikelen

Pop-up restaurant for Ukraine Event

Meet & eat met Oekraïne

25 november 2022 Deventer Deventer Schouwburg
Onderzoek

Bastienne Bernasco is PD-kandidaat: een strijdbare generalist

28 maart 2024
Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’