Janco Bonnink Kim Venema en Henny Oude Maatman bij de ondertekening in Brussel
Corporate

Toetreding Saxion tot netwerk Europese top-universiteiten moet regio grote kansen bieden

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Saxion gaat samen met de Duitse Hochschule Fulda deel uitmaken van het Europese netwerk E³UDRES², waarin nu nog acht maar straks mogelijk tien Europese instellingen voor hoger onderwijs de komende jaren intensief inhoudelijk samenwerken. De samenwerking gaat Saxion en de regio vanaf 2023 een belangrijke internationale impuls geven, vertellen Kim Venema en Henny Oude Maatman.

De toetreding tot het Europese netwerk van hogescholen en universiteiten verschilt wezenlijk van de huidige internationale samenwerkingsverbanden waarin Saxion al jaren actief is. Die zijn grotendeels gericht op het uitwisselen van studenten en het internationaal vormgeven van gerichte onderwijs- en onderzoeksprojecten, legt Kim Venema (Programma manager Internationale samenwerking bij de dienst Onderwijs en Student Support/International Office van Saxion) uit.

Internationale samenwerking

“Met dit samenwerkingsverband gaan we een stap verder. Het is de bedoeling dat we nu met acht Europese hogescholen en universiteiten een aanvraag opstellen, waarmee we vanaf 2023 uitvoering kunnen geven aan een gezamenlijke agenda voor onderwijs en onderzoek. Maar ook met praktijkprojecten in de regio én de brede inhoudelijke ondersteuning van alles.” Het betekent dat niet alleen studenten of onderzoekers iets van de samenwerking gaan merken, maar ook Saxion-medewerkers die het onderwijs en onderzoek ondersteunen. Ook zij gaan straks meer over de grenzen van Saxion als hogeschool heen werken, met de andere Europese partner-instellingen uit het netwerk. Een samenwerking die tot in de haarvaten van Saxion terug te vinden zal zijn.

Wij mogen nu met de Hochschule Fulda toetreden tot dit huidige netwerk. Dat is een enorme kans en een zeer positieve ontwikkeling voor Saxion. Deze groep van deelnemers past goed bij ons. Het zijn allemaal instellingen voor hoger onderwijs die, net als Saxion, een sterke band en samenwerking met hun eigen regio hebben.

Henny Oude Maatman
Henny Oude Maatman over de toetreding van Saxion tot het Europese netwerk E³UDRES²

Enorme kans

Henny Oude Maatman (coördinator internationalisering binnen de Academie Pedagogiek en Onderwijs van Saxion) is ook intensief bij de ontwikkelingen betrokken en legt uit dat de Europese Commissie, naar een idee van de Franse president Emmanuel Macron uit 2017 én enkele geslaagde pilots, financiële ruimte heeft vrijgemaakt om de komende jaren binnen Europa tot vijftig van dit soort netwerken te komen. Ze zijn gericht op het versterken van kennisdeling, vanuit de gemeenschappelijke Europese waarden, legt Henny uit: “In elk netwerk werken zo’n tien hogescholen en universiteiten samen. Wij mogen nu met de Hochschule Fulda toetreden tot dit huidige netwerk. Dat is een enorme kans en een zeer positieve ontwikkeling voor Saxion. Deze groep van deelnemers past goed bij ons. Het zijn allemaal instellingen voor hoger onderwijs die, net als Saxion, een sterke band en samenwerking met hun eigen regio hebben.”

Gezamenlijk onderwijs aanbieden

Wanneer de gezamenlijke E³UDRES²-agenda medio 2023 goedgekeurd is, en ook alle betrokken partijen hiermee hebben ingestemd, kan Saxion met haar internationale partners van start. Hoe gaat de samenwerking er dan concreet uitzien? Kim: “Het idee achter deze European Universities is dat we gezamenlijk onderwijs gaan aanbieden. Die programma’s krijgen de komende jaren vorm, waarbij we studenten zoveel mogelijk bij de ontwikkeling van dat onderwijs willen betrekken. Er komt veel uitwisseling en samenwerking bij kijken. De mogelijkheden om op afstand samen te werken, kunnen daar ook goed bij benut worden.” Docenten en ook onderwijsondersteunend personeel gaan meer merken van de internationale samenwerking, zegt Henny: “Als je gezamenlijk onderwijs aanbiedt, heeft dat bijvoorbeeld ook consequenties voor examencommissies. Onze deelname aan E³UDRES² stimuleert Saxion als geheel in haar ontwikkeling, in alle geledingen van de organisatie.”

Het is voor ons en de regio van groot belang dat we onze internationale samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven versterken. Wereldwijd, maar zeker ook in Europa en de Euregio. Dat komt ons onderzoek en ons onderwijs ten goede.

Kim Venema portret
Kim Venema over de toetreding van Saxion tot het Europese netwerk E³UDRES²

Sterker door samenwerking

Vanaf 2023 zal niet alleen Saxion, maar ook de regio meer gaan merken van het internationale netwerk, verwacht Kim: “Ik denk dat we er nu eerst trots op mogen zijn dat we dit bereikt hebben. Twintig instellingen in Europa deden een gooi naar deelname aan dit samenwerkingsverband. Het is Saxion en de Hochschule Fulda na een lang selectieproces gelukt deze twee plekken te bemachtigen. Deze stap sluit naadloos aan bij de strategische lijn voor internationalisering die Saxion heeft vastgesteld. Het is voor ons en de regio van groot belang dat we onze internationale samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven versterken. Wereldwijd, maar zeker ook in Europa en de Euregio. Dat komt ons onderzoek en ons onderwijs ten goede. En in de eerste plaats onze studenten, die straks natuurlijk deze arbeidsmarkt betreden. Zij moeten de juiste competenties meekrijgen tijdens hun studie. Daar is internationalisering een belangrijk middel voor.”

Goed voor de regio

In het netwerk gaat Saxion op het snijvlak van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap met haar internationale partners intensief aan de slag met maatschappelijke vraagstukken op Europees niveau. Henny: “Je kunt onderwijs- en onderzoeksgelden maar één keer uitgeven, maar als je elkaar daarin inhoudelijk kunt aanvullen en versterken, zet je samen grotere stappen. En daar profiteren juist de regio’s rond de deelnemende hogescholen van, ook Oost-Nederland.” Wat Kim betreft, is dit echt de toekomst: “De Europese Unie zet richting 2025 in op een vrije Europese onderwijsruimte. Dat zijn grote ambities, maar het gaat wel die kant op. Als we hier in de regio kijken naar de uitdagingen die we hebben en de arbeidsplekken die moeten vullen, is internationale samenwerking een krachtig middel dat je ten gunste van je eigen regio kunt inzetten. Dat past precies in de strategie van Saxion. Want hoe kunnen we talent behouden? Hoe kunnen lokale en regionale bedrijven beter samen optrekken? Daar gaat dit netwerk ons de komende jaren bij helpen.”

Foto: vlnr Janco Bonnink, Kim Venema en Henny Oude Maatman

Europese vlag.jpg

E³UDRES²

E³UDRES² staat voor Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions. Saxion trad op 8 juni 2022 toe als aspirant-lid en wordt in 2023 volwaardig partner.

Namens Saxion ondertekende Janco Bonnink (directeur Dienst Onderwijs Student Support en Internationalisering) in Brussel de officiële samenwerkingsovereenkomst, in bijzijn van Kim Venema en Henny Oude Maatman.

De overige deelnemende instellingen aan E³UDRES² zijn: St. Pölten University of Applied Sciences (Oostenrijk), Polytechnic Institute of Setúbal (Portugal), Hungarian University of Agriculture and Life Sciences (Hongarije), UC Leuven-Limburg University of Applied (België), Politehnica University of Timisoara (Roemenië), Vidzeme University of Applied Sciences (Letland) en Hochschule Fulda (Duitsland) dat samen met Saxion toetreedt.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Orange The World Corporate

Orange The World: Saxion vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen

05 december 2022
Anka Mulder Corporate

Anka Mulder benoemd als lid van de adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI)

21 november 2022
Onderzoek naar 3D-betonprinten van hogeschool Saxion wint tweede prijs RAAK-award Onderzoek

Onderzoek naar 3D-betonprinten van hogeschool Saxion wint tweede prijs RAAK-award