Daphne Rensen - Saxion
Onderwijs

In deeltijd studeren, werken én coachen: deeltijdstudentcoach Daphne doet het!

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Daphne Bol-Rensen (24) is tweedejaarsdeeltijdstudent pabo, werkt en is daarnaast deeltijdstudentcoach. Het helpen van mensen is haar grootste drijfveer. In dit interview lees je hoe ze werk, studeren, privé en coachen ervaart en combineert. En wat een deeltijdstudentcoach voor jou als deeltijdstudent kan betekenen!

Hi Daphne, je hebt een behoorlijke studieroute achter de rug, zou je daar iets over kunnen vertellen?

“Jazeker! Nadat ik het vmbo-kader behaald heb, ben ik doorgegaan naar het mbo: sport en bewegen. Ik wist altijd al dat ik graag les zou willen geven. De combinatie met lesgeven én sport sprak me erg aan. Na 2 jaar de opleiding gevolgd te hebben, kwam ik erachter dat het toch niet helemaal de juiste keuze was. Ik heb een half jaar ‘pauze’ genomen, om goed te oriënteren welke studie wel bij me paste. In februari 2016 ben ik begonnen aan de opleiding onderwijsassistent niveau 4. Nadat ik de opleiding afgerond had, heb ik 2,5 jaar als onderwijsassistent gewerkt op verschillende basisscholen. Door deze werkervaring kwam ik erachter wat ik écht wilde: een 'eigen klas' hebben! Ik heb daarom besloten om in 2020 de deeltijdopleiding leraar basisonderwijs (pabo) te gaan doen.”

Een bult leer- en werkervaring! Waarom heb je eigenlijk de keuze gemaakt om in deeltijd te gaan studeren?

“Doordat ik al werkte, een eigen huis heb en samenwoon, besloot ik om in deeltijd te gaan studeren. Het werken bevalt mij erg goed, in mijn optiek leer ik het meeste uit de praktijk. Daarnaast speelt geld ook een rol, ik zag het niet zitten om weer voltijd te gaan studeren.”

Hoeveel tijd kost het jou om in deeltijd te studeren? Hoe deel je de tijd in?

“Meestal ben ik in de avond en in het weekend bezig met studeren. Ik denk dat als ik de volle concentratie zou hebben, ik genoeg zou hebben aan één volle dag in het weekend. Voor mij werkt het echter beter dat ik het opknip in verschillende stukjes. Voordeel is dat ik in het weekend ook nog de tijd kan vinden om leuke dingen te doen.”

Ik leer zo ontzettend veel over de kinderen, het lesgeven zelf, de theorie erachter. Wanneer je iets leert over een bepaalde onderwijsbehoefte, kun je dit gelijk toepassen in de praktijk.

Daphne Bol-Rensen
Daphne Bol-Rensen, deeltijdstudent pabo en studentcoach

Hoe pas jij jouw opleiding toe in de praktijk?

“Tijdens een kwartiel (8 weken les, 2 weken toetsen) krijg je les in verschillende vakken. Aan het eind van het kwartiel moet je een beroepsproduct en thematoets inleveren. Voor het maken van een beroepsproduct krijg je opdrachten die je in de praktijk moet uitvoeren. Ook krijg je in specifieke vakken les, wat aansluit op het beroepsproduct en thematoets. Hetgeen wat je dus leert in de lessen, kun je direct toepassen in de praktijk. Om een voorbeeld te noemen: wanneer je les krijgt in muziek, kun je deze les direct toepassen op je stage.”

Wat vind jij tot nu toe het leukste aan je studie, en waarom?

“Het klinkt cliché, maar tot nu toe alles. Ik leer zo ontzettend veel over de kinderen, het lesgeven zelf, de theorie erachter. Wanneer je iets leert over een bepaalde onderwijsbehoefte, kun je dit gelijk toepassen in de praktijk. Ik ervaar Saxion daarnaast als een fijne school. Ik krijg goede begeleiding van mijn mentor. Als het even wat minder gaat, staat er altijd iemand paraat om je te helpen. Ook wordt er actief meegedacht met problemen die je tegenkomt tijdens je studie.”

En naast dat je in deeltijd studeert, ben je ook een deeltijdstudentcoach! Waarom heb je ervoor gekozen om deeltijdstudenten te gaan coachen?

“Het is mijn drive om mensen te helpen. Van mijn klasgenoten hoorde ik altijd: ‘vraag maar aan Daphne als je iets niet weet’. Daarnaast maakte ik tijdens mijn studie ook gebruik van een studentcoach. Wanneer ik een vraag had, kon ik altijd bij de coach terecht. Dit gaf een veilig en vertrouwd gevoel, waardoor mijn start goed verliep bij Saxion. Na deze goede ervaring en opmerkingen van mijn klasgenoten, heb ik ook besloten om studentcoach te worden (onderdeel van het 100 dagen-programma deeltijd van Saxion). Ik wil deeltijdstudenten het volgende echt meegeven: schroom niet om een berichtje te sturen, niets is te gek en mensen willen je graag helpen!”

Ik wil deeltijdstudenten het volgende echt meegeven: schroom niet om een berichtje te sturen naar je mentor of studentcoach, niets is te gek en mensen willen je graag helpen!

Daphne Bol-Rensen
Daphne Bol-Rensen, deeltijdstudent pabo en studentcoach

Meer weten over deze deeltijdopleiding? Bezoek onze open avond!

Meer informatie

Wat spreekt jou het meeste aan van het coaching traject? Zou je hier in de toekomst nog iets mee willen gaan doen?

“Het contact met verschillende mensen. Ik vind het heerlijk om nieuwe mensen te ontmoeten en van hen te leren. Daarnaast ben je ook een soort ‘ervaringsdeskundige’, een aantal jaar geleden zat ik in hetzelfde schuitje. Ik denk ook dat, wanneer ik mijn opleiding heb afgerond, coaching bij het onderwijs hoort. Tijdens je werk ben je constant bezig met het begeleiden van leerlingen. Ook zou ik graag stagiaires of onderwijsassistenten willen begeleiden tijdens mijn werk. Want ik weet nu hoe belangrijk het is om student te zijn én hoe belangrijk de band is tussen mentor en student.”

Inspirerend om te horen Daphne! Wat adviseer jij deeltijdstudenten die net beginnen aan hun studie?

“In het begin wil je alles goed doen. Je houdt alles bij, schrijft alles op, zorgt dat al je spullen voor elkaar zijn enzovoort. Na een paar maanden wordt dat vanzelf minder. Maar ik zou echt willen meegeven om die goede voorbereiding vol te houden. Dat scheelt écht een hoop werk. Plannen is daarbij ook belangrijk. Zorg voor een goede afwisseling tussen studeren, privé, werk én jezelf! Je hoeft echt niet altijd met je opleiding bezig te zijn. Ontspanning is ook belangrijk. Blijf jezelf!”

Bedankt Daphne, heel veel succes met je studie, werken en het coachen!

100 dagen-programma

Een deeltijdstudie (gaan) doen: het heeft veel impact op je leven. De combinatie van studeren, werk en privé is een behoorlijke uitdaging. Een goede start helpt daarbij. Om je op weg te helpen, hebben we het 100 dagen-programma opgezet. Met de mogelijkheden van dit programma kun jij je optimaal voorbereiden, en krijg je de eerste maanden de ondersteuning die jij nodig hebt voor je deeltijdstudie!

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan dit najaar naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Lotte.jpg Onderwijs

Lotte loopt stage in het speciaal onderwijs: ‘Deze doelgroep heb ik echt in mijn hart gesloten’

28 september 2022
Nienke.jpg Onderwijs

Alumnus Nienke trok de stoute schoenen aan en kreeg daardoor een diverse baan bij Carintreggeland

15 september 2022
Mischa Oosten Onderwijs

Mischa haalde alsnog zijn diploma: ‘Het laatste jaar bij Saxion heeft me mentaal sterker gemaakt’