Leraar in opleiding voor de klas
Deeltijd

Leraar basisonderwijs (pabo): het mooiste wat er is!

 • Graad

  Bachelor

 • Studiebelasting

  35 uren

 • Plaats

  Deventer

 • Lesdagen

  maandag 8.30-15.45 uur

Je hebt werk of andere bezigheden en wellicht een gezin. Je hebt altijd al willen werken met kinderen en overweegt alsnog die stap te zetten. Zo’n omslag in je leven en loopbaan vraagt veel van jezelf en jouw omgeving. Dat moet dan wel wat opleveren. Leraar basisonderwijs is één van de mooiste beroepen, vinden wij. Een keuze voor de pabo zal je veel voldoening geven. Het leraarschap van nu is enorm veelzijdig.
Deze studie is ook in Voltijd te volgen

Wat kun je straks?

 • Lesgeven in basis- of speciaal basisonderwijs of onderbouw vmbo
 • Omgaan met leer- en gedragsproblemen

Startersinformatie

Wat je allemaal moet weten voordat je start met je opleiding.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Schrijf je in voor 15 augustus als je start in september of voor 15 januari als je start in februari!

Direct aanmelden

Vragen over studeren bij Saxion?

Tijdens je studie

Al meteen vanaf het begin van de pabo-deeltijdopleiding combineer je theorie en projecten met stages in de praktijk. Zo ervaar je direct hoe bijzonder het is om kinderen te helpen bij het vinden van een eigen plek in de samenleving. Het is boeiend om te zien hoe ieder kind zich ontwikkelt tot een zelfstandig en uniek individu.

Leraar basisonderwijs in opleiding geeft les aan twee kinderen

Starten met de pabo per september 2021: instroom onder voorwaarden

Lees meer

Toelatingseisen

Om te kunnen beginnen met de deeltijdopleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo), moet je aan de toelatingseisen voldoen. Bekijk hier welke vooropleiding, profiel en vakken je nodig hebt om toegelaten te worden tot de opleiding. Voor zij-instromers hebben we een speciaal zij-instroomtraject pabo.

Meer over de toelatingseisen

Kosten

Voor een opleiding bij Saxion betaal je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld je moet voldoen hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het standaard wettelijk collegegeld voor 2020-2021 voor de pabo deeltijd bedraagt € 1084. Eerste- en tweedejaars pabo-studenten betalen de helft van het collegegeld.

Meer over (eventuele extra) kosten

Nieuws over deeltijdonderwijs


Carrièrekansen

Oplopend tekort aan leraren

Tegenwoordig vind je na de Pabo altijd een baan. Je kunt meteen starten als leraar basis- of speciaal basis onderwijs of als docent in de onderbouw van vmbo. Ook in regio Overijssel ontstaat nu een lerarentekort dat niet meteen is opgelost. Goed nieuws dus voor iedereen die start met de Pabo!

Daarnaast biedt de Pabo de mogelijkheid om na je afstuderen aansluitend een tweedegraadsbevoegdheid bij Saxion te halen.

Saxion-nieuwbouw-lego-6082.jpg

Als zij-instromer aan de slag in het basisonderwijs? 

Werk je al als onbevoegd leraar of wil je op korte termijn als leraar aan de slag, zonder de vereiste onderwijsbevoegdheid? Dat kan! Met het traject ‘Zij-instroom in het beroep, leerkracht basisonderwijs’ haal je achteraf je lesbevoegdheid. Voorwaarde is wel dat je een afgeronde hbo of wo-opleiding hebt en vanaf de start een aanstelling in het basisonderwijs. Meer informatie vind je hier.

Zij-instroom Pabo

Gerelateerde opleidingen