Oud-student Tim Lammers laat kinderen bouwen
Ondernemerschap

Oud-student Tim Lammers laat kinderen bouwen

Leestijd Minuten

Deze zomer spraken wij Tim Lammers, oud-student Commerciële Economie. Hij bedacht samen met diverse partijen een zomers event: Wij Bouwen de Toekomst. Lees maar eens mee over dit initiatief!

Hi Tim, leuk dat we je weer zien! De ondernemende marketeer. Voor wie jou nog niet kent, kun je iets over jezelf vertellen?

'Mijn naam is Tim Lammers, oud-student Commerciële Economie bij Saxion. Net niet geboren, maar wel getogen tukker uit Enschede. Naast dat ik tien jaar marketing manager ben geweest bij Burgers’ Zoo in Arnhem ben ik langzaam voor mezelf begonnen met het opzetten van kinder evenementen, met als doel positieve levensherinneringen creëren bij basisschool kinderen. In 2019 startte dat met een Dinopark, inmiddels zijn we enkele events verder en zijn we van mega insecten in de tuinen van Paleis Soestdijk via Twente Light weer terug op het vliegveld met een zomers event: Wij Bouwen de Toekomst.'

Eerder spraken we je al over je Dinopark. Nu kun kinderen op diezelfde plek leren bouwen. Vertel, hoe kwam je op dit idee?

'Dit jaar heb ik in opdracht van Bouwend Nederland - de branchevereniging voor de bouw - een concept mogen ontwikkelen voor basisschool kinderen. Met als hoger doel ze kennis te laten maken en enthousiasmeren voor de bouw. Een spannend, maar heel gaaf concept. Spannend in de zin van: wat ga je ontwikkelen als je die vraag krijgt? En gaaf omdat we met de randvoorwaarden van hele grote bouwclubs iets heel unieks hebben ontwikkeld, waarbij we infra, techniek en bouw in een vorm van edutainment dichterbij kinderen brengen.'

Kun je iets meer vertellen over het concept achter Wij Bouwen aan de Toekomst?

'Twente is de ‘hoofdstad’ van de bouw en de intrinsieke motivatie die er in deze branche zit heeft ervoor gezorgd dat we iets heel bijzonders hebben staan.

Zo hebben we onder andere de infra zichtbaar gemaakt door bijvoorbeeld het grootste riooldoolhof van de wereld te creëren. Ook hebben we grote machines toegankelijk gemaakt door hydraulische kindertorenkranen en graafmachines neer te zetten. En vertellen we wat er bij de ontwikkeling van een huis allemaal komt kijken door middel van een 40 minuten durende bouwmusical (kwalitatief hoogwaardige show, dus geen half werk :-)).

Daarnaast laten we zien dat bouwverkeer lastig is, maar ook noodzakelijk. Kinderen kunnen zelf op het bouwverkeersplein in het verkeer stappen.

Moeilijke termen uit de bouw maken we op een kinderlijke wijze toegankelijk. Zo krijgen kinderen een materialenpaspoort (iets waarmee de bouw over enkele jaren verplicht is te registeren uit welke materialen bijvoorbeeld een gebouwd huis bestaat )  mee en hebben we op het terrein allerlei materialen met letters verstopt. Bij elk materiaal vertellen we iets over duurzaamheid en innovatie. En als alle materialen zijn gevonden krijgen kinderen een kijkdoos-plaat waarmee ze zelf thuis een kijkdoos (lees: leefomgeving) kunnen creëren.

Op www.wijbouwendetoekomst.nl/verderbouwen kunnen ze nog meer elementen downloaden en verdere kennis maken met de breedte van de branche.

In het materialenpaspoort vinden kids ook de plattegrond, een reguliere en eentje als CAD opgemaakt. Als kinderen weg gaan, stellen we ook de vraag wat kinderen willen worden. Één op de drie zegt ter plekke dat ze de bouw in willen, de rest wordt toch liever Frenkie de Jong, miljonair of zoals een meisje zei ‘vijf’. En dat is zo leuk aan deze doelgroep, heerlijk puur.'

Van loondienst naar zzp’er met Kibeco. Wil je daar iets over vertellen?

'Kibeco staat voor kinder beleving concepts. Een bedrijf dat ik vanuit een persoonlijke missie ben gestart, om levenslange herinneringen te creëren bij een doelgroep die mij altijd al aanspreekt: basisschool kinderen. Het pure, het nog kunnen verbazen, het nog niet leven in een stramien. Dat is wat dit zo leuk maakt. En dan heet het ook geen werk meer of ben je niet bezig met begrippen als werk, werkuren etc. Dan maak je van je werk je hobby. Dichtbij jezelf blijven.'

Wat kunnen we van je verwachten de komende tijd?

'Ik ben bezig met het schrijven van een drie-jaren-plan. Maar na de zomer kijk ik eerst of Twente Light terug kan komen. Ook ben ik al concreet bezig met de zomer 2023, waarbij we de combinatie van theater en een gave expo wederom willen combineren. Want theater is wel een vette plus in het storytelling concept en de beleving die ik wens. Ook al kost het veel geld, ik vind het leuk en de kinderen vinden het nog leuker. In aanloop naar de zomer gaan we mogelijk ook de jeugd van een voetbal en hockeyclub sponsoren met de naam van dat nieuwe sponsor event. En misschien komt er wel een regionaal voetbal of hockeytoernooi met dezelfde naam. Ik heb nu meer tijd om in het laden/vermarkten van events te stoppen. Daarnaast vind ik het gewoon ‘leuk’ om dit samen en voor de jeugd uit mijn stad te doen.'

Heb je nog tips voor ondernemende studenten?

'Ooit toen ik Commerciële Economie deed, vroeg mijn vader wat daarna dan ging doen. Ik zei toen dat ik ondernemer zou worden. Mijn vader begon te lachen en die zei: ga lekker werken in loondienst en dan komt er vanzelf een kans op je pad dat je kunt gaan ondernemen. Maar maak er niet je doel van en ontdek eerst wat je leuk vindt. Uiteindelijk gaat het daar ook om en dat was een wijze les. Zo maak ik nu soms ook mijn eigen keuzes, vanuit wat ik leuk vind.'

Wij bouwen Nederland

Wij Bouwen de Toekomst

Wij Bouwen de Toekomst is van 16 juli tot en met 21 augustus 2022 te bezoeken bij Vliegveld Twente. Kijk voor meer informatie op de website www.wijbouwendetoekomst.nl.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Hoe redden we de oceaan? Studenten Smart Solutions Semester gaven 'Ongevraagd Advies’

12 april 2024
Montana Aerts Onderwijs

Montana Aerts treedt in de voetstappen van haar vader: naast student is ze kickbokser en model

11 april 2024
Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen