‘Dromen en drijfveren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’
Dream versus Drive is het thema van de Opening Hogeschooljaar 2022-2023. Saxion-student Mick van Halst (Creative Business) verwezenlijkt live een van zijn dromen op het podium: hij presenteert het evenement. Samen met zijn vader Jan van Halst, oud-profvoetballer, voetbalanalist, deelnemer Expeditie Robinson 2021 én ondernemer, nemen ze het publiek mee door het programma. Maar nu vertellen ze vast over hun eigen dromen en drijfveren.
Hoe kijken jullie naar het thema ‘Dream versus Drive’?
“Wat mij betreft zijn dromen en drijfveren onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt Jan. “Je droom is je motortje. Het zijn de beelden in je hoofd die je laten zien waar je naar toe aan het werken bent.” “Precies”, vult Mick aan. “Het ene voedt het ander.”
Wat zijn jullie dromen?
Mick: “Die van mij is om presentator te worden. Dat ik op het podium mag staan tijdens de opening hogeschooljaar is een mooie stap. Maar de ultieme droom is radio- of televisiepresentator te zijn.”
Jan: “Vroeger was mijn droom om profvoetballer te worden en die droom is uitgekomen. Mijn nieuwe droom is om mijn coachingbedrijf ‘Van Baas naar Coach’ nog verder uit te bouwen. Ik ben gespecialiseerd in leiderschaps- en teamtrainingen en kan op dat gebied nog veel betekenen voor mensen.”
Waarom deze droom, ofwel wat is jullie drijfveer?
Mick: “Ja dat is echt een vraag voor jou, pap. Ik ken niemand met grotere drijfveren dan mijn vader. Ik bedoel dat hij jarenlang op topniveau heeft gevoetbald bij onder andere FC Twente en Ajax. Na een teleurstellend tweede seizoen in Amsterdam wist hij zich van ‘de bank’ terug te vechten naar het eerste elftal, werd hij landskampioen en won de beker. Deze prestaties heeft hij echt te danken aan zijn wilskracht, veel zelfreflectie en drijfveren om zijn droom te leven.”
Als profvoetballer doet het echt heel veel pijn als je verliest. Je hebt een duidelijke focus: je wilt winnen. Als dat dan niet lukt, is dat pijnlijk, vooral mentaal. Daarom help ik nu juist om mensen wat gelukkiger en weerbaar te maken.
Nou goed, Jan vertel: wat zijn jouw drijfveren?
Jan: “Als profvoetballer doet het echt heel veel pijn als je verliest. Je hebt een duidelijke focus: je wilt winnen. Als dat dan niet lukt, is dat pijnlijk, vooral mentaal. Daarom help ik nu juist om mensen wat gelukkiger en weerbaar te maken. Daar word ik ook weer gelukkig van en dat is dus ook wat mijn bedrijf voor mij betekent.
Een ander voorbeeld: tijdens Expeditie Robinson [televisieprogramma waar Jan in 2021 aan meedeed, red.] merkte ik hoe snel je een familie wordt op zo’n eiland. Maar ook wat het met je doet als je continu zo’n camera in je snufferd krijgt. Het maakt je heel bewust van wat je doet. En precies dit wilde ik naar mijn training vertalen. Daar heeft Mick me ook wel bij geholpen. Maar dat is gelukt. Deelnemers vinden de training confronterend, maar ik hoor dat ze er zoveel inzicht van krijgen en er mee verder kunnen. Ja, dat is gaaf. Dat drijft me om door te zetten.”
En nu jouw drijfveren, Mick.
Mick: “Ik droom van kinds af aan al over presentator worden. Als mijn vader te gast was in een tv-programma mocht ik mee en zat ik achter de schermen. ‘Wel je mond houden he’, kreeg ik dan te horen. En dan ging ik stiekem toch in de studio kijken. Af en toe mocht ik achter de camera staan. Voor de camera ook wel, en dan zag ik mezelf op de schermen daar. Magisch. Ik ging opletten hoe dat gaat, mega-interessant vond ik dat. En nog steeds. Want hoe tof is het om de koppeling te zijn tussen duizenden mensen en een bepaald onderwerp?”
Af en toe mocht ik achter de camera staan. Voor de camera ook wel, en dan zag ik mezelf op de schermen daar. Magisch.
En hoe ga je je dromen verwezenlijken?
Jan: “Ervoor gaan. Durven gaan en er veel over praten. Mick heeft mij bijvoorbeeld geholpen met het opzetten van een training, de Expeditiedag. Omdat we er veel over gepraat hebben en hij vervolgens met goede ideeën kwam.”
Mick: “In mijn geval is het iets lastiger. Er is geen echte opleiding waarmee je presentator wordt. Ook geen traject. Ik ben onlangs afgewezen op de TV Academy. Ik zag dat als een manier om een stapje dichter bij mijn droom te komen. Dat was natuurlijk zwaar balen, maar onder andere door aanmoediging van mijn vader toch de schouders er weer onder. Je moet onderaan de ladder beginnen en gewoon veel doen. Dat zeggen ze ook steeds: begin bij de lokale omroep, doe ervaring op, bouw je netwerk. Daarom ben ik nu bijvoorbeeld bij 1Twente af en toe radiopresentator, straks presenteer ik de opening hogeschooljaar bij Saxion. En dan zal de toekomst het leren…”
Hebben jullie tips voor anderen hoe ze dit aan moeten pakken?
“Poe, daar vraag je ons wat”, zeggen de vader en zoon in koor. Mick: “Ik denk dat het belangrijkste is dat je er staat als het niet goed gaat. Dus niet alleen als alles voor de wind gaat je dromen na jagen.” Jan: “Ik denk ook dat je alle kleine stappen moet kunnen zien die komen voordat je je uiteindelijke droom kan verwezenlijken. En elke stap is weer een motivatie aan jezelf. Daarnaast is het de ultieme uitdaging om van onbewust gedrag bewust gedrag te maken. Veel mensen gaan mee in de hectiek van de alledaagse dag. Maar waar gaat jouw vuurtje nu echt van branden? Als je je dromen nastreeft, moet er soms ook iets misgaan. En soms blijkt een droom een nachtmerrie, maar daar leer je van. Een van mijn stiekeme dromen is bijvoorbeeld dat ik graag liedjes zou willen schrijven en zingen, maar ik ben A-muzikaal en ik zing vals. Dat werd een aantal jaren geleden pijnlijk duidelijk tijdens een sessie met Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk, haha. Tja, je kan niet alles hebben…”
Fotografie: Rikkert Harink
Ben jij bij de Opening Hogeschooljaar 2022-2023?
Wil je ook bij de start van het nieuwe studiejaar zijn en de opening hogeschoojaar bijwonen? Meld je dan aan via onze eventpagina.