Laura
Onderwijs

Alumnus Laura wist niet wat ze wilde studeren en is nu doorgegroeid tot manager zorg (in opleiding) bij Carintreggeland

Leestijd Minuten

Laura ter Haar ontdekte, nadat ze stopte met een studie, wat haar echt lag en begon met de opleiding Verpleegkunde bij Saxion. Later volgde ze naast haar fulltimebaan bij Carintreggeland de master Health Care and Social Work. Afgelopen september heeft ze de stap gezet om door te groeien naar manager zorg binnen Carintreggeland. In dit interview vertelt Laura over haar ervaringen en hoe ze is gekomen waar ze nu is. “Ik zag het altijd als iets slechts dat ik niet goed wist wat ik wilde, maar uiteindelijk vond ik door te kijken naar mijn interesses iets wat mij goed ligt.”

Hoi Laura, voordat je verpleegkunde ging studeren, studeerde je pedagogische wetenschappen. Hoe ging dat?

“Ik ben ten eerste niet direct na mijn vwo gestart aan een studie. Ik wist niet goed wat ik wilde studeren en had daarom ook een heel breed profiel. In de 6e zakte ik net op één vak en ik ben toen bij Saxion het VAVO-hoger onderwijs traject gaan volgen om dat vak te halen. Daarnaast volgde ik bij Saxion ook een jaar lang Bedrijfskunde, hier miste ik alleen de connectie met de mensen. Ik wist toen dat ik richting het maatschappelijke stukje wilde. Daarom ben ik naar Groningen verhuisd om pedagogische wetenschappen te studeren. De verandering was alleen in het alle opzichten te groot en ik kwam erachter dat de focus van een wetenschappelijke studie op onderzoek doen niet bij mij paste. Ik ben toen na een half jaar gestopt.”

Waarom heb je er toen voor gekozen om verpleegkunde te studeren?

“Naast mijn baantje in de horeca ben ik, nadat ik stopte met pedagogische wetenschappen, in een verpleeghuissetting in Ootmarsum in de huishouding gaan werken, waardoor ik in aanraking kwam met de gezondheidszorg. Ik kwam erachter dat dat mij wel lag. Vanuit daar heb ik besloten om Verpleegkunde te studeren bij Saxion, waar ik mijn draai heb gevonden en nooit spijt van heb gekregen. Ik zag het altijd als iets slechts dat ik niet goed wist wat ik wilde, maar uiteindelijk vond ik door te kijken naar mijn interesses iets wat mij goed ligt.”

Hoe ben je bij Carintreggeland terecht gekomen?

“In het laatste half jaar van hbo-v kwam ik in aanraking met duaalstudenten die al in de wijk werkzaam waren als verpleegkundige. Via hen kreeg ik mee hoe die werkzaamheden eruitzagen. Dat leek mij toen ook wat voor mij. Verschillende interesses van mij kwamen hier namelijk in samen. Via mijn familie kwam ik uiteindelijk terecht bij de vacature voor wijkverpleegkundige bij Carintreggeland in Oldezaal. Daar heb ik met heel veel plezier mogen werken. Carintreggeland heeft ‘waardevol werken’ in hun visie benoemd, voor mij voelde dat ook daadwerkelijk zo.”

Daarna ben je toch nog een master gaan doen, waarom wilde je dat graag?

“Ik werkte als wijkverpleegkundige, maar merkte ondertussen dat mijn interesse verschoof naar het organisatorische gedeelte. Ik was meer geïnteresseerd in hoe Carintreggeland omging met nieuwe ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg, zoals inzet van hulpmiddelen en technologieën. Ik zocht meer uitdaging en heb dat ook met mijn manager zorg besproken. Toen kwam ik samen met een collega (Nienke van Wessel) bij de master Health Care and Social Work terecht. Daar viel voor mijn gevoel eigenlijk alles samen. Beiden hadden we hier een goed gevoel bij. Wij zijn toen samen die master gestart. Ik zag het echt als verdiepingsslag om nieuwe dingen te leren en mij verder te ontwikkelen.”

Tijdens je master was je dus ook volledig aan het werk?

“Ja, ik had een volledig contract van 36 uur. Wel had ik een regeling getroffen waarbij ik 4 uur per week kon besteden aan de studie, dus dat was echt heel fijn. De rest deed ik dan wel in mijn eigen tijd, dus dat was even bikkelen en vooral aan het begin ook zoeken. Ik heb het uiteindelijk absoluut niet als vervelend ervaren omdat het gewoon zoveel raakvlakken had met wat ik deed en wilde. Ik kon veel dingen uit de master toepassen in de praktijk en kon opdrachten van de master uitvoeren bij Carintreggeland. Je hebt voor de master een werkgever nodig die je daarin support en kan helpen en daar was Carintreggeland heel fijn in.”

Door de arbeidsproblematiek zijn er in veel sectoren vacatures in overvloed. Wanneer je afgestudeerd bent als hbo-v’er kan je bijna overal aan het werk. Dat geeft je nu heel mooi de kans om goed te kijken naar welke organisatie bij jou past.

Waar ben je nu mee bezig binnen je werk?

“Momenteel volg ik het traineeship tot manager zorg binnen Carintreggeland, wat een mooie stap is naar aanleiding van de master. In juni 2021 ben ik afgestudeerd aan de master en toen kwam in april 2022 de vacature voor het traineeship tot manager zorg online. Als manager zorg hoop ik een steentje bij te dragen aan de veranderingen binnen de organisatie en de gezondheidszorg. Ik heb nu nog veel te leren, maar ik heb er zin in.”

Ben je nu ook nog werkzaam in de wijk zelf?

“Nee, dat niet. Ik ben nu echt fulltime met het traineeship bezig in st. Elisabeth in Delden. Mijn wijkverpleegkundige functie heb ik daarvoor losgelaten. Het was een bewuste keuze om te solliciteren op de functie van manager zorg in opleiding.”

Kan je veel van je master toepassen in je werk?

“Ja, dat zeker. Ik denk ook wel dat het een proces is en dat je dingen niet eens heel bewust toepast. Je leert tijdens de master zelf een visie te vormen en op een bepaalde manier te denken. Dat neem je mee in je werkzaamheden. Voor een vak binnen de master heb ik een beleidsstuk geschreven over positieve gezondheid, dat is een andere manier van kijken naar gezondheid en zorg. Wat prettig is voor de mens zelf, maar ook een manier van denken die we nodig hebben in toekomst om de zorg draaiende te houden. Toen ik daarmee bezig was, merkte ik dat er meer onderzoek naar gedaan kon worden. In het laatste jaar van de master ben ik daarom onderzoek gaan doen naar hoe verpleegkundigen en verzorgenden binnen Carintreggeland kunnen werken volgens het gedachtegoed positieve gezondheid. Wat nu mooi is om te zien is dat het heeft bijgedragen aan een verandering binnen Carintreggeland. Ik merk dat ik daarin betrokken ben en ik vind het leuk dat ik dat mee kan nemen vanuit die studie.”

Wat vond je het leukste aan je master?

“Wat ik erg fijn vond aan de master waren de korte lijntjes met de docenten en de kleine groepjes van studenten. Dit droeg voor mij bij aan het leerproces en maakte de master erg persoonlijk. Docenten waren betrokken bij je studie/werkbalans en de studiebegeleiding was erg fijn. Ook wat betreft de lesstof werd er uitgebreid aandacht besteed aan de onderwerpen en liep het niet te veel door elkaar. De lessen waren ook van hoog niveau.”

Heb je nog tips voor andere afgestudeerden?

“Ik heb vooral een algemene tip. Door de arbeidsproblematiek zijn er in veel sectoren vacatures in overvloed. Wanneer je afgestudeerd bent als hbo-v’er kan je bijna overal aan het werk. Dat geeft je nu heel mooi de kans om goed te kijken naar welke organisatie bij jou past. Kijk bijvoorbeeld wat organisaties in hun visie hebben staan en hoe zij werken en of dat aansluit bij jou. Houd vooral goed in gedachten of jouw eigen capaciteiten en vaardigheden passen bij de vacature. Dat is denk ik heel belangrijk, want dat beïnvloedt uiteindelijk je werkplezier.”

Gerelateerde artikelen

Veronique Onderwijs

Voor alumnus Véronique is geen dag hetzelfde bij de Goede Woning: ‘Na drie jaar verbaas ik me soms nog’

30 november 2022
Serdal Onderwijs

Serdal ontdekte bij Albert Heijn zijn passie voor social work

16 november 2022
DaniekMarcus.jpg Onderwijs

Alumnus Daniek is voor Grolsch altijd op zoek naar talent: ‘Ik heb elke dag minimaal één sollicitatiegesprek’