Lotte Jansen
Corporate

‘Bij Saxion kan ik werken aan mijn eigen ontwikkeling én aan die van anderen’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Verschillende vakgebieden verbinden, snel schakelen tussen taken: het is Lotte Jansen op het lijf geschreven. Anderhalf jaar geleden startte ze als Corporate Trainee bij Saxion en onlangs kreeg ze het mooie nieuws dat er een functie voor haar is. Wie is deze duizendpoot, die onderwijs en onderzoek verbindt? “Ik krijg wel eens de vraag hoe ik zo makkelijk kan switchen tussen taken en projecten. Of ik daar ik niet gek van word. Maar het past juist heel goed bij me.”

Na haar studie Technische Bedrijfskunde startte Lotte Jansen haar traineeship bij Saxion. Op twee plekken tegelijk: bij TechYourFuture en bij het lectoraat Employability Transition van de Academie Mens en Arbeid. Een combinatiebaan dus. Eentje die haar goed bevalt, vertelt ze: “Ik kom op allerlei plekken, werk met een groot team van collega’s en ben veel op pad. Het past bij me om niet alleen maar op kantoor te zitten. Ja, ik vind het erg leuk om een combinatiebaan te hebben.”

Studenten begeleiden

Wat houdt die combinatie in? “Voor beide functies werk ik elk twee dagen. TechYourFuture is een expertisecentrum op het gebied van Techniek en Onderwijs, dat verbonden is aan Saxion en andere onderwijsinstellingen. Daar ben ik onderzoeker, maar we slaan ook de brug naar het onderwijs, werkveld en maatschappij. Bij het lectoraat ben ik onder andere betrokken bij de Technohub Inclusieve Technologie (TINT, red) in Apeldoorn. Daar houdt mijn werk ook in dat ik studenten van verschillende opleidingen begeleid: Human Resource Management, Toegepaste Psychologie en Technische Bedrijfskunde. Al die vakgebieden komen samen in verschillende projecten. Zelf heb ik ook Technische Bedrijfskunde gestudeerd. Daarbij lag de nadruk op de efficiency van processen. Ik miste de menselijke kant. Je kunt wel kijken hoe processen sneller, beter of goedkoper kunnen, maar er is ook nog een andere invalshoek: hoe kunnen we ervoor zorgen dat juist de mens in dit proces groeit?”

Je kunt wel kijken hoe processen sneller, beter of goedkoper kunnen, maar er is ook nog een andere invalshoek: hoe kunnen we ervoor zorgen dat juist de mens in dit proces groeit?

Lotte Jansen
Lotte Jansen over haar werk bij Saxion

Vertaaloortjes en VR-brillen

De Technohub Inclusieve Technologie in Apeldoorn richt zich op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, legt Lotte uit. “Mensen die vanuit een uitkering komen, of die door de oorlog in Oekraïne hun thuisland moesten ontvluchten. Het zijn soms schrijnende verhalen. Die komen bij onze partner, werk-leerbedrijf Lucatro binnen. Vaak spreken ze de taal niet. Wij onderzoeken hoe technologie hen kan helpen om toch aan de slag te kunnen. Bijvoorbeeld door het gebruik van vertaaloortjes, een soort AirPods, waarmee je elkaar door het uitwisselen van korte zinnen in je eigen taal toch kunt verstaan. Daardoor kunnen deze mensen aan de slag bij bedrijven in de regio. Wij ontwikkelen de technologie niet, maar doen wel onderzoek naar de werking en optimale inzet daarvan.” Als tweede voorbeeld noemt Lotte de inzet van VR-brillen waarmee mensen kennis kunnen maken met een nieuwe baan, bijvoorbeeld door te werken in de groenvoorziening of de horeca. Het maakt de stap naar een sollicitatie kleiner. “Daarin begeleid ik studenten, individueel of in een team, die aan dit onderzoek werken. Bijvoorbeeld met hun stage of afstuderen.”

Grote projecten

En dan is er nog die andere kant, voor TechYourFuture, waarbij Lotte zich mocht bezighouden met grote projecten, zoals RoboTAO. Ze ontwikkelde met een team onderwijs voor het werken met Cobots, op niveau 2, 3 en 4 voor vakschool SMEOT in Hengelo. Erg interessant, vond ze: “Met elkaar hebben we gekeken hoe we een aantrekkelijk lespakket konden samenstellen waarbij studenten leerden om te werken met een Cobot. Dat project is nu afgerond. Nu ben ik betrokken bij grote projecten als Gas Erop en HYGENESYS. Dat eerste onderzoek richt zich op learning communities in de installatiebranche. In tien weken pakken we een complex vraagstuk aan, met monteurs, leerling-momenteurs, binnendienstmedewerkers, HRM’ers en docenten van het mbo en hbo. Vanuit al die disciplines kijken we over vakgebieden heen. Dat gebeurt intern, bij een bedrijf. Groter wordt het, wanneer we met allerlei bedrijven uit de regio op het gebied van waterstof samenwerken in het project HYGENESYS. Dan trekken we breder op, met een overkoepelend vraagstuk op het gebied van de energietransitie.”

Lotte Jansen

Lotte Jansen: "Met ons onderzoek en onderwijs willen wij juist de afstand tussen vraag en aanbod verkleinen. Dat vind ik ontzettend waardevol om te mogen doen."

Voorhoede

Het zijn zomaar enkele voorbeelden van de werelden waarin Lotte zich begeeft. Lukt het haar goed om haar aandacht te verdelen tussen al die taken en projectgroepen? “Dat vind ik juist heel fijn. Ik krijg wel eens de vraag hoe ik zo makkelijk kan switchen. Of ik daar ik niet gek van word. Maar het past juist heel goed bij me. Ik vind het hartstikke leuk om op maandagochtend in Apeldoorn te starten met het begeleiden van studenten en ’s middags in Almelo bij een learning community aanwezig te zijn. Het geeft me energie. Ik kan niet zo goed stilzitten. En het mooie bij Saxion is: je bent daar vrij in. Ik heb aangegeven dat deze manier van werken goed bij me past, maar ik heb ook collega’s voor wie dat anders is. Daardoor hebben zij andere accenten in hun werk. En dat is prima. Laat mij maar in die voorhoede staan. Mijn omgeving omschrijft me ook vaak als energiek, geïnteresseerd en betrokken. Ik ben vaak degene die de feestjes of weekendjes-weg organiseert. En ik vind mezelf ook een sociaal betrokken mens. Een goede werkrelatie is daarom ook belangrijk voor me. Die geeft een fijne basis om samen te kunnen werken. Saxion is ook een grote organisatie, maar ik maak de dingen in mijn werk juist klein en behapbaar. Door te focussen, kan ik de vaart maken die ik wil.”

Ontzettend waardevol

Vindt ze dat ze door deze dubbelfunctie het verschil in de wereld van morgen kan maken? “Ja, het werkt eigenlijk twee kanten op. We zijn bezig met technologie en de duurzame inzet van mensen. Dat is écht nadenken over de wereld van morgen. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is een grote groep. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat een groot deel van hen aan het werk komt. In eerste instantie bij werk-leerbedrijven, maar later ook regulier. Het huidige personeelstekort kunnen we voor een deel opvangen door deze doelgroep met hulp van technologie aan werk te helpen. Er kan veel meer dan wij denken en mensen kunnen zélf ook meer dan ze denken. Voor bedrijven is het soms lastig, onbekend terrein. Met ons onderzoek en onderwijs willen wij juist die afstand tussen vraag en aanbod verkleinen. Dat vind ik ontzettend waardevol om te mogen doen.”

Ik maak de dingen in mijn werk juist klein en behapbaar. Door te focussen, kan ik de vaart maken die ik wil.

Lotte Jansen
Lotte Jansen over haar werk bij Saxion

Netwerk opbouwen

Beveelt Lotte werken bij Saxion aan? “Absoluut. Voor mij was het Corporate Traineeship een hele goede opstap naar een baan. Ik kan me voorstellen dat dat voor meer mensen zo is, vlak na hun studie. Het afgelopen anderhalf jaar kregen we als trainees echt de tijd om samen te zijn met onze groep van zestien mensen. We zijn allemaal zo’n beetje in de leeftijd van 22 tot 30 jaar en krijgen een mooi aanbod voorgeschoteld. Bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en lean werken. We bezoeken samen andere bedrijven of organisaties, bespreken casussen in ons eigen werk, dingen die leerzaam of lastig zijn. Je merkt dat je daardoor binnen Saxion een waardevol netwerk opbouwt.”

In dienst

En als ze vooruit kijkt? Hoe ziet haar eigen toekomst eruit? “Deze zomer komt mijn traineeship ten einde en krijg ik de kans om in dienst te komen bij Saxion. Ik blijf werken voor het lectoraat en voor TechYourFuture. Daarnaast biedt Saxion me de kans om een deeltijd-master Bedrijfskunde te volgen. Ik ga dus ook weer een universitaire studie doen. Het is fijn dat Saxion me daarin stimuleert. Toen ik hoorde dat ik mocht blijven, dacht ik: ze hebben wel echt vertrouwen in me. Ook in de aanloop naar de master vind ik Saxion steunend. Zeker omdat ik er nog wat over twijfelde. Maar het traineeship, het doorgroeien naar deze vaste baan én de master geven me het gevoel dat ik een heel mooi pad aan het bewandelen ben.”

Fotografie: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Kom werken bij Saxion
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

22 april 2024
Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede Corporate

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede

20 april 2024
Onderzoek

Lector Theo de Bruijn maakt de balans op: ‘Het is nog steeds pionieren’