Cas Niehoff
Ondernemerschap

Cas levert ambachtelijke bonbons uit Twente: 'Ik wil mensen net zoveel laten genieten als dat ik zelf doe'

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Cas Niehoff is derdejaars student Technische Bedrijfskunde. In dit interview vertelt hij over zijn bedrijf CN Bonbons, waar hij inmiddels al drie jaar trotse eigenaar van is. Cas maakt gepersonaliseerde bonbons voor bedrijven: “Bij CN Bonbons creëer ik chocoladecreaties met eindeloze mogelijkheden.”

Hoe ben je begonnen met het maken van bonbons? 

“Ik kom uit het hoogsegment van de horeca, waar ik meer dan vijf jaar ervaring heb opgedaan in de keuken. Tijdens mijn werk is mijn passie voor chocolade ontstaan en heb ik geleerd om bonbons te maken. Een keerpunt in mijn leven was het moment dat ik ernstig ziek werd. Toen heb ik een Make-A-Wish dag gehad. Hier heb ik bonbons gemaakt met Hidde den Brabander. Deze ervaring heeft mijn hart geraakt en toen ik herstelde, voelde ik de sterke wens om iets terug te doen voor deze stichting. Ik besloot bonbons te maken als een manier om mijn dankbaarheid te tonen. Wat begon als een bescheiden actie, groeide al snel uit tot iets veel groters dan ik had verwacht. Mensen kwamen na de actie terug en vroegen me of ik deze bonbons permanent wilde blijven maken. “ 

Waar staat CN Bonbons voor? 

“Bij CN Bonbons staat creativiteit en maatwerk centraal. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën en de lekkerste recepten om mijn klanten te verrassen. Of het nu gaat om een bedrijfsgeschenk, een speciale gelegenheid of een evenement: ik zorg ervoor dat elke chocoladecreatie een unieke en onvergetelijke ervaring wordt.” 

Wie zijn de klanten van CN Bonbons? 

“Mijn specialisatie ligt bij het bedienen van de horeca. Ik maak unieke bonbons voor bedrijven, voorzien van logo's. Op die manier kunnen bedrijven zich op een onderscheidende manier presenteren en indruk maken op klanten, partners en medewerkers.” 

Wat was de eerste bonbon die je hebt gemaakt? 

“Ik ben een enorme fan van oreo-koekjes en karamel, en ik heb een grote liefde voor aardbeien. Het was met deze ingrediënten in gedachten dat ik mijn allereerste bonbons maakte. Dit specifieke receptuur is heel belangrijk voor mij, omdat hiermee CN Bonbons is ontstaan en het tevens een blijvende herinnering is aan mijn ervaring met Make-A-Wish.” 

Je studeert Technische Bedrijfskunde en hebt een creatieve onderneming. Hoe ervaar je die combinatie? 

"Ik beheerste de vaardigheid van het maken van bonbons uitstekend. Echter, het opbouwen van een bedrijf eromheen is een hele uitdaging. Daarom sloot de studie Technische Bedrijfskunde het beste aan bij mijn behoefte. Hierdoor kan ik mijn creatieve ideeën omzetten in tastbare producten en tegelijkertijd mijn processen efficiënt beheren. Dit stelt me in staat om kosteneffectief te blijven groeien." 

Het opbouwen van een bedrijf eromheen is een hele uitdaging. Daarom sloot de studie Technische Bedrijfskunde het beste aan bij mijn behoefte.

Hoe is de combinatie tussen het ambacht en de industrialisering, wat geleerd wordt bij Technische Bedrijfskunde? 

“Op sommige momenten kan dit uitdagend zijn, omdat er verschillende belangen ontstaan. Enerzijds heb je het ambachtelijke aspect, wat resulteert in een inefficiënter proces. Anderzijds heb je de industrialisering, een concept dat wordt geleerd in Technische Bedrijfskunde, waardoor het proces sneller en efficiënter verloopt.” 

En hoe ontwikkelen de nieuwe technieken in de chocoladewereld zich?  

“Op dit moment vindt er een aanzienlijke industrialisatie plaats in de wereld van chocolade. Vanwege een tekort aan ambachtslieden en de vergrijzing van degenen die er nog zijn, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van machines.” 

Hoe sta jij hier als ondernemer in? 

“Voor mij heeft het twee kanten. Aan de ene kant is het noodzakelijk om met deze machines te werken, omdat we anders niet aan de vraag kunnen voldoen. Aan de andere kant doet het ook pijn, omdat het ambacht zo prachtig is.” 

Wat is er zo leuk aan chocolade maken? 

“Met niets beginnen en iets creëren waar anderen intens van kunnen genieten, dat is waar mijn passie ligt. Ik wil mensen net zoveel laten genieten als dat ik zelf doe. Buiten de lijntjes kleuren en de beste combinaties bij elkaar toveren, is mijn doel. Waarom zou mijn chocolade standaard moeten zijn als ik zelf ook uniek ben?” 

Wat zijn unieke combinaties?  

“Wat mijn bonbons echt bijzonder maakt, is dat ik ervoor kies om gekarameliseerde witte chocolade te gebruiken in plaats van de standaard melkchocolade. Op die manier is mijn stracciatella-karamel bonbon ontstaan. Door het gebruik van witte chocolade en de toevoeging van karamel, krijgen de bonbons een unieke smaak en creëer ik zowel unieke als overheerlijke smaakcombinaties.”  

Waar haal je je producten? 

“Ik ga op zoek naar de meest bijzondere combinaties en haal mijn producten zoveel mogelijk bij lokale bedrijven in Twente. Een bonbon mag lekker smaken, maar ik vind dat een bonbon ook een verhaal met zich mee moet dragen.” 

Hoe laat je je inspireren voor een nieuw recept? 

"Ik kom vaak op verschillende smaken door de klassieke smaken uit recepten in een bonbon te krijgen. Zo eten wij hier thuis al een aantal jaar yoghurt met verse aardbeien erin. Dit vond ik zo lekker, dat ik besloot er chocolade bij te voegen en er een bonbon van te maken.”

Heb je tips voor studenten die ook een onderneming willen beginnen? 

“Wanneer je een idee hebt, aarzel dan niet om het uit te proberen. Onderzoek je concurrentie en zoek naar dat unieke concept dat nog niet bestaat. Hoe langer je het uitstelt, hoe meer kansen je onbenut laat.” 

Schrijf je in voor de minor Werkgever van de Toekomst

Ben jij ook ondernemend en wil je graag een minor volgen waarin je een bedrijf kan ontwikkelen? Schrijf je in voor de minor Werkgever van de Toekomst. Bekijk het aanbod van het Saxion Centrum van Ondernemerschap. 

Deel je verhaal! 

Elke eerste woensdag van de maand spreken we studenten met een eigen onderneming. Ken of ben jij ook zo'n student? Mail dan naar nieuws@saxion.nl

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Ondernemers Award-winnaar Bram Kuipers ontdekte tijdens minor hoe hij zijn bedrijf kan laten groeien

16 oktober 2023
Ondernemen als bijbaan: zo doe je dat Ondernemerschap

Ondernemen als bijbaan: iets voor jou?

13 september 2022
Noa Lohuis en Babet Jansen Ondernemerschap

Hoe Noa en Babet hun passie voor hospitality bundelden: ‘We dachten: dit kunnen wij ook!’