Deeltijd opleiding Saxion
Onderwijs

‘Ik heb altijd al geweten dat ik in de zorg wilde werken’

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Mayke Schipholt (27 jaar) heeft altijd al geweten dat ze in de zorg aan de slag wilde. Het is haar met de paplepel ingegoten: haar moeder is ook verpleegkundige. Na succesvol afronden van haar bacheloropleiding hbo-verpleegkunde en relevante werkervaring bij onder andere een huisartsenpost besloot ze om de master Advanced Nursing Practice te gaan volgen, die ze afgelopen zomer afrondde.

Hoi Mayke, waarom heb je besloten om de master Advanced Nursing Practice te volgen?

"Tijdens mijn stages en bijbaan op de huisartsenpost kwam ik vaak in aanraking met verpleegkundig specialisten. Ik zag hoe ze de praktische ervaring als verpleegkundige (aan het bed) uitstekend konden inzetten en zo – in mijn optiek - een grote meerwaarde leveren aan de kwaliteit van de zorg. Hierdoor werd met mijn wens om zelf verpleegkundig specialist al enigszins aangewakkerd.

Nadat ik mijn bacheloropleiding Verpleegkunde had afgerond, ben ik aan het werk gegaan op een medisch psychiatrische unit. Ik had zowel interesse in de psychiatrie als de somatiek. Op deze afdeling kwam dat mooi samen. Na 2,5 jaar ben ik overgestapt naar de acute opname afdeling in het ziekenhuis. Door deze switch kwam ik er wel achter dat mijn hart toch echt meer bij psychiatrie ligt. Ik heb daarom gesolliciteerd voor de functie van Verpleegkundig specialist in opleiding bij mijn vorige werkgever. Daarvoor heb je wel de kennis nodig, en daarom ben ik gestart met de master Advanced Nursing Practice!"

Gun jezelf rust. Uit de rust komt de kracht. Als je minder denkt, kun je veel meer dan je dacht!

Deeltijd opleiding Saxion
Mayke Schipholt, die deze zomer haar master afrondde, over de balans tussen studie, werk en privé

Het lijkt me dat je dan behoorlijk druk was – een baan én een master tegelijk. Hoe combineerde je dit met werk en privé?

"Werk, studeren en je privéleven is soms lastig te combineren. Soms kun je niet alles doen wat je zou willen doen. Voor mij werkte het om goed te plannen, maar ook de tijd te nemen voor ontspannende activiteiten. Gun jezelf rust. Uit de rust komt kracht. Als je minder denkt, kun je veel meer dan je dacht! Een goede balans is dus belangrijk. Waar ik eerder probeerde rondom deadlines alleen maar bezig te zijn met mijn studie en werk, deed ik dat later anders. Ik deed ook leuke dingen, omdat ontspanning ook echt bijdraagt aan een goede focus en het ervoor zorgt dat je mentaal gezond blijft."

Hoe zorgde je ervoor dat je de rust kon bewaren voor jezelf?

"Ik probeerde de lat niet te hoog te leggen voor mezelf. En ik nam soms genoegen met minder. Het is niet erg als je iets moet herkansen. Wat ik vooral merk is dat ik daar juist veel productiever van werd. En nog een tip: praat met je studiegenoten. En dan vooral de uitdagingen die je tegenkomt. Je kunt elkaar hier ontzettend goed bij helpen."

Hoe pas jij jouw opleiding toe in de praktijk?

"We kregen ontzettend veel verschillende vakken aangeboden tijdens de studie. Denk hierbij aan communicatie, onderzoek en innovatie. Maar ook over somatische en psychische problematiek. De opgedane kennis pas ik zo snel mogelijk toe in de praktijk, en vraag daarna feedback van mijn werkbegeleider. Een voorbeeld is het toepassen van gesprekstechnieken ten aanzien van het afnemen van een anamnese of het opstellen van een medicamenteus behandelplan."

In de toekomst zou ik graag nog ervaring willen opdoen in de klinische GGZ. Dan hoop ik anderen te kunnen enthousiasmeren voor het beroep van Verpleegkundig GGZ, en anderen in opleiding te kunnen helpen in hun leerproces.

Deeltijd opleiding Saxion
Mayke over haar toekomstplannen

Klinkt gevarieerd, maar vooral heel interessant! Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

"Nou, dat je dus ontzettend veel kennis en ervaring opdoet, en je daarnaast kan fungeren als zelfstandig behandelaar. Het verbreden en verdiepen van mijn kennis en vaardigheden past daarnaast goed bij mij: ik ben altijd iemand die op zoek is naar een uitdaging. En die zul je zeker vinden bij deze master! En ik moet zeggen: het studeren bij Saxion ervaar ik als erg positief. De organisatie is goed geregeld, en het is prettig dat wat je leert je direct kunt toepassen in de praktijk!"

Wat gaan we in de toekomst van jou zien?

"Ik ben nu afgestudeerd als Verpleegkundig Specialist GGZ. Ik werkte hiervoor in de Ambulante GGZ, en dat beviel mij erg goed! In de toekomst zou ik graag nog ervaring willen opdoen in de klinische GGZ. Dan hoop ik anderen te kunnen enthousiasmeren voor het beroep van Verpleegkundig GGZ, en anderen in opleiding te kunnen helpen in hun leerproces. En daarnaast – totaal off topic – heb ik ook een grote passie voor horeca. Ik hoop dat ik hier nog een mooie combinatie in kan vinden!"

Afsluitend: heb je nog inspirerende tips voor anderen die deze master willen volgen?

"Balans is het allerbelangrijkste! Blijf bij jezelf, en neem ruimte voor ontspanning. Praat met je medestudenten, je bent niet alleen in je leerproces. En de stress zal zeker komen: maar accepteer dat feit, en zorg dat je hier niet in blijft hangen."

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Master Musculoskeletaal Onderwijs

Ervaringsdeskundige Ruben is bezig met zijn tweede deeltijdmaster: ‘Ik merkte dat ik een stukje verdieping nodig had’

08 juni 2023
verie Organisatie

Verie: 'De master leerde me draagvlak creëren'

21 juni 2021
brenda Organisatie

Brenda: 'Deze master geeft me veel nieuwe inzichten die direct toepasbaar zijn'