Studentenleven

Vijf tips om medestudenten te ontmoeten tijdens je nieuwe studie

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Het begin van een nieuwe studie kan spannend en overweldigend zijn. Naast het leren van nieuwe vakken en het ontdekken van je nieuwe school, is het belangrijk om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. Het opbouwen van een band met gelijkgestemde medestudenten kan je studententijd verrijken. In deze blog deelt Studentredacteur Elçin vijf handige tips om jou te helpen bij het ontmoeten van medestudenten.

Doe mee aan de INTRO van Saxion  

Naast de opleidingsintroductie van jouw studie organiseert Saxion knallende activiteiten voor de introductieweek. De INTRO is ervoor om de start van je studententijd te vieren en nieuwe mensen te ontmoeten! De INTRO is van maandag 28 augustus tot en met donderdag 31 augustus 2023. Per stad zijn er algemene activiteiten voor alle studenten. Voor dit gedeelte kun je je aanmelden. Lees hier meer over de INTRO

Word lid van studenten- (of studie-)vereniging 

Een studenten- (of studie-)vereniging is altijd een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Wat het verschil tussen deze twee verenigingen is, lees je hier. Kijk of jouw opleiding een studievereniging heeft of schrijf je in bij een studentenvereniging. Deelname aan activiteiten van de vereniging is de ideale manier om met anderen te praten en nieuwe vriendschappen te sluiten. 

Stel jezelf open 

Het kan intimiderend voelen  om nieuwe mensen aan te spreken, maar wees niet bang om een praatje te maken. Weet dat veel van je klasgenoten in dezelfde situatie zitten als jij. Het is spannend voor iedereen. Stap daarom naar voren en spreek je klasgenoten aan. Vraag of je erbij mag zitten, of je samen naar een college kan lopen en het gesprek zal daarna op gang komen. Wees ook bereid om anderen te helpen als je merkt dat ze hulp nodig hebben. Kleine interacties kunnen de weg vrijmaken voor het aangaan van nieuwe vriendschappen. 

Sluit je aan bij studiegroepen  

Tijdens je studie zul je ongetwijfeld studiegroepen vormen om samen te werken aan projecten of je voor te bereiden op examens. Maak van deze gelegenheid gebruik om je medestudenten beter te leren kennen. Werk samen aan opdrachten, stel vragen en wissel ideeën uit. Door samen te studeren, kun je niet alleen academisch profiteren, maar ook waardevolle sociale connecties opbouwen. 

Maak gebruik van online platforms 

Hogescholen hebben vaak online platforms en sociale media-groepen speciaal voor nieuwe studenten. Deze platforms zijn een uitstekende manier om van tevoren in contact te komen met medestudenten voordat de lessen beginnen. Je kunt vragen stellen, informatie uitwisselen en zelfs studiegroepen organiseren. Tegenwoordig zijn er ook vaak studiegerelateerde Discord- of WhatsApp-groepen waar je lid van kunt worden. Daarnaast heeft Bumble, naast een dating-functie, de functie om nieuwe vrienden te ontmoeten. Je kunt via dit onderdeel van de app mensen ontmoeten die ook op zoek zijn naar nieuwe vriendschappen. Als je nieuw bent in een stad, is dit zeker de moeite waard om te proberen.  

Lees ook: Handige apps voor je studie 

De start van een nieuwe studie biedt vele mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. Wees proactief, toon interesse in anderen en wees niet bang om uit je comfortzone te stappen. Onthoud dat veel andere nieuwe studenten zich ook een beetje onzeker voelen. Met deze vijf tips kun je met vertrouwen nieuwe medestudenten ontmoeten en je studentenleven tot een onvergetelijke ervaring maken! 

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn

19 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv