Feest
Studentenleven

Dit zijn de verschillen tussen een studievereniging en een studentenvereniging

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Help! Ga je net studeren, móet je al een boel informatie verwerken en dan word je tijdens de HOI ook nog eens benaderd door allerlei studieverenigingen én studentenverenigingen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en hoe weet je welke vereniging het beste bij jou past? (spoiler: je kunt met beide een feestje vieren)

Studievereniging

Eigenlijk zegt de naam het al een beetje: een studievereniging is studiegerelateerd. De vereniging wordt bestuurd door studenten van een bepaalde studie en is bedoeld voor studenten van diezelfde studie. 

Een studievereniging organiseert activiteiten die gericht zijn op gezelligheid (feestjes, jeeej!), maar faciliteert vaak ook informatieve bijeenkomsten, zoals een lezing van iemand uit jullie vakgebied. Op die manier kom je alvast in contact met bedrijven die interessant kunnen zijn als je op zoek bent naar een stage of zelfs een baan. 

Daarnaast bieden studieverenigingen vaak kortingen op schoolboeken, wat natuurlijk zeer gunstig is, omdat je als student vaak een stukje maand overhoudt aan het einde van je geld. 

Lid worden van een studievereniging kost vaak slechts enkele euro’s per jaar en een traditionele ontgroening is meestal niet aan de orde, al is een introductie wel gebruikelijk en kun je met de meeste verenigingen op introductiekamp.

Studentenvereniging

Een studentenvereniging kent ook het principe ‘door studenten, voor studenten’, maar richt zich niet op een bepaalde studie. Elke hbo- en wo-student kan lid worden, ongeacht studierichting of onderwijsinstelling. 

Een studentenvereniging is vooral gericht op plezier (feestjes, jeeej!), dus verwacht vooral geen uitgebreide symposia. Sterker nog: als je lid wordt van een studentenvereniging hoef je helemaal niet te weten wat symposia nou eigenlijk zijn. 

Een studentenvereniging heeft vaak een bepaald thema. Zo bestaan er verenigingen waar je kunt sporten, zoals studentenroeiverenigingen, maar zijn er ook verenigingen die zich richten op techniek of de beurshandel. 

Bij een studentenvereniging is het gebruikelijk om deel te nemen aan een ontgroening of een introductie. Op deze manier leer je in korte tijd veel mensen kennen en ken je in no time alle ins en outs van de vereniging. 

Bereid je voor!

Ben jij benieuwd welke studie- en studentenverenigingen er allemaal zijn in de Saxion-steden? Op onze website vind je een handig overzicht van alle verenigingen in ApeldoornDeventer en Enschede. Lees je in, kom erachter welke vereniging het beste bij je past en ga tijdens de HOI gericht op zoek naar de vereniging die jou leuk lijkt! Je wil er tenslotte na de HOI niet met je brakke kop achter komen dat je je in beschonken bui voor allerlei verschillende verenigingen hebt aangemeld…

Lees meer over de verenigingen

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: mislukking is de beste leermeester

04 december 2023
Maaike de Haas 2.jpg Onderwijs

Maaike de Haas maakte een educatieve les voor nieuwkomers in Nederland en won de Media & Onderwijs prijs

13 november 2023
Onderwijs

Berber ging via het mbo en hbo naar de universiteit: ‘Je moet je kwaliteiten op de juiste manier inzetten’