Bart Wessels / DJ BWESS (gebruikt met toestemming via Bart)
Onderwijs

Door de week studeert Bart HBO-ICT, in het weekend is hij DJ BWESS: ‘Ik mis geen les’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Misschien ben je ‘m wel eens tegengekomen in het uitgaansleven: als DJ BWESS draait Bart Wessels (28), tweedejaars student HBO-ICT, weekend aan weekend op de podia van Oost-Nederland. Doordeweeks schuift hij weer aan in de Saxion-schoolbanken. Hoe combineert Bart zijn succesvolle muziekcarrière met zijn studie? Een verhaal over hoofd en hart, over vallen, opstaan en recht op je doel afgaan: “Ik ben inmiddels een heel ander mens dan de zeventienjarige Bart die destijds bij Saxion begon.”

Na een korte nacht op maandagochtend tóch weer door de draaideur bij Saxion, op weg naar de eerste les: voor Bart Wessels is het niets nieuws. Wel een principekwestie: “Ik mis geen les! Door de week heb ik de focus op mijn studie, in het weekend op de muziek.” Het klinkt misschien simpel, wanneer er sprake zou zijn van een hobby, maar dat stadium is Bart Wessels, of beter gezegd BWESS, al jaren voorbij. De afgelopen jaren groeide hij uit tot één van de bekendste DJ’s van onze regio, maar kwam hij ook voor de nodige keuzes te staan. Vanuit zijn muziekstudio blikt hij vrolijk de camera in. Bart wordt omringd door alle instrumenten en apparatuur waarmee hij muziek componeert voor festivals, events en ook nog eens specifiek voor artiesten. Bijvoorbeeld voor eurodance-act Cascada (Bart: “Die ken je vast nog wel van de hit Everytime We Touch.”). En wie SLAM FM luistert, heeft BWESS ook wel eens langs horen komen. Daarnaast treedt Bart zo’n 170 keer per jaar op, in discotheken en op festivals in de regio.

Heel erg druk

Het zat er al vroeg in, die liefde voor muziek, vertelt hij: “Op mijn dertiende begon ik met het draaien van muziek. Mijn ouders kochten een klein mengpaneel voor me. Op een gegeven moment greep het me zó dat ik geld van ze mocht lenen om duurdere, betere apparatuur aan te schaffen. Toen ik vijftien was, had ik mijn eerste klusje te pakken. Ik mocht muziek draaien op schoolfeesten. Daarna volgde The Shamrock, een pub in Almelo. Op een gegeven moment kreeg ik zoveel aanvragen dat ik gewoon heel erg druk werd. De klussen werden groter. Ik besloot me destijds in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het ging zo hard dat ik er bijna fulltime mee bezig was.”

DJ BWESS3.jpg

"De klussen werden groter. Ik besloot me destijds in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het ging zo hard dat ik er bijna fulltime mee bezig was.”

Tweesprong

Met zijn havodiploma op zak stond de inmiddels zeventienjarige Bart voor zijn gevoel op een tweesprong. Het is inmiddels elf jaar geleden, maar hij herinnert het zich nog goed: “Ik dacht: ga ik verder met de muziek of schrijf ik me toch in bij Saxion om een hbo-opleiding te volgen?” Bart koos voor het laatste, al bleef hij zoveel mogelijk optreden als BWESS. Toch kwam hij na zeven weken tot de conclusie dat de opleiding Integrale Veiligheidskunde niet kon opboksen tegen zijn drive om fulltime met muziek bezig te zijn. “De muziek trok zó aan me. Die liefde was zo groot. Gelukkig kreeg ik steun van mijn ouders. Ze zeiden: Bart, je hebt er aanleg voor, je vindt het leuk, je verdient er al een inkomen mee…onze zegen heb je.” Toch stelden zijn ouders wel de voorwaarde dat Bart een diploma moest halen. “Toen ben ik naar het ROC van Twente gegaan. In Almelo kon ik in één jaar de Niveau 4 plus-opleiding Marketing en Communicatie volgen. Die heb ik met succes afgerond.”

Teleurstelling

So far, so good. Bart bouwde aan zijn muziekcarrière, kreeg steeds grotere optredens en maakte plannen om op zichzelf te gaan wonen, zelfs om een huis te kopen. Alles leek hem voor de wind te gaan, tot corona aan de knoppen draaide en de wereld plotseling stilzette. Ook die van Bart. “Net als bijna iedereen in de muziekwereld, was ik stevig de pineut. Ik ben gaan werken, omdat ik geen inkomen had: bij de GGD en bij een tuinmeubelbedrijf. Maar qua muziek lag alles stil. Ik kon het zelfs niet meer opbrengen om daar voor mezelf mee bezig te zijn. Door corona stortte mijn wereld in. En elke keer was er die teleurstelling, wanneer de lockdowns weer verlengd werden.”

"Door corona stortte mijn wereld in. En elke keer was er die teleurstelling, wanneer de lockdowns weer verlengd werden.”

Bart Wessels / DJ BWESS (gebruikt met toestemming via Bart)
Bart Wessels vertelt hoe hij voor de studie HBO-ICT bij Saxion koos, in combinatie met zijn muziekcarrière

HBO-ICT

Het deed Bart besluiten zich weer te oriënteren op een studie. Opnieuw bij Saxion. Vanwege het ruime aanbod én om in de regio te kunnen blijven studeren, vertelt hij. Een studiekeuzetraject hielp hem te ontdekken wat hij leuk vond. “Daar kwam wel iets uit: dat ik naast mijn passie voor muziek graag bezig ben mensen te helpen en te adviseren. Daarom koos ik voor HBO-ICT. Voor mijn werk als producer en componist werkte ik natuurlijk al volop met muzieksoftware, dus die feeling met ICT was er wel. Het voelde als een goed ‘Plan B’ voor naast mijn werk als BWESS, mocht er weer een lockdown komen.”

Verleidelijk

En zo begon Bart anderhalf jaar geleden opnieuw bij Saxion. Inmiddels zit hij halverwege zijn tweede jaar. Intussen verdween corona naar de achtergrond en ging ook de wereld weer open. Was het niet verleidelijk om opnieuw zijn studie aan de kant te zetten en weer vol voor de muziek te gaan? “Ja, maar ik wist óók heel goed hoe kwetsbaar ik was, dat alles zo weer kon stoppen. En hoe ik me gevoeld had in coronatijd. Dat was voor mij de doorslaggevende factor: dit wilde ik me niet nog een keer laten gebeuren. En toen ik me aanmeldde voor HBO-ICT wist ik bovendien niet hoe lang de coronamaatregelen nog impact zouden hebben op mijn werk als DJ en producer.”

DJ BWESS2.jpg

"Het voelde als een goed ‘Plan B’ voor naast mijn werk als BWESS, mocht er weer een lockdown komen."

Muziek als passie

Terug in de schoolbanken dus. Is Bart blij met zijn keus? “Ja, ik vind het echt een leuke opleiding. Natuurlijk moest ik er wel weer aan wennen om naar school te gaan en huiswerk te maken. Ik had tien jaar niet gestudeerd. Maar ik heb vorig jaar alles in één keer gehaald, op één herkansing na.” Toch staat Barts carrière als DJ bepaald niet on hold. Wel maakt hij in deze periode een duidelijke keus door alleen in het weekend te DJ’en, zoals hij het noemt. “Het is mijn passie, maar ik neem mijn opleiding heel serieus. Zo stel ik niets uit. Alles dat voor de opleiding moet gebeuren, pak ik direct aan. En ik plan alles heel goed. Misschien helpt mijn leeftijd ook mee. Ik ben inmiddels een heel ander mens dan de zeventienjarige Bart die destijds bij Saxion begon. Ik weet veel meer. En ik durf ook vragen te stellen in de klas, ben niet bang dat iemand me raar aankijkt. Een angst die ik nog wel eens bij klasgenoten zie. Ik ga veel rechter op mijn doel af. Uitstelgedrag past gewoon niet in mijn leven.”

Boulevard Outdoor

Ondertussen zijn er mooie muziekprojecten. Ook die vragen om vooruitwerken en goed plannen: “Momenteel ben ik al bezig voor de maand juni, voor het Boulevard Outdoor-festival in Wierden, waarvoor ik de audio maak. Net als voor het Moonstar Festival, dat een dag later op hetzelfde terrein plaatsvindt. Straks staan daar 10.000 bezoekers. Die klussen zijn zo groot, dat ik niet het risico kan lopen die deadline te missen. Dus het draait allemaal om plannen. Als Bart voor Saxion en als BWESS.”

Plan B

Voorziet Bart in de toekomst opnieuw een tweesprong, een keuzemoment? “Als ik straks mijn diploma heb, ga ik kijken waar ik sta. Misschien wil ik een parttime-baan in de ICT combineren met mijn werk als DJ en producer. Ik kan me voorstellen dat ik op mijn veertigste niet meer elk weekend in de kroeg wil staan. Dan is die baan in de ICT ook heel leuk, als Plan B. En als ik het tot die tijd kan combineren, dan is dat perfect. Ik laat het allemaal op me afkomen. Dat voelt als een handige en een verstandige keuze. Maar wat ik nu heb opgebouwd, laat ik niet meer los. Daarvoor is de liefde voor muziek te groot.”

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Remco, Bodhi en Adrian hebben een slimme oplossing om online je favoriete kleding te passen Onderzoek

Slimme oplossing om online je favoriete kleding te passen

08 mei 2018
Montana Aerts Onderwijs

Montana Aerts treedt in de voetstappen van haar vader: naast student is ze kickbokser en model

11 april 2024
HBO ICT - ITS in the game.jpeg Organisatie

Game on! Eerstejaars studenten HBO-ICT ontwikkelen eigen game