Wat zijn microcredentials? Een uitleg
Onderwijs

Wat zijn microcredentials? Een uitleg

Nadi
Nadi Egbers - Zoetebier Leestijd Minuten

Flexibel onderwijsaanbod dat aansluit bij Leven Lang Ontwikkelen (LLO): met behulp van microcredentials wordt dat nog makkelijker gemaakt.

Na je afstuderen ben je nog lang niet uitgeleerd. Een Leven Lang Ontwikkelen is waar het tegenwoordig om draait. Dat kan in de vorm van een bachelor, master of associate degree, maar ook door bijvoorbeeld cursussen of modulen te volgen. 

Voor die laatste groep zijn er nu microcredentials. Microcredentials maken flexibele professionalisering en een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) nóg toegankelijker.  

Microcredentials, wat zijn dat? 

'Een microcredential is een digitaal certificaat voor een zelfstandig af te ronden onderwijseenheid met een grootte van 3 – 30 EC met accreditatiewaardig niveau, kwaliteitskeurmerk en een erkende waarde voor de doelgroep professionals.' Dat is wat de website van de landelijke pilot Microcredentials erover zegt. Makkelijker gemaakt: met een microcredential op zak heb je een betrouwbaar certificaat waarmee je als professional kunt aantonen dat je een kleinere onderwijseenheid hebt afgerond. 

Waarom zijn microcredentials zo handig? 

Met Microcredentials kun je jezelf een leven lang bewezen (door)ontwikkelen. Microcredentials worden binnen en buiten onderwijsinstellingen erkend. Omdat het een digitale erkenning is heeft het veel informatie in zich, meer dan een regulier papieren certificaat. Zo is altijd duidelijk wie welke microcredential heeft gehaald en wat de waarde hiervan is.  

Voordelen van microcredentials 

Voor jou als professional zitten hier veel voordelen aan, zoals bijvoorbeeld flexibel onderwijs. "Het doel van microcredentials is dat het onderwijs meer flexibel kan worden. Zo zou je bij verschillende onderwijsinstellingen microcredentials kunnen halen, waardoor je een persoonlijk 'maatwerktraject' samenstelt die mogelijk vrijstellingen geven indien je nog verder wilt in een diploma-gericht traject.", vertelt projectleider Ellen Oostenenk.

Je volgt op deze manier dan alleen onderwijs dat écht aansluit bij jou en je loopbaan. Microcredentials hebben als ander doel het sneller inspelen op de behoefte van het werkveld en de arbeidsmarkt, met accreditatiewaardig onderwijs.  

Microcredentials binnen Saxion 

Momenteel worden een aantal modulen van Saxion met een erkenning in de vorm van een microcredential uitgegeven. Dit gaat om zowel bestaand als nieuw ontwikkeld onderwijs. Deze week worden de eerste microcredentials binnen Saxion uitgereikt.  

Lees meer:

Nadi

Nadi Egbers - Zoetebier

Hi! Ik ben Nadi, leuk je te ontmoeten. Ik werk als verhalenmaker bij Saxion. Daarnaast ben ik gek op familie, astrologie, reizen, verhalen en nieuwe kennis. Koffie/contact? Leuk! Dat kan via nieuws@saxion.nl of LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

Vijf studenten bij Saxion Organisatie

Deelname Saxion in landelijke pilot microcredentials

20 september 2022
Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity

25 april 2024
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?