Studie-inhoud

Deze vierjarige deeltijdopleiding kent een brede basis in studiejaren 1 en 2 en een specialisatie in studiejaren 3 en 4 in Gezondheidspsychologie, Gedrag & Technologie of Arbeids- & Organisatiepsychologie. In overleg met je studiecoach kun je keuzes maken in de volgorde en het tempo waarin je de modulen uit volgt, passend bij jouw behoeften en mogelijkheden. Heb je al (veel) relevante werkervaring, dan kun je wellicht sneller studeren. De opleiding kent geen verplichte stage, maar wel een module waarin je relevante werkervaring aantoont. Je bepaalt zelf hoe en waar je die werkervaring aantoont, waardoor het mogelijk is dat je de opleiding met een half jaar verkort. Voor deze opleiding heb je een relevante praktijkomgeving nodig waarin je je beroepsproducten realiseert.

 • Plaats

  Deventer

 • Studiebelasting

  (reguliere route) 20 uren / Zelfstudie 15 uren

 • Resultaat

  Bachelor 240 EC

Studieopbouw

De studie kent een modulaire opbouw. Je kunt kiezen voor de standaardroute, maar samen met je studiecoach kun je kijken of het tempo en de volgorde van de modulen voldoende aansluit bij jou persoonlijke situatie. Je kunt dus een programma op maat samen stellen. Elke module sluit je af met een toets (dit zijn beroepsproducten waarmee je in de praktijk aan de slag gaat). Hiermee behaal je bij de meeste modulen 5 studiepunten (EC) of een veelvoud hiervan. Om je bachelor diploma te behalen heb je 240 EC nodig.

Studieprogramma

Het onderwijs is zo ontwikkeld dat het propedeuse jaar (eerste jaar) een oriëntatiejaar is. In het tweede jaar verdiep je je kennis en in het derde en vierde jaar kun je je specialiseren door één van de hoofdstromen te kiezen. 

Meer informatie over de introductie, het lesrooster en de boekenlijst vind je t.z.t. op saxion.nl/startersinfo (klik op tab 'startersinfo deeltijd').

Bij uitval door feestdagen of calamiteiten worden de lessen soms op een ander moment gepland. Verder geldt dat herkansingen doorgaans op de woensdag gepland worden (eind middag en ’s avonds).

    • Vrije keuzeruimte/minor
    • Werkervaring in een relevante praktijkomgeving
    • Afstuderen

    In de hoofdfase kies je een van de drie specialisaties: 
    Gezondheidspsychologie
    Bij Gezondheidspsychologie leer je hoe je mensen zo beïnvloedt, dat zij gezonder gaan leven of weerbaarder zijn. Of hoe iemand bijvoorbeeld weer grip op zijn leven krijgt na een ernstige ziekte.

    Gedrag en technologie
    Bij Gedrag en technologie leer je goed werkende, gebruiksvriendelijke technologie te bedenken en in te zetten in de praktijk. Je weet hoe je omgaat met weerstand en wat je kunt doen met allerlei soorten gegevens. 
     
    Arbeids- en organisatiepsychologie
    Bij Arbeids- en organisatiepsychologie begeleid je werknemers om hun talenten zo goed mogelijk te gebruiken. Je verdiept je in reïntegratie of selectie van personeel of het doorvoeren van veranderingen. 

    De opleiding Toegepaste Psychologie hecht veel waarde aan persoonlijke betrokkenheid van docenten bij jouw loopbaan. Direct aan de start van jouw opleiding maak je een intake assessment dat inzicht geeft in hoeverre de opleiding bij je past en wat jouw valkuilen zijn. De uitkomsten van deze test bepreek je met jouw studiecoach en zo kun je samen een plan opstellen om het maximale uit jouw opleiding te halen. Ook helpt de studiecoach je bij het maken van keuzes.

    Bij de start van je deeltijdopleiding heb je een praktijkomgeving nodig waar je de ruimte krijgt om te werken aan je studieopdrachten. 
    Een organisatie waar je beroepsproducten voor de opleiding kunt maken, bijvoorbeeld je huidige baan, een stage of vrijwilligerswerk. Op deze manier pas je de theorie direct toe in de praktijk en kun je vanuit jouw praktijkomgeving vraagstukken inbrengen. Heb je nog geen relevante praktijkomgeving? Dan helpen we je om deze te vinden, zodat je ook kan starten met de opleiding wanneer je je wilt omscholen of op zoek bent naar een baan.

    Meer over de studieopbouw?

    Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

    Open de Studiegids

    Relevante praktijkomgeving

    Naast de wettelijke toelatingseisen moet je ook beschikken over een relevante praktijkomgeving. Dat is een organisatie waar je al jouw opdrachten en beroepsproducten voor de modulen van je opleiding succesvol kunt uitvoeren en afronden. Dit geldt ook als je losse modulen volgt.

    Toelatingsinformatie
    Vrouw aan het werk in een relevante praktijkervaring

    Modulair onderwijs: onze aanpak

    Om de razendsnelle ontwikkelingen in het werkveld bij te kunnen benen, is een leven lang leren essentieel. Saxion levert hier graag een bijdrage aan door modulair en flexibel onderwijs te bieden. De opleidingen zijn tijdsefficiënt ingericht zodat het makkelijker wordt om werk, studie en privé te combineren. Op basis van datgene dat je al kent en weet, stel je je eigen studieroute samen. De standaard studieroute duurt vier jaar, maar je kunt er zelf voor kiezen om te versnellen of te vertragen.

    We vinden het daarnaast belangrijk dat je interdisciplinair leert werken: hiermee heb je op de arbeidsmarkt van de toekomst een streepje voor. Daarom volgen deeltijdstudenten Social Work, Toegepaste Psychologie en Verpleegkunde samen modules. Je kunt de opgedane kennis direct toetsen en toepassen in je werk en ontwikkelt je daardoor snel als hbo-professional. De lessen worden in een online leeromgeving aangeboden waardoor je ook efficiënt thuis kunt studeren. Daarnaast zijn alle modules (elke module duurt 10 weken) ook ‘los’ te volgen, zonder dat je de gehele bacheloropleiding hoeft te starten.

    Deeltijd studeren: hoe betaal ik dat?

    Bekijk je mogelijkheden

    Jouw studiecoach helpt je!

    Als deeltijdstudent krijg je je persoonlijke studiecoach. Hij of zij helpt jou om je talenten optimaal te ontwikkelen en je studietraject succesvol te doorlopen. Jouw studiecoach adviseert je ook over de keuzes in je studieprogramma, studieroute en studietempo. Verder bespreek je samen jouw studieresultaten, je persoonlijke doelen en je loopbaanontwikkeling.

    Ondersteuning bij je studie

    Tijdens je opleiding kun je op onze begeleiding en ondersteuning rekenen. Bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het opfrissen van je taalvaardigheden, als je wilt leren schrijven op hbo-niveau of als je wilt leren werken met een digitale leeromgeving. Ook organiseren we verschillende workshops op je studiesucces te vergroten.

    Studieadvies op maat en vrijstellingen

    Ben je benieuwd of de opleiding Toegepaste Psychologie bij je past? Dan kun je een studieadvies op maat gesprek aanvragen. Tijdens dit gesprek kijken we samen of er een juiste match is tussen jou en de opleiding en hoe we je zo goed mogelijk van start kunnen laten gaan. Ook bespreken we of je in aanmerking komt voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde studieresultaten.   

    Studieadvies op maat
    Meerdere mensen boven de 20 zitten in een leslokaal. Op de voorgrond zit een oudere vrouw die vrolijk buiten de camera kijkt