Onderwijs

Samenwerken met studenten in China

Leestijd Minuten

De minor ‘Doing business with China’ werkt dit jaar voor het eerst samen met een partneruniversiteit in China: Huang Shan. Saxion-studenten sparren regelmatig met zes collega-studenten in China.

De studenten onderzoeken mogelijkheden voor een Nederlands bedrijf, Globemilk.

Het bedrijf is succesvol in het exporteren van melk, maar ze willen hulp bij brand awareness en de verpakking voor de markt in China. De studenten van de partneruniversiteit in China helpen de Saxion-studenten van verschillende opleidingen bij het onderzoek. Daarnaast leren de studenten in Nederland Chinees en leren ze van elkaar, want de studenten zijn afkomstig van verschillende opleidingen.

Ervaringen

Thijs Keringveld, student Small Business & Retail Management, heeft tot dusver al veel geleerd sinds ze in februari startten. “Chinees praten lukt me redelijk. Maar naast de taal leren we ook veel over de cultuur, historie en politieke agenda van China. Ik vind het interessant om van een specifiek land zo veel te leren.” Matthijs Kuhlman is student Software Engineering. “Ik ben de enige student van de academie Creatieve Techologie in deze groep. Ik wilde uit mijn comfortzone komen en ik denk dat dat met deze minor wel gelukt is.” Regien Meijer, student Bedrijfseconomie, koos bewust voor de minor Doing Business with China, omdat ze later bij een internationaal bedrijf wil werken. “China wordt een steeds belangrijker speler op de wereldmarkt. Door te leren over de Chinese Cultuur en hoe zij zaken doen geeft een groot voordeel voor later.”

Voor Katerina Yujiao Chu, een internationale studente Hotel Management afkomstig uit China, is het een bijzondere ervaring om haar thuisland op deze manier te bekijken. “Het herinnert me aan hoe trots ik ben op mijn land. En er is veel gebeurd dat ik niet eens heb opgemerkt. Ook de marketingstrategieen die we hier in de minor behandelen zijn erg interessant.” Voor Pierre Gilles Dargaud, een uitwisselingsstudent, is de ervaring ook bijzonder. “Ik wilde graag met verschillende nationaliteiten samen onderzoek doen. Het meest bijzondere is wel dat ik als Fransman Chinees leer in een Nederland.”

Op reis naar China

In mei reizen de minor-studenten naar China. Daar gaan ze verder met het onderzoek en bezoeken ze diverse bedrijven. Bas Brummelhuis, ook een student Small Business & Retail Management, is benieuwd naar de bedrijven in het buitenland. “Ik wilde daar graag meer over leren vandaar dat deze minor het beste bij mij aansloot. Dat we daadwerkelijk naar het buitenland zouden gaan wist ik van te voren niet, maar het is een mooie bonus.”

Ook bijzonder is dat een van de deelnemers aan de minor een Saxion-medewerker is: Klaudyna Renkel van de Academie Gezondheidszorg. “De populariteit van de minor reikt verder dan de studenten”, legt ze lachend uit. “Mijn specialisatie heeft betrekking op internationalisering en deze minor trok mijn interesse. Ik had voorheen ook al het Asia Track-programma gevolgd. Ik merk dat de kennis die ik hier op doe, direct in de praktijk toepasbaar is. Daarnaast is het ook interessant om een keer tussen de studenten te zitten.”

Gerelateerde artikelen

Apeldoorn - Hoofdlocatie Onderwijs

Saxion start drie nieuwe opleidingen in Apeldoorn

18 april 2024
Onderwijs

Ervaringsdeskundige oncologie Liesbeth van Balen: ‘lotgenoot en gids’

17 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv